Det florerar väldigt mycket trams på nätet. En del av det är gamla myter som sen länge är motbevisade men väldigt mycket av det är faktiskt saker som folk helt enkelt har hittat på. Det finns gott om självutnämnda experter som skriver och påstår saker utan att ens försöka backa upp det som de säger med någon typ av fakta.
De förlitar sig istället på det gamla knepet att om du upprepar någonting många gånger om så är vi människor faktiskt mer benägna att tro att det är sant bara på grund av det. Det är verkligen så det fungerar, det är ingenting jag hittar på , här har du en intressant studier på det ;) (1). Ju mer folk har hört någonting desto mer tror de att det är sant.
Så det räcker helt enkelt med att du har någon vän som är lite för godtrogen och lättlurad person som köper allt trams som florerar på nätet och att hen sen börjar tjata om detta för dig för att du ska bli lite mer benägen att tro på det också.
Det är till exempel mer eller mindre uteslutande detta som har gjort att så många människor är rädda för gluten idag. Det har inte kommit någon revolutionerande forskning de senaste 5-10 åren som egentligen har ändrat på någonting. Det enda som har skett är att folk börjat berätta för varandra att de har hört att gluten inte är särskilt bra. Sen finns det verkligen personer som kan ha problem med gluten men det är väldigt få personer.
Påhittade saker kring aspartam
Ett annat sådant livsmedel där människor i princip skrämmer upp varandra genom att upprepa saker ”som de har hört” från någon annan är sötningsmedlet aspartam. Aspartam är det mest undersökta sötningsmedel som finns och det bedöms som säkert av i princip alla forskare, forskargrupper och livsmedelsorgan likt EFSA, FDA mm i världen. Det är också någonting som har funnits i vår kost i ett antal decennier nu utan att man har sett några effekter från det på folkhälsan.
I studier där man jämför aspartamsötade livsmedel mot sockersötade livsmedel så blir också alltid utfallet bättre för den grupp som får i sig den aspartamsötade maten.
Detta hindrar givetvis inte folk från att hitta på en massa saker kring aspartam. Särskilt på senare år när det har blivit populärt att allting ska vara så ”naturligt” och ”fritt från” som möjligt så har det kommit mycket på hittade påståenden kring aspartam.
Det är svårt det här när människor bara väljer att hitta på en massa saker och sprida det vidare som fakta eftersom det krävs en väldig massa tid för att motbevisa det. Det tar bara någon sekund att hitta på något trams men sen kan det kräva timmar av sökande i olika databaser och på internet för den som eventuellt skulle vilja undersöka det påhitta påståendet.
Ofta är det till och med så att det som påstås inte ens är undersökt. Då vet man ju inte med säkerhet om det som sägs verkligen är fel eller inte fast många gånger kan man gissa sig till det baserat på vad man vet om människors fysiologi. Fast ska man då börja förklara det för någon som inte kan detta från början så kan det ta ännu längre tid än att leta fram en eventuell studie.
Så de som hittar på trams har alltid en liten fördel här tyvärr. Det är också därför jag brukar ge som generellt råd att man inte ska lyssna på någon som påstår någonting utan att hen verkligen också försöker backa upp det med data från början, alt. att hen är ärlig med att det som sägs är baserat på tro och erfarenhet, inte faktiskt data.
Fun Light som myrmedel
Ett av alla dessa påståenden som verkar ha kommit från ingenstans är att aspartam dödar myror. Det finns flera olika varianter av det här påståendet i Sverige idag. Ibland har jag även hört ett så generiskt påstående som att sötningsmedel dödar myror, som att alla sötningsmedel skulle vara desamma eller att myror av någon anledning skulle dö av alla typer av sötningsmedel. En annan variant av det här påståendet är att Fun Light fungerar utmärkt som ”medel” för att döda myror.
Fun Light måste ju på något sätt vara unikt för Sverige eftersom det vad jag vet endast är här som saften säljs. Just det här påståendet om Fun Light är nog den vanligaste här i Sverige och min gissning på varför det har blivit det är ju för att den riktar sig lite mer ”mot barnen” . Och det är få saker som är så effektiva om du vill skrämma upp folk som att du säger att de ger någonting farligt till sina barn.
Ser man till engelska texter så är det dock ingen tvekan om att det överlägset vanligaste är att påståendet är kring aspartam specifikt. Det här hänger sannolikt ihop med ett annat påhittat påstående om att aspartam skulle vara ett nervgift som även det är populärt (och så klart fel).
Hur som helst så tänkte jag i den här artikeln snabbt berätta om en studie där man faktiskt har undersökt om myror dör av aspartam (2). Det här är en seriöst utförd studie och personligen är jag så klart glad för att den har blivit utförd fast samtidigt hoppas jag ändå också lite att det här har utförts utanför arbetstid lite mer som en ”kul grej” för forskarna. För på något vis kan man ju också känna att forskare inte ska ödsla tid på den här typen av trams.
Myror fick både äta och bada i aspartamsötade saker
Jag tänker inte gå igenom metoddelen särskilt ingående för den här studien för jag vill inte slösa så mycket med läsarens tid. Googlar du på studiens titel som du hittar i referensen ovan så kan du läsa allt om du vill.
Kort och gott så tog man hela 16 stycken kolonier med myror som man gav aspartam och sen hade man 14 stycken kolonier som kontroll, dessa fick alltså ingen aspartam. De här kolonierna fick sen under knappt 6 veckor äta en speciell mat som då antingen innehöll aspartam eller som inte innehåll det. I det här försöket såg man ingen effekt alls hos myrorna som fick aspartam. De mådde precis lika bra som kolonierna där man inte åt aspartam.
Efter det här försöket så tog man sen myrdrottningar, hela 135 stycken, från kolonierna och doppade dem i antingen vatten eller vatten med aspartam. Endast 1,5 procent av dessa drottningar dog av sitt lilla dopp och man fann ingen skillnad alls mellan grupperna.
Myror har med andra ord inga som helst problem med aspartam, i rimliga doser så klart. Du hade säkert kunna trycka i dem helt orimliga doser på något vis och på sätt gjort dem sjuka fast i tillräckligt hög dos så blir allting giftigt. Forskarna själva skriver följande slutats i sitt abstrakt:
"Our results strongly oppose the rumors that aspartame sweeteners are effective as an ant poison, at least with a typical dose of household aspartame products..."
Så om du har en myrkoloni där hemma och är orolig för att någon skulle råka spilla lite lightläsk på dem kan du sluta oroa dig nu.
Fun Light kan säkert döda myror ändå, beroende på hur du nyttjar det
Nu när du länkar den här artikeln till någon bekant som påstår att myror dör av sötningsmedel så kanske du får som replik att de visst har testat det och att det fungerade så de tror inte på studien. De väljer att tro på ”verkligheten” istället som det brukar kallas.
Då ska du berätta för dem att i verkligheten så innehåller lightläsk mycket annat förutom aspartam så deras egna ”försök” har inte tittat på aspartam.
Fast om de då vill påstå att det är sötningsmedel så kan du ju påpeka att det också går att dränka myror med vilken vätska som helst. Utöver det så är det fullt möjligt att det klibbiga i saften kan ha dödat myrorna och en annan trolig förklaring är att myrorna helt enkelt har lämnat sitt bo eftersom det som hälldes på gjorde så att de inte längre kunde bo kvar där.
Summering
Den här informationen kommer givetvis inte på något sätt att få död på myten om att myror dör av aspartam. Den här studien är faktiskt från 2012 och myten frodas ju fortfarande utmärkt. Med största sannolikhet så kommer bara din vän för stunden att lämna just det här argumentet och hoppa vidare till flera andra påhittade argument mot aspartam för stunden och sen kommer du kanske några månader se att din vän återigen använder påståendet att aspartam dödar myror i en annan diskussion.
Fast då och då så kommer den här informationen att kunna få någon person att stanna upp och tänka till. Hur mycket av allt det där som hen har hört från andra eller läst på internet är faktiskt uppbackat med ordentliga referenser till faktiska studier istället för att de bara hänvisar till varandra och andra sidor som är precis som deras. Kanske tänds det en liten gnista som får dem att undra varför det skulle finnas en massa data och kunskap som i princip alla forskare på ämnet väljer att ignorera? Om den där stora konspirationen om att alla forskare döljer sanningen verkligen känns rimlig?
För alla oss andra är ju det här också en källa till ett ganska gott skratt. För det är verkligen kul att två forskare i Finland verkligen har bemödat sig med att testa allt det här. Det är ju också en läxa för oss alla i hur lätt saker och ting som bara påstås om och om igen lätt blir en sanning. Det finns säker många saker som du tror är sant bara för att du hört det många gånger men som egentligen inte är baserat på bra forskning.