Att vara stark är kvinnligt!

Låt oss uppmuntra små tjejer som är intresserade av att lyfta tunga saker, precis som vi ska göra med killar som vill dansa.

Sebastian Avindell

Nämn ordet muskler för någon, och be dem samtidigt prata högt om var deras tankegång för dem. Oundvikligen lär vi få höra en del om Arnold‌ . Om proteinpulver, biceps och pecs. Måhända nämner någon Phil Heath. Men. Kommer någon av alla dem du frågar att börja filosofera kring tjejer? Kanske nämna en kvinnlig bodybuilder eller styrkelyftare? Det skulle måhända kunna inträffa. Men jag skulle inte sätta månadslönen på det. Verkligheten är, tyvärr, något helt annat.

Varför är det såhär, år 2016? Att muskler och styrka i det gemensamma medvetandet på något vis fortfarande är reserverat för männen? Visst, män har biologiskt större muskelmassa än kvinnor, det är sant. Men jag tycker ändå vi borde ha kommit längre. Eller? Muskler och styrka ses fortsatt som något högst ofeminint, något som synnerligen inte ska tillhöra kvinnor, lika lite som en Tom Selleck-mustasch gör det. Släng fram en stark och biffig kille inför en publik. Mest troligt kommer viss beundran uppstå. Kommentarer så som "Wow! Kolla där alltså. Vilka jäkla armar!‌ " och "Han måste ha bosatt sig på gymmet"‌ kommer hagla tätt. Vrid på scenariot och ställ en kvinna på samma plats. Vad blir nu reaktionerna? Inte riktigt samma, va? Snarare kommer nu en något negativ ambivalens att uppstå. "Alltså...har hon inte liteför‌ mycket muskler‌ ?" "Jag vet inte...hon ser ju ut som en kille!‌ ". Fortfarande år 2016, trots att mycket faktiskt har blivit bättre, är det här många kvinnors verklighet. Bara för att de råkar ha muskler och styrka som intresse. Det är inte bara horribelt. Det är dessutom högst orättvist.

Vad bottnar det här då i? En del av problemet kan givetvis tillskrivas gammal hederlig mossighet. Ni vet, samma sort som citat som "Om jag ska ut i helgen? Det måste jag kolla med regeringen hemma, höhöhö!‌ " härstammar ifrån. Sådan där tröttsam mansgrisighet, helt enkelt. En annan bit av det som bildar tårtan kan nog också tillskrivas avundsjuka och rädsla. För, är man inte så säker i sig själv så kan det nog bli rätt jobbigt att se en stark tjej lyfta mer än en själv. Om man inte är trygg i sin egen självbild, vill säga. Avundsjuka, blandat med ovan nämnda mansgrisighet, ställer nog också till det. Hur fasen kan en tjej bli starkare än jag, en man i sina bästa år, liksom?‌

Nu sitter nog en del av er som läser detta och blir högröda i ansiktet. Ilskan riktigt ångar ur öronen. För ni tycker jag hånar er eller så upplever ni att jag fjäskar och gör mig till. Att jag skriver det uppenbara och slår in vidöppna dörrar. Då vill jag genast belysa ett par saker. Jag har begåvats med tre underbara ungar, varav två råkar vara tjejer. Och, så länge någon enda människa tittar snett på en tjej eller kvinna bara för att denna har mycket muskler, så är det baske mig inga öppna dörrar jag slår in. Då är det fortsatt ett rejält attitydproblem som vi behöver ta tag i. När en liten tjej inte får tycka det är coolt att vara stark som Pippi‌ eller Bamse‌ , utan istället förväntas gilla nagellack och rosa paljetter. På precis samma sätt som när gamla stofiler tycker det är konstigt och horribelt att en liten kille gillar att dansa balett.

Därför får ni gärna reflektera över att "vänta nu, det här har han ju skrivit om förut"‌ , så mycket ni vill. För det har jag, och kommer fortsätta att göra tills dess att det är lika naturligt att säga "stark som en tjej"‌ som "stark som en kille"‌ . Det ska banne mig inte vara reserverat för vilket kön man råkar tillhöra om man ska få vara stark eller inte. Det kryper i kroppen på mig att behöva tänka att någon av mina döttrar ska få höra nedslående kommentarer om att dom nog inte ska lyfta mer, för då blir som för stora eller bulkiga, om det är det dom vill göra med sitt liv. Och det är det enkla, men ack så komplicerade budskap jag vill hamra in i alla som läser detta: en svällande biceps är vacker oavsett om den råkar sitta på en han, hon eller hen. Ett tungt lyft är imponerande oavsett vad den som lyfter det råkar ha mellan benen. Det kan måhända vara en kontroversiell tanke för en del där ute. Men då är det nog dags att en inser att det är just en själv som har problem, inte tvärtom. Gillar man inte för mycket muskler på någon ska det vara knutet till just mängden muskler, inte vem‌ musklerna råkar sitta på. Är ni med? Och här ska vi alla hjälpas åt! Vi ska uppmuntra små tjejer som är intresserade av att lyfta tunga saker, precis på samma sätt som vi ska göra det med killar som vill dansa.

För mig är kvinnlig styrka något vackert, fantastiskt och beundransvärt. Jag hoppas det är det för dig också!

Mer rörelseglädje åt folket!

Picture by JMcAdam



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Hur påverkas resultaten när du tränar allt närmre failure i gymmet?

Jacob och Wille diskuterar i betydelsen av att bli trött under ett set av styrketräning och hur resultaten förändras när du kommer närmre och närmre failure.

26 juli 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Ida Kyrilis om att vara fysansvarig för hockeylandslagen och arbeta på Bosön

Ida Kyrilis är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Denna gång delar hon med sig om hur det går till på hennes arbete med hockeyförbundet samt som testledare på Bosön.

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023