När man publicerade listan över tillgängliga grenar för 2015 års årgång av Mr Olympia, världens största tävling inom fitness- och kroppsbyggning, kunde man ana en märkbar skillnad från tidigare år. Ms Olympia, grenen för kvinnliga kroppsbyggare, fanns inte längre kvar. Det kan må hända ha varit oväntat då den kvinnliga byggningen redan tidigare plockats bort från den näst största tävlingen vi har i världen, nämligen Arnold Classic, och andra tävlingar därtill. Faktum är att den kvinnliga kroppsbyggningen håller på att försvinna helt och hållet och inte bara i USA utan världen över, Sverige inkluderat.

Det är naturligtvis ledsamt att se grenen som ligger till grund för alla moderna fitnessrelaterade tävlingar försvinna bit för bit, speciellt när man har många nära som brinner för detta och ägnat stora delar av sina liv till något som uppenbart är ett minne blott. Jag tänker bland annat på den fantastiska atleten Eva Lagerhorn Blom‌ , som är en fröjd för ögat att se på scenen. Detta positiva energiknippe har en fysik utan dess like och utstrålning att matcha, en sann förebild för alla tränande tjejer i vårt avlånga land. Hon tvingas nu ta steget ned till den nyare klassen Womens’ Physique på grund av avsaknaden av bodybuilding, som egentligen är hennes sanna kall.                       

Eva Lagerhorn Blom – foto: Igor Kopcek

Samtidigt som den kvinnliga byggningen försvinner i tävlingssammanhang växer andra grenar för de kvinnliga atleterna. Aldrig förr har intresset för styrketräning varit så stort, både gällande killar och tjejer. Instagram-flödet översvämmas av motivationscitat, spända biceps, putande rumpor och andra fitnessrelaterade avbildningar. Tröjor med ”Strong is the new skinny”‌ och andra liknande kläder säljer som aldrig förr. Det stora genombrottet kan mycket väl bero på den nyligen tillförda klassen Bikini Fitness‌ där deltagarantalet växer i oerhörd takt för varje år. Denna grenen tillämpar kriterier som man kan tänkas är mer samhällsaccepterade vad gäller fysikerna som visas upp och därmed mer tillgängliga för de som inte tränat speciellt länge. Notera att jag inte menar att det inte krävs något jobb för att vara en bra Bikini-atlet; de jobbar minst lika hårt som alla andra. Dock är kriterierna för vad som krävs mer rimliga för nybörjare än om man jämför med kvinnlig byggning. Det ska vara kurvor och välsvaravade figurer, en ”lagom” hårdhet som inte är överdriven och en muskelmassa som är märkbar men samtidigt inte för stor.

Att sporten växer är fantastiskt kul. Ju fler vi är desto roligare blir det så införandet av nya grenar är roligt, tveklöst. Det som händer är dock att den mer accepterade fysiken i de lättare klasserna blir de ekonomiska generatorerna medan det mer "freakiga" idealet i byggningen gör den klassen mindre intressant för publiken, som tycks föredra den mer accepterade Bikini-normen. För sponsorer, tävlingsarrangörer och andra involverade blir de lättare klasserna då givetvis mer intressanta för det är de som driver in pengarna. Viktigt att poängtera är dock att deltagarantalet i Bikini Fitness‌ långt överstiger det vi såg i bodybuilding‌ , så det ter sig naturligt att utvecklingen går åt det hållet. Men vem kan inte lida med de atleter som faktiskt vigt hela sina liv åt att bygga upp en fysik enligt kriterierna i bodybuilding och sedan plötsligt får den tagen ifrån dem? Även om grenen inte är den största eller mest populära, låt den finnas kvar, för atleternas skull!                        

Som tur väl är finns det de som strider mot grenens förfall. Lokalt tänker jag främst på Irene Andersen som är ett av få svenska IFBB-proffs, som nu tvingas se sin älskade gren försvinna. Irene slår ett stort slag för kvinnlig kroppsbyggning, bland annat genom den kommande filmen Too big for the World‌ som är under produktion just nu. Där pratar hon bland annat om kampen att rädda kvinnlig kroppsbyggning och hur vi måste stå enade för att se den räddas. Irene är anledningen till att vi i Sverige fick möjligheten att se Generation Iron‌ på den svenska bioduken på ett fåtal utvalda platser i Sverige under fjolåret. Hon gör nu en liknande satsning med med nytt tema för i år, ”Den perfekta kroppen – Hardcorekväll på Bio Roy‌ ”, där vi bland annat kommer få se just "Too big for the world"‌ och mer därtill. För den som är intresserad finns biljetter tillgängliga redan nu på Bio Roy i Göteborg eller i någon av Gymgrossistens butiker i samma stad. Mer info finns att tillgå på Facebook.

Irene Andersen – foto: Dan Ray

Någon annan som kämpar för kvinnliga muskler är världens kanske mest populära kvinnliga atlet, Dana Linn Bailey. Det är 19 år sedan en kvinna med muskler senast fick pryda omslaget till en av världens största bodybuilding-tidningar Muscular Development,‌ då i form av Rachel McLish. Idag, nästan 20 år senare pryder Dana omslaget av samma tidning och slår ett hårt slag för kvinnliga muskler och acceptansen av den. Dana har länge pratat om och stått upp för att det faktiskt är kvinnligt och sexigt att ha muskler, det är inte bara för män. På hennes youtube-kanal kan ni se henne beröra detta vid flera tillfällen.                       

Dana Linn Bailey, på omslaget till Muscular Development.
Jag hade nöjet att få lyssna till hennes seminarium vid Loaded Cup‌ i Danmark i början av April där hon pratade mycket om att man som tjej måste ha självförtroende och våga stå upp för vem man är och vad man vill oberoende om vad omgivningen tänker eller säger. Videon nedan visar hur brutalt elaka folk kan vara bakom sina skärmar men visar minst lika tydligt hur stark Dana faktiskt är som kan se förbi detta nu även om det varit jobbigt under en lång tid.

[youtube code=”v_FbBNsVcGI?feature=oembed”]

                         

Utöver atleterna själva finns det andra som bidrar med sin beskärda del till att hålla byggningen vid liv. År 2011 lanserades paret Jake‌ och Kristal Wood‌ en förening vid namn Wings of Strength som har som mål att möjliggöra tävlandet för kvinnor och se till att grenen finns kvar på så många tävlingar som möjligt. De är för tillfället de största sponsorerna som denna gren har och är på så sätt den största anleningen till att vi fortfarande kan se den vid liv. Som svar till att Ms Olympia nu inte finns kvar har Wings of Strength gått in med en egen tävling som nu blir världens största och prestigefyllda för kvinnliga kroppsbyggare. Tävlingen går under namnet 2015 IFBB Wings of Strength Rising Phoenix World Championships‌  och kommer hållas i samband med Texas Pro i San Antonio den 22 Augusti 2015 på Grand Hyatt i San Antonio.          

**

Med Dana och Rob Bailey på Loaded Cup 2015‌**

Kvinnliga muskler är alltså inte ett utdött fenomen. Med det växande intresset för styrketräning bland tjejer kan jag inte se det ske. Visst skiftar målbilderna vilt mellan atleterna, och vad de vill åstadkomma skiljer sig från person till person. Men just kombinationen kvinnlighet och muskler är utan tvekan på frammarsch världen över och det är ett nöje att se. 

Om du som tjej vill bli starkare och bygga på dig muskler, gör det. Strunta i vad andra säger och tycker. Kvinnliga muskler är inte utdött, inte om ni står upp för er själva och vågar visa att det är okej att vara stark även som tjej! Våga jaga dina drömmar oberoende av hur stora de är och var stolt medan du gör det. Du kommer inte hjälpa bara dig själv utan även andra i din omgivning som strävar efter samma mål men kanske inte vågar.

Sätt höga mål, tro på dig själv och jaga dina drömmar oberoende av vad din omgivning säger. Det är DITT liv och du lever det på DINA villkor, så tveka aldrig på vägen du vandrar utan gå den med bestämda steg. Muskler är inte bara för män och det är bara DU som kan visa det. 

Med hopp om en starkare framtid även för tjejer!

 

Viktor 


Källor:
http://www.wingsofstrength.net/RISING-PHOENIX.aspx
www.musculardevelopment.com