Vissa menar att den är beklaglig. Själva tycker vi den är oundviklig, och för oss det absolut mest naturliga i hela världen. Jag talar om vår (min & Andreas) veritabla fetisch för norrlänningar. För formens skull kanske vi ska slå fast att den inte könsrelaterad [(1)]. Vi gillar liksom allt hos alla norrlänningar: lugnet, den karga enkelheten, och självklart även dialekten. Jo.

Till vår oskattbara lycka har gudarna sammanfört två av de mest behagliga, jordnära och sympatiska människorna i ett och samma hushåll. Att de är norrlänningar har du förmodligen redan fattat, och att de heter Lisbeth [(2)] och Johnny Grape vet du nu.

Makarna Grape kör hårt med varandra.‌

Lissan och Johnny har varit ett par i närmare 30 år, och har dessutom tävlat nästan lika länge. Horder av medaljer har de såklart höstat in. Både på nationell och internationell nivå, enskilt men även som par [(3)]. Båda makarna Grape är dessutom sedan länge synonymt med bland det bästa vi har i Sverige. Och i mitt och Andreas fall är de dessutom i toppen av gemytlighetsligan.

Träningen sköter de oftast tillsammans, där de alltid pushar varandra inför sina respektive tävlingssatsningar.

– Det har liksom blivit självklart att när Johnny tävlar så står jag bakom och stöttar, och när det är min tur finns han alltid vid min sida‌ , berättar Lissan.

Johnny gillar att då och då panga på.‌

I skrivande stund är det också mycket riktigt Lissan som ska upp nästa gång. Redan kommande helg – den 6 september – är det dags för SM för juniorer och veteraner i Karlstad, där Lissan dessutom ska debutera i en för henne ny klass: Women’s Physique. Trots att hon har meriter som rappar alla andra längs vristen  tar hon ingenting för givet.

– Ny säsong och ny disciplin, så visst är det spännande! I Women’s Physique har man ett aningen annorlunda ideal. Lite mindre och kanske även lite softare än i byggning. Så vi får se vad domarna säger och vad de vill ha‌ , berättar Lissan med en inandning.

Som kroppsbyggare är både Lissan och Johnny vana att gå på långa dieter, där slutfasen till största del lutar sig mot torsk och ris (typ). Men för Lissans del har denna tävlingssatsning varit lättare än vanligt.

Lissans tur att börja.‌

– Ja, förmodligen är det min lättaste tävlingsdiet någonsin. Jag har dietat nu i knappt 10 veckor, och var klar väldigt tidigt och det utan att behöva dräpa mig det minsta. Kanske är det en blandning av en mental faktor i att jag inte känt varken favorittryck eller förväntningar, och att jag heller inte varit rädd för att förlora muskelmassa. Jag hade ju lite att ta av, och den Lissan som kliver upp på scenen på lördag är nog den nättaste jag varit på mycket, mycket länge. Men som den tävlingsmänniska jag är så är jag sjukt taggad. Sjukt.‌

Johnny, som vid vårt besök, såg ovanligt smärt och snärtig ut, dementerar dock att han ligger i några startgropar inför någon tävling.

Ingen tävling i sikte för Johnny. Trots det kämpar han på.‌

– Nej, det är inte i planerna. Jag har precis bytt tjänst på jobbet och måste lägga en hel del energi i det. Dessutom har vi ju också precis fått hem får äldste son Isaac, som pluggat i USA i ett helt år, så jag känner att jag vill finnas tillgänglig även av den anledningen. Så det räcker som med att Lissan ska tävla i år. Jag är fullt nöjd med att coacha lite så där bakom. Faktum är att jag trivs med det‌ , säger han samtidigt som han sveper det sista ur sin PWO.

Vi drar oss nämligen mot gymmet, i dubbel bemärkelse. Gymmet heter nämligen Gymmet, och är en fantastisk anläggning. Grymt bra ytor, superbra utrustning och till det exceptionellt skött [(4)].

Som näst sista övning kör herrskapet hantelflyes.‌

”The Grapes” [(5)] ska för dagen köra bröst ihop. Strategin och övningsvalen är något de jobbat fram tillsammans, genom år av gemensamt gnuggande.

– Johnny kan ha en idé och jag kan addera någon synpunkt. Eller tvärtom‌ , säger Lissan medan Johnny nickar instämmande och löper iväg till första övningen för att rigga.

Passet genomförs sedan lite på norrländskt vis. Lågmält, ärligt och med eftertänkt precision. Min uppskattning är att dessa fem [(6)] övningar tar i runda slängar 45 minuter att riva av, inklusive något stopp där ”The Grapes” var tvungna att vänta på mig och min kamera.

Lissan avslutar sedan med lite poseringsträning inför hennes makes kritiska ögon. ”Där, vrid lite till…”‌ säger perfektionisten Johnny [(7)], inte riktigt var nöjd med någon detalj. ”Bra! Håll där…”‌ kan han sedan utbrista, på sitt eget engagerade sätt. Tillsammans får de dock ihop det, där Lissan är nöjd och Johnny likaså.

Bara sista biten kvar nu.‌

Och efter det är det bara själva tävlingen kvar.

– Jag kommer bara att försöka mysa mig igenom detta nu, och bara njuta‌ , säger Lissan. Målet är självklart att vara nöjd med min prestation, men också att ha så kul jag bara kan.‌

Om du inte har planerat att åka till Karlstad för att besöka årets SM för juniorer och veteraner kan det vara läge att tänka om. Du kan mycket väl gå miste om ett unikt möte med en av de bästa vi haft och alltjämt har.

Hon heter Grape. Från Norrland.


**

FAKTA‌**
Namn: Lissan Grape
Ålder: 49 år
Längd: 164 cm
Vikt: ca 60 kg, tävlingsform
Aktuell: debuterar i Women’s Physique i Karlstad den 6 september

**

FAKTA
‌** Namn: Johnny Grape
Ålder: 51 år
Längd: 174 cm
Vikt: 83 kg
Aktuell: Detaljfokuserad supercoach