Om Arnold‌  var den självklara och Lou Ferrigno utmanaren, så var Serge Nubret‌  doldisen. Vilket egentligen var märkligt med tanke på fransmannens gudabenådade fysik. Han hade dessutom, innan Mr Olympia 1975, ett antal välmeriterade placeringar i bagaget. Ändå hamnade Serge på något märkligt vis i skymundan av sina två främsta konkurrenter, Arnold och Lou. Kanske berodde detta på dokumentären ”Pumping Iron”, där Serge till stor del lämnades utanför kameralinsen. Serge tyckte att den lön han erbjöds för att medverka i filmen var för låg, vilket gjorde att fokus istället lades på den väldige Österrikarens och Lous väg mot Olympia. Nämnas ska också att Serge faktiskt slog Lou i 1975 års Olympia. Ändå blev eftermälet, i alla fall i den breda massans ögon, som bilden nedan. Arnold i centrum, Lou som kronprins och Serge någonstans ute på ett hörn.

Men vem var han egentligen, den välsvarvade atleten till vänster om Arnold? Hur såg hans resa fram till scenen ut? Vart tog han vägen, efter att scenljuset i Pretoria slocknat, 1975? Och, vad var det egentligen för mystiskt öde som han fick gå till möte, dryga tre decennier efter "Pumping Iron"?

Serge Nubret föddes 1938, på den lilla Franska ön Guadeloupe i den karibiska övärlden. Till skillnad från både Arnold och Lou Ferrigno, som båda bitvis hade ansträngda förhållanden till sina fäder, hade Serge en lycklig barndom. Som tolvåring flyttade han med sin familj till franska fastlandet där de bosatte sig i Paris. Efter åtta år valde dock Serge att flytta tillbaka till Guadeloupe och det är då han upptäcker bodybuilding för första gången. Precis som för Arnold Schwarzenegger är det den tidige bodybuildingpionären Steve Reeves‌  som inspirerar Nubret till att börja lyfta vikter. Serge hade sett Reeves i både filmer och på tidningsomslag, varför han vid sin hemkomst till Guadeloupe börjar lyfta skrot på ett lokalt gym. Både Serge själv och omgivningen slås av hur snabbt hans kropp utvecklas och efter endast två år av bodybuildingträning så vinner Nubret den lokala tävlingen "Mr Guadeloupe". Året efter, 1959, upprepar han samma bedrift. Tack vare dessa framgångar får Serge representera Guadeloupe i 1960 års IFBB-världsmästerskap, som hålls i Montreal. Serge Nubret var redo att äntra den stora scenen.

Tävlingskarriären

Det kan verka otroligt att "Den svarta pantern" , som Serge kallades, bara hade tränat lite mer än två år innan mästerskapet i Kanada. Detta till trots, så kröntes han till "Världens mest muskulösa man", när tävlingen var över. Denna titel öppnar direkt fler dörrar för fransmannen, som 1961 erbjuds sin första filmroll i den italienska filmen "The Titans". Det skulle i slutändan bli ytterligare dryga tjugotalet filmer för Nubret. Skådespelarkarriären var dock sekundärt för Serge, det var bodybuilding som låg honom mest varmt om hjärtat. Det var "anledningen att finnas till", som han själv uttryckte det i sin självbiografi "I am…Me and God" släppt 2006. Denna sanna, djupa passion för att lyfta vikter gav också utdelning. Titeln som världens mest muskulösa man följdes 1963 upp med en andraplats i "Mr Universe", en placering som Serge tangerade i samma tävling året efter.

En av de bästa någonsin.

Titlarna rullade in och när Serge inte vann, var han ofta och nosade på guldet. Från 1963 och framåt tar han inte mindre än sexton (!) pallplaceringar, där två tredjeplaceringar och en andraplats i Mr Olympia stack ut mest.

Efter sin andraplats på Olympia 1975 bestämde han sig för att ta sin Mats ur skolan. Rykten gick om kontroverser redan på plats i Pretoria, där Serge vid ankomst först inte skulle få ställa upp. Först 12 dagar senare, kvällen före invägningen, fick han grönt ljus. Att han dagarna däremellan inte tränat eller ätit som planerat, och därför tappat flera kg i vikt, hindrade som bekant inte Serge från att ta silvret. Oklart vilken roll denna incident egentligen hade, men redan på planet hem från Sydafrika bestämde han sig för att starta en ny federation – WABBA – som än idag arrangerar egna EM- och VM-tävlingar.

1983 avslutade Serge Nubret sin egen tävlingskarriär, men fortsatte att gästuppträda som posör ända fram till sin död.

Serge och Arnold möttes flera gånger, som här inför en tävling. De förenades dessutom när det gällde filmintresset.

Filmkarriären tuffade på vid sidan om bodybuildingen. Serge medverkade i flertalet stora italienska filmproduktioner och blev välkänd i sitt hemland Frankrike, efter att ha deltagit i sextio avsnitt av en mycket omtyckt teveserie. Vid sidan av allt detta ägde han ett eget gym i Paris. Nubret var även mycket aktiv på internet, där han hade en väluppdaterad hemsida med träningstips och erbjöd online coachning. Han var en flitig besökare på flertalet av nätets stora bodybuildingforum, där han tack vare sina gedigna språkkunskaper i engelska, franska och italienska kunde ge värdefulla tips till unga atleter som försiktigt tog sina första steg in i kroppsbyggnadens underbara värld.

Träningsmetod

Kanske fanns svaret till Serge Nubrets otroligt snabba muskeltillväxt i hans unika träningsupplägg. Någon tänker kanske direkt på steroider, men medan flertalet av de stora bodybuildingpionjärerna öppet erkänt att de tog idag otillåtna preparat, har Serge alltid förnekat att hans snabba utveckling berodde på det. Till hans fördel för detta påstående ska man ta i beaktning att Guadeloupe är en liten ö och att Serge delade sin hemstad med enbart sjutusen individer. Tillgången på steroider borde således varit obefintlig. I senare år erkände dock Nubret att han tagit steroider, men det efter att ha vunnit sina första titlar.

Serge förlitade sig på en extrem träningsmängd, med kopiösa mängder set och repetitioner. Dagens "akta-dig-för-överträning-kör" hade nog svimmat om de sett Nubrets slit på gymmet. Setten var alltid uppbyggda efter att nå maximal pump, så antalet repetitioner var uppbyggda kring 12:or.  Vilan var mycket kort, 30 sekunder för muskelgrupper i överkropp och två minuter för benen. Serge körde heller aldrig till fail, vilket skulle kunna förklara hur han orkade befinna sig på gymmet mellan fyra till sex timmar varje dag, året om. Denna enorma mängd och korta vila gjorde att Nubret aldrig utförde någon cardio. Fettet rann av honom ändå. Sitt imponerande sexpack fick han ifrån en ytterligare något udda rutin, Serge gjorde tvåtusen repetitioner situps. Varje dag. Kanske något att testa?

Serge åt, sågs och segrade.
Till skillnad från många andra av sina konkurrenter så räknade aldrig Serge Nubret på sitt kalori- eller makrointag. Istället åt han det som han tyckte kroppen behövde, vilket också gällde måltidsintervallet. Nubret åt när han var hungrig, när han tävlade på toppnivå kunde han äta dryga två kilo kött per dag, och uteslöt aldrig några livsmedel ur sin diet. Kanske var det detta, tillsammans med att aldrig pressa nervsystemet till fail, som var nyckeln till den framgång Serge så snabbt skördade.

Det bittra slutet

I mars 2009 hittades Serge Nubret medvetslös i sitt hem. Han kördes i ilfart till sjukhus, varefter hans barn släppte ett gemensamt uttalande om sin fars hälsa. I detta sades det att Serge hamnat i koma, tack vare att hans bukspottskörtel inte fungerade optimalt. Men, mitt i allt detta tragiska, uppdagades en annan historia. En månad efter Nubrets insjuknande dök det på ett nätforum upp en kommentar som sades komma direkt från en vän till Serge. I denna påståddes det att Serge inte alls var sjuk, utan att han blivit förgiftad av sina egna barn. Syftet skulle vara att komma åt faderns pengar.

Spekulationerna fortsatte, inte minst på grund av att Serge egen dotter var den läkare som ansvarade för hans vård. Det sades också att ingen, utom Serges barn, fick besöka honom på sjukhuset. En polisanmälan gjordes och här tar det bisarra ytterligare en dramatisk vändning. Serge började snabbt att återhämta sig. Tjugofyra timmar efter det att polisen kopplats in, började han långsamt vakna upp och kunde åter prata och känna igen vårdpersonal. Detta efter att ha varit i stort sätt okontaktbar i drygt en månad. Det ska också tilläggas att Serge, trots att han var 71 år fyllda, inte på något vis låtit sin hälsa förfalla. Tvärtom. Innan det hastiga insjuknandet hade han sin vana trogen tränat sex dagar i veckan, så som han alltid gjort. Vidare visade hjärnröntgen inte på något tecken till stroke, något som Serge barn initialt sagt att pappan drabbats av, under sin första tid i koma. Allting var, minst sagt, märkligt.

Den sista morbida överraskningen i det som kom att bli Serge Nubret sista tid i livet kom i juni 2009, knappt två månader efter inläggningen på sjukhus. Ytterligare en forumpost dök då upp på internet, denna gång från någon som utgav sig för att var Serge själv. Posten är full av stavfel, men i den skriver den som utger sig för att vara Serge att ryktena var sanna. Barnen hade förgiftat honom för att komma åt hans tillgångar. Efter det sista inlägget, hördes inte Serge av igen. De vänner som försökte besöka honom på sjukhus eller på det vårdboende där han senare skrevs in, fick aldrig göra det ensamma. Någon i den närmaste familjen var alltid närvarande. Serge var aldrig kontaktbar. Två år efter sitt mystiska och hastiga insjuknande, avlider Serge Nubret. Dödsorsaken sades vara "naturliga orsaker".  Han blev 72 år gammal.

*

‌* Serge Nubret, 66 år gammal.

Eftermäle

Vad som egentligen hände Serge Nubret lär vi aldrig få veta. Polisen lade ned utredningen kring hans död, varför alla rykten och spekulationer på nätet blir svårtydda. Kan det ha varit så att Serge dietade för hårt, trots sin relativt höga ålder? Han gästposerade fortfarande på stora galor och hade en sådan uppvisning inbokad samma sommar han insjuknade. Kan jakten på att bibehålla sin ungdoms fysik ha drivit den svarta pantern till att ta till otillåtna, livsfarliga preparat? Eller, var familjen verkligen inblandad i det hela?

Oavsett vad som egentligen hände så rycktes Serge Nubret ifrån bodybuildingvärlden alldeles för tidigt. Denna hårt arbetade fransman har gjort mycket, kanske lika mycket som både Arnold Schwarzenegger och Lou Ferrigno, för att sätta bodybuilding på kartan. I kroppsbyggandets gyllene ålder var han en av de starkast skinande stjärnorna, dock alltid lite i skymundan. Serge Nubret var inte kaxig som Arnold, eller den självklara utmanaren som fanns i Lou. Nubret nöjde sig istället med att låta musklerna tala. Kanske var det därför han aldrig blev något "household name" utanför bodybuildingvärlden? Men, hans insats för sporten ska inte underskattas. Med en gudabenådad fysik är hans arv än idag högst levande.

Vi som älskar kroppsbyggning har därför mycket att tacka honom för. För, utan den "Svarta pantern" och andra pionjärer, hade sporten aldrig nått dit där den är idag. 

° ° °