Är kaffe bättre än koffein för att förbättra prestationen?

Mycket talar för att vi som älskar en god kopp kaffe innan träningen med gott samvete kan fortsätta med det.

Jacob Gudiol

Det finns en väldig massa kosttillskott genom historien som man har trott ska fungera väldigt bra men som efter hand visat sig inte fungera och i vissa fall till och med vara negativa. Typexemplet är nog antioxidanter som man på 90-talet trodde skulle kunna förbättra hälsan markant hos folk men de studier som finns idag visar om något att det är en ganska dålig idé att nyttja antioxidanter som kosttillskott, i alla fall i de flesta situationer.

Igår delade jag även en länk på Facebook och Twitter till en artikel där man skrev om en ny studie som visat att rödbetsjuice överträffar nitrat när det gäller förmågan att förbättra effektiviteten i folks upptag av syre. Rödbetsjuice är på grund av det här ett ganska populärt kosttillskott inom konditionsidrottskretsar och fram tills nyligen trodde man alltså att det i huvudsak var nitrat som stod för effekten. Den nya studien visade emellertid att rödbetsjuice var bättre än endast nitrat. Med andra ord så verkar den cocktail med ämnen som du får i dig via rödbetsjuice vara en del av nyckeln.

Det är gissningsvis precis detsamma som gäller med frukt och grönsaker. De är bra för dig och antioxidanterna är en del av det men endast antioxidanter för sig själv blir i det fallet lätt fel.

För lite drygt en månad sen publicerades en ny intressant studie där man undersökte om man kunde se en liknande effekt när det gäller kaffe och koffein, alltså om kaffe med alla de olika ämnen det innehåller har en annorlunda effekt än endast koffein (1). För att göra det ännu mer intressant för den typiske Tyngre-läsaren så undersökte man dessutom effekten vid styrketräning.

Kaffe, koffein eller koffeinfritt kaffe före styrketräning

Upplägget på den här studien är tämligen simpelt och följer ett mönster som du säkert känner igenom du läst tidigare artiklar av mig här på Tyngre. Det här var en så kallad cross-overdesign vilket innebär att alla försökspersonerna fick utföra alla olika testförhållanden och därmed fungera som sin egen kontrollgrupp. När man kan göra den här typen av studier så är det väldigt bra eftersom dem minskar risken att man ska se skillnader som beror på att grupperna skiljt sig åt från början och inte på grund av att de interventioner man faktiskt testar fungerar bättre eller sämre.

Tyvärr inkluderade man endast nio person i den här studien vilket är i det snålaste laget tycker jag. Det här är en ganska lätt studie att utföra rent logistiskt och inte heller är det några större kostnader kopplade till själva testandet man gjort så jag tycker det är tråkigt att de inte hade inkluderat fler. Nu var det ju i alla fall en cross-overdesign men det känns ju ändå väldigt långsökt att generalisera de resultat man fann i den här studien på alla andra människor i befolkningen. Som bäst tycker jag att resultatet ska ses som en pilotstudie som förhoppningsvis följs upp av flera andra med liknande upplägg.

Det var inga nybörjare man hade med som försökspersoner utan de tog ungefär 140 kg i knäböj och 100 kg i bänk på en kroppsvikt på i snitt 84 kg. Så de var inte några högpresterande styrkeatleter på något sätt men de hade troligen varit en del på gymmet sedan tidigare. Alla deltagarna uppgav också att de hade tränat bänkpress och knäböj regelbundet under ett år och att de var på gymmet i alla fall ett par dagar i veckan.

De nio försökspersonerna fick i alla fall utföra ett par styrketräningstest vid fem olika tillfällen. Inför dessa testtillfällen hade de fått dricka någon av dem fem olika dryckerna i listan här under.

  • Kaffe
  • Koffeinfritt kaffe
  • Koffeinfritt kaffe med tillsatt rent koffein
  • Rent koffein
  • Placebo

Koffeinintaget vid de tillfällen då deltagarna fick i sig koffein var 5 mg/kg kroppsvikt.

Själva testningen gick till så att alla deltagarna fick göra så många repetitioner de orkade på 60 procent av deras max i bänkpress och knäböj. Personligen önskar jag också att det hade utfört ett 1RM test här då kaffe/koffein mycket möjligen kan inverka på det med vilket jag tagit upp i artikeln Effekten av energidrycker och koffein på styrkeprestationen. I den här studien utförde man dock tester var tredje dag och kanske tyckte man att det blev för mycket att låta försökspersonerna utföra maxtest så ofta?

Resultatet – möjliga tendenser till att kaffe är bättre?

Den här studien bekräftar till viss del det som en del tidigare studier på koffein och styrketräning bekräftat, det ger folk någon eller några få extra repetitioner.

Det som däremot kanske är mer intressant är att försökspersonerna i knäböj fick som bäst resultat när de drack antingen vanligt kaffe eller koffeinfritt kaffe med koffein. Du kan se alla resultat i diagrammet här under.

Som du kan se handlar det om ungefär 2-3 repetitioner vilket inte är särskilt mycket men det är givetvis väldigt betydelsefullt om du ska tävla.

En annan intressant observation är att man inte såg någon effekt alls på bänkpressen. Kanske är det helt enkelt en förhållandevis lätt övning jämfört med knäböj och att man därför inte såg någon effekt?

I diskussionsdelen nämner författarna också en tidigare studie publicerad förra året där man jämförde koffein mot kaffe och även i den studien sågs liknande resultat. I den studien fann man att gruppen som fick kaffe ökade sin 1 RM i benpress mer än gruppen som endast fick koffein. Man såg däremot ingen skillnad i 1 RM i bänkpress eller antalet repetitioner som deltagarna orkade utföra med 80 % av 1 RM i benpress eller bänkpress (2). Så resultatet var alltså inte precis detsamma eftersom man inte såg någon skillnad i antalet repetitioner till failure. Men trenden att styrkan i benen verkar påverkas mer fanns där och även trenden mot att kaffe möjligen kan vara något mer potent än endast koffein.

Summering

Kaffe innehåller en väldig massa olika ämnen. Jag tror ingen har en exakt siffra men det är vanligt att man talar om ungefär 1000 olika ämnen i en kopp kaffe. Den här studien samt den andra från 2015 talar för att det möjligen är något av alla dessa ämnen som samverkar med koffein och i sin tur har en ytterligare positiv effekt på människors prestationsförmåga. Det finns dock många frågetecken kvar här. Det var få försökspersoner tillsammans med små och lite inkonsekventa effekter.

I det här fallet är det ju fortfarande också så att rent koffein eller koffein i en energidryck eller PWO fortfarande fungerar. Det enda den här informationen säger är att koffein för sig själv möjligen inte är lika bra som koffein tillsammans med något annat i kaffe?

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Vad man kan göra för att bättre hantera träning i hög värme

I avsnitt 403 av Tyngre Träningssnack diskuteras träning i värme. Vad är det som värmer våra kroppar och vilka faktorer kan man påverka så att det inte får en onödigt stor inverkan på vår prestation?

2 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Allt om koffein – det vi vet och det vi behöver lära oss mer om

Jacob och Wille går på djupet kring ämnet koffein och prestation. Inledningen av avsnittet handlar dock om nyhetsrubriker i veckan där man varnat för energidrycker.

10 maj 2023

Kaffe – det vi vet och det som är påhittat

Jacob och Erik börjar med att diskutera forskningen på kaffe. De utgår från en krönika från DN med ett antal påståenden.

25 apr. 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023