Behövs kosttillskott? Jag vet inte om det är möjligt, eller om ämnet som sådant är lite likt Israel–Palestina-konflikten, till synes omöjlig att lösa. Men jag ska göra ett försök.

Hur många här inne har fått undrande kommentarer när ni druckit en proteinshake? Upp med en hand! Vilka har fått höra att “det räcker med vanlig mat”? Och, sist av allt, vilka utav er har fått höra om risken med att ni blir dopade och kontaminerade likt ni befunnit er nära Tjernobyl, bara för att ni blandar lite kreatin i sagda shake? Upp med händerna.

Se där ja. Det var en ansenlig mängd händer. Vilket för oss till dagens ämne. Okunskapen kring kosttillskott.

Kosttillskott har, även om det skett en liten skiftning i debatten, blivit något av vår tids häxprocesser. Antingen beskylls det för att vara djävulen i form av att det kontaminerar atleter till höger och vänster och förstör deras karriärer, eller så anses det som fusk – och att de som jobbat hårt för sina gains har fått dem gratis genom att ta tillskott. Äldre herrar brukar vara extra duktiga att påpeka att på deras tid räckte det minsann med “vanlig mat”. Man behövde inte pulver och sånt.

Sant är givetvis att det inte, om man ska hårddra det, behövs kosttillskott (om vi bortser från d-vitamin tillskott i detta mörkrets land). Det går alldeles utmärkt att träna utan kosttillskott, man förtvinar inte och dör för det. Men, det är liksom inte det debatten ska kretsa kring tycker jag heller. Ändå brukar det hamna där. Kvällstidningarna skriver braskande rubriker om havererande njurar och kallar in någon expert från Livsmedelsverket som är bästa kompis med vanlig mat och fem brödskivor om dagen. Således får gubbar och gummor runt om i landet vatten på sin kvarn och kan fortsätta fnysa åt burkar med, för dem, mystiska pulver i. För det har experterna sagt är alldeles onödigt.

Så – är det nödvändigt med kosttillskott? Har Livsmedelsverket rätt – räcker det med vanlig mat? Är det dags att sluta köpa proteinpulver och istället dricka råa ägg likt Rocky Balboa? Svaret på den frågan är lite tudelat, så låt mig nyansera det hela lite.

En del av Er minns kanske när man hade en fast telefon i hemmet? För Er som inte gör det kan jag som bäst beskriva det som att ni får visualisera en analog telefon, vilken satt fast i en vägg hemma, som alla i familjen delade på. Den ringde när den ringde, hörde man det inte och kunde svara så var det bara så. Inga notiser om missade samtal eller meddelanden. Bara en telefon. Tänk Er då att tvingas välja mellan denna enkla telefon och den fantastiska makapär du har idag – som du kan surfa på, ringa med, ta kort med och Gud vet allt. Klarar du dig med bara en vanlig telefon? Klart du gör. Men visst är det bättre med en som du kan bära med dig överallt och göra saker som för tio år sedan skulle ansetts som rena rama science fiction på? Precis.

Nej. Vanliga kosttillskott (proteinpulver, kreatin, koffein eller gainers), behövs kosttillskott inte i den mening att träning annars skulle vara bortkastad. Men, som sagt, det handlar inte riktigt om det. För, precis som med den fasta telefonen kontra mobilen, så handlar det om vad som är smidigast och ger mest optimala resultat. Du kan såklart få i dig protein i rätt mängd (1.5 – 2 g per kg kroppsvikt) för optimal muskeltillväxt under en dag genom att äta vanlig mat. Men, efter träning och i fall när du kanske bara vill ha rena proteiner (som under diet) så är pulver en bra lösning. Kreatin sen, det är nästintill omöjligt att få i sig i erforderlig mängd genom konventionell kost. Det skulle i sådant fall bli bra mycket rött kött med tillhörande kalorier och övriga makronutrienter som följd. Och, alla gillar inte kaffe, om vi ska tala om koffein. Och så vidare och så vidare, jag tror ni förstår principen jag vill komma åt.

Nej – vi behöver inte kosttillskott. Men de gör för många av oss hårt tränande i jakten på de där surt förvärvade musklernas vardagen betydligt lättare. Om du nu åter börjar tänka på en gammal telefon så är du helt med mig i tanken. Debatten har blivit lite märkligt snedvriden. Det handlar inte om behov det handlar om optimering. Och nej, så länge du håller dig till svenska leverantörer och stapelkosttillskott (som de ovan nämnda) så kommer du inte få i dig något som mest kan liknas vid smutsiga ryssfemmor.
Det ska dock tilläggas att det skulle behövas ett bra kontrollorgan för just kosttillskott, men det är en helt annan fråga som jag inte tänker beröra här.

För mig blir det ibland smärtsamt uppenbart att de som härjar allra mest om att kosttillskott är någonting onödigt som katten släpat in är de som är minst insatta i vad en tränande kropp behöver. Ni vet, de där som menar att en banan räcker fullgott efter två timmars intensivt lyftande, så länge du käkar makaroner och köttbullar när du kommer hem. Räcker gör det måhända, men blir jag genom den kosthållningen mitt bästa jag? Knappast va? Så, låt oss alla istället se tillskotten för det dom är, en mobiltelefon som alternativ till en gammal telefon med nummerskiva. Inte magi. Inte fusk eller doping. Bara något som gör vardagen smidigare och betydligt enklare.