Grattis Phil!

Varför Phil Heath tar sin åttonde raka Olympia-titel i helgen.

Alex Danielsson

Det är förvisso ett par dagar kvar innan Mr Olympia-finalen avgörs, men det är av allt att döma närmast en formalitet. Den sjufaldige mästaren Phil Heath kommer att få både sin åttonde guldmedalj hängd runt den svällande nacken och sin åttonde staty föreställande Eugen Sandow (googla) att bereda plats för där hemma i Denver. Med det ansluter han till vår favoritsports allra mest ädla sällskap: Lee Haney, som mellan 1984 och 1991 vann åtta raka, och Ronnie Coleman, som åren 1999-2005 gjorde detsamma. Grattis!

Skador är största boven

Det kan låta märkligt men under de 54 år som tävlingen snart avgjorts är det inte fler än 13 gubbar som vunnit titeln. Många av dessa 13 är säkert fullt nöjda med sina prestationer, men det är samtidigt en sanning som gäller långt ifrån alla. Ett stort antal mästare har nämligen tvingats retirera, och i det tidigare än de ursprungligen tänkt, på grund av skador. I raden av alla dessa flerfaldiga mästare är Lee Haney den siste som kunde dra sig tillbaka oskadd, nöjd och belåten. Hans arbete var gjort. Lee hade då fler segrar än någon annan (mot Arnolds tidigare 7 st), vilket trots allt får anses som en god anledning till pensionering.

Alla därefter följande flerfaldiga mästare har fått se sina karriärer ta allvarliga, och i många fall avslutande, törnar.

Dorian Yates – plockade upp manteln efter Haney och lyfte därmed sporten till en helt ny nivå. Som sprängd ur granit, med overklig muskelvolym och en sinnessjuk form av hårdhet. Dorian populariserade också den närmast gränslöst hårda träningen, med vansinniga set till failure och där inte en enda repetition lämnades kvar i gymmet. Men det kostade en hel del också. Man kan med fog säga att Dorians storhet också blev hans fall. 1994 slet han av sin vänstra biceps (i stångrodd), och 1997 drog han sönder sin vänstra triceps. Det sistnämnda gav såna permanenta komplikationer att Dorian bestämde sig för att lägga av.

Ronnie Coleman – var i det närmaste omöjlig att betvinga efter att han väl fick upp farten. Enligt mig är han den bäste någonsin. Större och mer strukturellt begåvad än Yates, och med en symmetrisk helhet ingen kunde matcha. Även Ronnie var ett otyglat djur i gymmet. Alla som sett ”The Unbelievable”, där han bland annat gör en tvåa på 365 kg i mark ”fajjv uiiiks aut!”, vet jag pratar om. Ni andra bör omgående göra om och göra rätt. Ronnie sa det aldrig rakt ut, men han var ändå rätt tydlig med att han sökte den absoluta odödligheten genom att ta fler segrar än Haney. 2006, när det var meningen att Ronnie skulle ta sin nionde raka seger, hade dock något hänt. Vänstersidan av hans vanliga ”lights out”-rygg var märkbart mindre, och han verkade dessutom ha problem med att flexa sin vänstra triceps. Ronnie blir sedermera tvåa efter Jay. Året efter, Ronnies sista på scenen, blir han fyra.

Det har såklart spekulerats i spaltmeter om detta. Om en nervskada, om en bristning, men ingen vet med säkerhet utom Ronnie själv. Branch Warren var en av de som befann sig på Metroflex Gym i Arlington när Ronnie uppenbarligen gjorde sig illa i ryggen, och enligt Branch blev Ronnie aldrig densamme igen. I dagsläget har Ronnie genomfört ett stort antal ryggoperationer och verkar vara på fötterna, i vart fall hjälpligt.

Jay Cutler – var länge den främste utmanaren till Coleman. Redan 2001 var han nära att vinna (Jay ledde klart inför finalen), men det dröjde till 2006 innan han till slut kunde ta sin första titel. 2008 förlorade han den till en sylvass Dexter Jackson, men året efter var han tillbaka överst. Totalt 4 titlar kunde Jay bärga innan en bicepsskada fick honom att först stå över 2012 års tävling och året därefter avsluta Olympia-raden med en sjätteplats.

Undantaget som bekräftar

Det finns alltid de mästare som bryter mallen, och så även dylika som i all hast författats av grånade skrivbordsryttare. Dexter Jackson är på flera sätt unik. Dels som den som ståtar med flest proffssegrar (totalt (28 st!), den som vunnit flest Arnold Classic (5 st) och den som gjort flest Olympia-segrar (i helgen gör han sin 19:e). I år firar han dessutom 20 år som proffs! Och – trumvirvel – han har aldrig varit skadad.

En slump, you say? Nej, min hela poäng är att det såklart hänger ihop. Dexter är kanske inget riktigt undantag till regeln ovan eftersom han ”bara” vunnit titeln en gång, men han är fortfarande aktuell på sportens allra främsta nivå eftersom han aldrig gjort sig ordentligt illa.

Och Phil?

Phil har as we speak sju titlar i bältet och ska om blott en stund ta sin åttonde. I fjol var han inte helt fräsch, vilket diagnostiserades som ett ganska allvarlig navelbråck. Kort efter fjolårets tävling opererades Phil, och efter vad som rapporterats så har rehabiliteringen gått bra och Phil sägs ha alla förutsättningar för att i år kliva upp bättre än någonsin.

En bukoperation ingår måhända inte i konceptet "optimalt". Men det sannolikt avsevärt bättre än specifika muskelskador, med potentiella strukturförändringar och betydande perioder av påtvingad vila. Mot den bakgrunden är det min uppfattning att det inte finns någon som kan rå på Phil Heath i år heller.

Inte ens han själv.

BRA GREJER ATT VETA
Här följer du Olympia-helgen från soffan
Helgens schema hittar du här
Hålltider – Svenskarna på Olympia
Bikini Olympia med Frida, förbedömning: kl 19.00 fredag 14/9
Mr Olympia 212 med Ahmad och Samir, förbedömning: kl 04.00 lördag 15/9
Bikini & Olympia 212, final: kl 04.00 söndag 16/9
Fler artiklar i ämnet:
Phil Heath – mannen med gåvan
Varför Kai Greene aldrig kommer att vinna Olympia
Dagen då bodybuilding dog
Världens 10 bästa byggare någonsin


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023