Dagen då bodybuilding dog

Från estetik till freak? En av våra bästa någonsin minns när de första stegen mot kroppsbyggningens förändrade prioriteringar togs.

Fredrik Age

Inget datum i den moderna tideräkningen eller i världshistorien är mer ödesmättat än den 11 september. Så även inom bodybuilding. Den 11 september 1993 klev den uppgraderade versionen av Dorian Yates‌ upp på Mr Olympia-scenen i Atlanta Civic Center. Större än någonsin. 116 välfördelade kilon på 177 cm och hela 8 kilo mer än föregående år, med i princip samma krisphårda form. Tävlingen var över innan den ens hade börjat. Alla andra var bara där i form av statister. Innan den 11 september 1993 fanns det hopp hos den gemene bodybuildern. Oavsett om man huserade i ett litet källargym i närheten av Hauptbahnhof‌ i Leipzig‌ eller på ett flådigt gym på Hampton Drive‌ i Venice‌ så fanns möjligheten att en dag stå där på scenen tillsammans med världens bästa. Nu var den chansen utraderad. Massmonstret var här och det fanns inget vi kunde göra åt det. Alla Lee Labradas‌ , Shawn Rays‌ och deras gelikar fick snällt stå tillbaka för massan som sattes i det främsta rummet. Flera resultat på Mr Olympia efter 1993 vittnar om detta och det smittade även av sig inom amatörbyggningen på världsmästarnivå. Detta spillde slutligen över till ett avlägset land högt uppe i norra Europa – läs Svedala.

‌ Bodybuilding är uppbyggt på tre kriterier: massa, hårdhet och symmetri.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Nu vrider många byggare i vårt avlånga land på sig och i ett proteinfrynkligt tillstånd gör man ett försök att värja sig genom att utbrista: ”Vad fan snackar han om?”‌ . Jo, käre läsare, det här är sanningen. Som hobbyobservatör sedan slutet av 80-talet, tävlande under 90-talet, och slutligen professionell observatör sedan 00-talet är detta kalla och hårda fakta. Vi kan inte värja oss från faktumet. Hur mycket man än vill. Bodybuilding är uppbyggt på tre kriterier: massa, hårdhet och symmetri. Inget bör vara mer än det andra och alla tre kombinerat i en perfekt blandning blir oftast en vinnare. Ganska enkelt om man tittar på det helt kliniskt. En strävan att hela tiden förbättra sig jämfört med tävlingen innan har genom alla tider varit drivkraften hos de flesta tävlande. Man visste vilka ramar man hade att följa och man gjorde allt för att hålla sig innanför dessa. Inte tappa massa i förhållande till hårdhet. Inte vara för hård för att se för liten ut. Listan kan göras lång. Alla som tävlat någon gång känner till tankarna som man suttit med där på gymmet, i soffan hemma eller i bilen på vägen hem. Allt man ville göra var att hålla sig till sin gameplan och att den skulle ge frukt på tävlingsdagen.

[youtube code="j9RJ13fVRfA?feature=oembed"]

Tre veckor före Mr Olympia 1993 genomförde Kevin Horton en plåtning med Dorian. Bilderna därifrån är bland de mest mytomspunna vi sett, och de visar också tydligt att Dorian tagit sin fysik och därmed byggningen till ett helt annat ställe.

Men när standarden helt plötsligt höjdes en nivå – eller snarare flera nivåer – var man tvungen att ändra sin gameplan. Vikten att lägga på sig maximal massa övervägde och det som oftast fick på tafsen var främst hårdheten och sekundärt symmetrin. Det blev den krassa verkligheten för många tävlande och främst ju högre upp i viktklasserna man kom. Utan att nämna några namn finns många inhemska byggare som fallit för detta Damoklessvärd. Hade de hållit sig till sin gameplan baserat på grundinställningarna för bodybuilding hade de presterat på max. Nu blev det inte så och inga blev mer besvikna än de själva. Från att ha en pallplats inom räckhåll blev de rånade av en gärningsman utan vapen. Man gav snarare bort chansen helt gratis utan några som helst förbehåll. Kvar stod de där utan medalj av ädlare valör och en stukad självkänsla.

En del tävlande struntade i detta faktum och körde på i gamla hjulspår – det som alltid funkat det funkar. De lyckades var och varannan gång och kunde maximera sin potential för varje tävling, men för bodybuildingcommunityn var skadan redan skedd. Massa regerar, men alltför få kunde axla ansvaret som detta innebär och många med potential föll bort längs vägen. Detta kan man lätt se om man tittar på antalet tävlande i främst de tyngre klasserna i bodybuilding som minskat drastiskt sedan slutet av 90-talet.

‌ Jag vill dock lägga större skuld på det egna ansvaret men också på utomstående faktorer som vårt informationssamhälle skapat, dvs. andras förväntningar.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Men vem är då felet till detta? Ska vi lägga skulden på Dorian‌ ? Nej, självklart inte. Ett kombinerat ansvar mellan domare, tidens tand och evolutionen vore kanske det enklaste svaret. Jag vill dock lägga större skuld på det egna ansvaret men också på utomstående faktorer som vårt informationssamhälle skapat, dvs. andras förväntningar. En känsla att hela tiden kunna passa in, att duga och att vara andra till lags är ett fenomen som sociala medier skapat under det senaste årtiondet och det har blivit en lavin som nästintill inte går att stoppa. Alla vill vara störst, bäst, snabbast eller fräckast, och nu kan man dokumentera det på någon sekund för att sedan dela det med tusentals människor över hela världen med ett knapptryck.

Ett klart bevis på att min tes har förankring i verkligheten är den framgång som Classic Bodybuilding‌ [(1)] skövlat den senaste tiden. En klar distinktion mellan längd och vikt tvingar deltagare att hålla sig inom givna ramar och således blir det lättare att hålla balansen mellan massa, symmetri och hårdhet. Som byggare av den gamla skolan där källargym, Eleiko, trasiga träningskläder och gainers är ord behäftade med kärlek bär det emot att säga detta. Så många gånger som jag upprörts över hur duktiga Classic-byggare äntrat scener landet över och det enda jag tänkt var hur bra de skulle vara i ”riktig” byggning om de lade på sig lite mer muskler. Men man måste erkänna att man kan ha fel och så även jag. Hur ledsen jag i själen egentligen blir när jag tänker på den där ödesdagen den 11 september 1993 så kanske jag måste acceptera faktum. Och för att citera Rocky Balboa i slutscenen på Rocky 4: ”If I can change – everybody can change”.‌

‌ Jag förlåter dig Dorian. Du visade vägen, men många har kört i diket efter att ha valt din väg.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Byggaren av idag som idogt dricker sin funktionella dryck och läser detta kanske känner att den nu famlar i ett tomrum efter att så bittert blivit påmind om den krassa verkligheten. Men misströsta icke, syftet med denna artikel är att få upp ögonen för den givna ramen. Massa, symmetri och hårdhet är något att alltid förhålla sig till. Oavsett om man vill tävla i bodybuilding, Classic eller den där grenen där man har badbyxor på sig. Offra inte hårdheten till fördel för massan, det är sällan någon blivit bortdömd för att ha varit för hård. Det händer dock var eviga tävling att flertalet blir bortdömda för att formen haft övrigt att önska. Strunta i vad belackare, tangentbordsbyggare och annat löst folk på sociala medier säger. En väl balanserad diet, rikligt med kardio och anpassad styrketräning är fortfarande nyckeln och kommer så vara. No matter what. Jag förlåter dig Dorian. Du visade vägen, men många har kört i diket efter att ha valt din väg.

Med förhoppning om att få se grymma fysiker på scenen i Solnahallen den 2-3 maj!

Fredrik Age, byggarnörd



Liknande artiklar
Fitness: Marcus Udd inför Malmö Open

En av våra största favoriter gästar oss precis innan avfärd till Malmö Open, där han tävlar i både CBB och CP.

18 nov. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fitness: EM-segraren Rickard Andersson Wigh

Vi snackar med den nybakade Europamästaren i Classic Physique – Rickard Andersson Wigh. Hör honom berätta om hur allt började, om sitt storslam på SM och när han fattade att han nu vunnit EM-guld.

16 maj 2024

Fitness: Marcus Udd om nya mål

Vår evige favorit Marcus Udd gästar radion. Hör allt om hans träning och kost, men också om hans spännande planer inför framtiden.

29 apr. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023