När zombierna vaknar

Kan man verkligen inte få ha sina kostval för sig själv i det här landet?

Sebastian Avindell

Jag brukar försöka att alltid inta en ödmjuk attityd vad gäller det mesta i livet. Mest därför att jag är sådan till sinnet och tycker att alla ska få göra som de vill, så länge det inte skadar någon annan. Det spelar ingen roll om det så gäller dina idéer kring träning, kost eller vilken biofilm som är bäst just nu, tyck vad du vill. Allt jag begär i retur är egentligen bara en liten sak. Nämligen att du gör det samma för mig. Märkligt ofta upplever jag dock en känsla av att nästan vara ensam om att resonera på detta vis.

Hur många gånger har du varit med om följande, eller ett liknande, scenario som detta: du står på jobbet. Kanske har du precis tränat. Måhända är det dags för mellanmål. Således har du plockat fram din shake, vanligtvis innehållande något av marknadens alla proteinpulver. Det är en del folk i fikarummet, varför du skakar shakern så tyst det bara går. För, vis av erfarenhet så vet du vad ljudet av när vatten blandas med pulver i en plastbehållare kan frammana för effekt hos dina medmänniskor. Men, ditt försök är fuktlöst. Det går det inte att skaka något ljudlöst. Och klart som amen i kyrkan så möter du den reaktion du fruktat.

Instinktivt, ungefär som när en zombie stannar till i sin synbart planlösa gång och lyssnar efter ett plötsligt påkommet ljud, stannar nästan hela rummet upp. Folk som tidigare suttit djupt försjunkna i sina telefoner vrider reptilsnabbt upp sina huvuden mot dig och din shaker. Du förbannar dig själv hundra gånger tyst i huvudet. Varför gjorde du sådär? Du vet ju hur det blir! Det hade varit bättre att ta med din behållare in på toaletten och skaka den där. Möjligen kunde du även druckit upp den på samma plats. Det hade liksom varit lugnare så. Nu...nu är det för sent. Zombierna har vaknat.

Du ler lite urskuldande, som för att ursäkta det du just gjorde. Som när du klirrar med systemetpåsen på bussen och någon arg tant tittar snett på dig. Men du vet att det inte kommer räcka. Visst, en del av dina kollegor kommer återgå till sina smartphones eller till sina samtal. Men några har fått obönhörligt span på dig och det du tänker dricka. Och de tänker inte ge sig utan en fight. Genast duggar anklagelserna och de maskerade förolämpningarna tätt likt ett regnoväder i augusti.

"Ska du dricka ditt mellanmål‌ ?" "Du vet att det räcker med vanlig mat va? Höhö‌ !" "Amen va fan! Dricker du pulver?! Nu igen? Är det välling eller‌ ? Höhö‌ !"

Och där står du nu, med munnen full av jordgubbsprotein, och vet inte riktigt vad du ska säga. Kanske skulle du påpeka att alla kanske kan få göra som de vill med sin egen kropp? Äta vad man vill och så vidare. Även om det så skulle vara bajs i shakern. Vidare skulle du försiktigt kunna fortsätta med att berätta att du faktiskt inte tvingat någon att smaka på det du dricker.

Du skulle också, förstås, kunna bli arg. Förklara att det här du dricker är det enklaste, snabbaste och faktiskt billigaste sättet för dig som tränar mycket att få i dig rätt mängd protein. Slå näven i bordet när någon avbryter dig, och krossa argumentet att det räcker med det protein som du får i dig från maten i matlådan. För du behöver mer protein än gemene man. Du vill inte bara bibehålla en kropp. Du vill växa! Kan man inte bara få göra det ifred?

För att alla skulle bli nöjda och kunna fortsätta spela Wordfeud‌ eller Candy Crush‌ utan att behöva bry sig om vad du väljer att dricka, skulle du ju förstås kunna hälla ut proteinshaken i slasken. Liksom för att stävja argument som öses över dig från höger och vänster om "risker för cancer"‌ och "vad är det egentligen i det där pulvret?!"‌ . Men, det skulle innebära att du gav upp, och gav vika för folks okunskap. I slutändan kanske du skulle hålla en liten miniföreläsning där inne bland bord och soffor. Om skillnaden på basalt proteinbehov och behovet för dig som tränar. Förklara att det rosa pulvret du dricker i praktiken bara är en koncentrerad mejeriprodukt. Inget mumbo-jumbo. Inget knark. Inte flytande cancer. Men du orkar inte. Inte idag.

Slutligen, medan du halsar det sista som finns kvar i botten på din plastbägare, överväger du för ett ögonblick att bli riktigt vansinnig. Persbrandt‌ -arg. Säga åt alla att sköta sitt och låta dig vara ifred. Utan beska kommentarer. Är det så mycket begärt, egentligen? Men. Det gör du givetvis inte. För du är, precis som jag, en ödmjuk person. Så. Du ler åter bara lite fånigt. Lägger ner shakern i väskan och försvinner snabbt ut ur rummet.

Kanske tänker du en stilla tanke om att alla borde bli lite mer ödmjuka.

Kompis, jag kan bara hålla med!

Mer rörelseglädje (och mer ödmjukhet) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Frågor kring konditionsträning

Efter ett längre intro där Jacob och Wille hyllar det bättre vädret och fysträningen hos damlandslaget i handboll så blir det lyssnarfrågor.

19 apr. 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023