Hur är det nu? Går man upp i vikt av kolhydrater?

Frågan är alltid aktuell, men kanske extra mycket så här i början av det nya året. Det är nämligen då livet på allvar ska tas tag i. Mathias Wärnström reder ut hur det verkligen ligger till.

Mathias Wärnström

Många skulle instinktivt svara “Ja” på frågan i rubriken, och faktum är att det ligger viss sanning i det. Men också det helt klart beror på kontexten och huruvida vi vill likställa all sorts viktuppgång eller om vi är intresserade av att särskilja dess olika komponenter. Den senare varianten är att föredra i dom flesta fall där förbättrad kroppskomposition är målet, vilket är dom flestas primära intresse.

Som du säkert redan är medveten om så är det mängden kalorier (energibalansen) som spelar störst roll när det kommer till att gå upp eller ned i vävnads-vikt (t ex muskler och fett). Alla makronutrienter (primärt protein, kolhydrat & fett) innehåller kalorier. Äter du mer kalorier än du förbrukar så lagras dessa som vävnad i kroppen och du går upp i vikt, simple as that.

De flesta vet också att detta inte ens är diskuterbart. Matematik och termodynamik fungerar inte baserat på om man tror på det eller inte, det bara så verkligheten fungerar. Detta trots att en del tvivelaktiga auktoriteter hävdar att allting beror på kolhydraters förmåga att höja insulin, vilket alltså inte stämmer. Kolhydrater höjer absolut insulin, men det är inte därför vi går upp i vikt.

"Men jag går upp av kolhydrater..."

Även om vi har den vetenskapliga verkligheten framför oss, så kan detta vara en helt annan femma rent emotionellt. Men varför upplever så många då att dom går upp både snabbt och mycket i vikt av just kolhydrater?

Well, för att reda ut det, låt oss måla upp ett väldigt vanligt scenario:

1) Person X vill gå ned i vikt och tar bort "alla" kolhydrater från sin kost
2) Över nästkommande vecka så går person X ned ca 2-5kg
3) Person X blir jätteglad och konkluderar att om man tar bort kolhydrater så går man ned i vikt snabbt, sweet!

Detta rullar på ett tag. I bästa fall fortsätter personen att gå ned i vikt, i värsta så börjar han eller hon gå upp igen. Oavsett så brukar det leda till att följande scenario inträffar förr eller senare:

4) Person X bestämmer sig av någon anledning att för en gångs skull äta kolhydrater, ofta ganska mycket
5) Nästa dag vaknar person X upp ca 1-3kg tyngre
6) Person X får panik och konkluderar att kolhydrater är roten till all världens ondska och gör att man går upp i vikt, jävligt snabbt dessutom

Låter bekant? För mig som coach är detta något jag får höra varianter på väldigt ofta, nästan dagligen. Men egentligen är det inte konstigt att detta resonemang uppstår.
Det är en händelse följd av en observerad konsekvens, "om jag gör så, så sker det där", det är så vår hjärna fungerar. Men, som tur är så fungerar inte fysiologin så.

Kolhydrater gillar vatten

Faktum är att varje gram kolhydrat binder ca 2-4 gram vatten, vilket gör att när vi stryper kolhydratintaget så förlorar vi dels vikten av en hel del inlagrade kolhydrater, men också vikten av allt vatten som de binder. Alltså, dessa 3-5 kg som förloras första veckan vid ett byte till kost liknande LCHF (low carbohydrate, high fat), eller bara generellt ett signifikant lägre intag av kolhydrater, är nästan enbart vätskevikt.

Per samma mekanism, när person X sedan äter kolhydrater igen och vaknar upp nästa dag 1-3 kg tyngre, så är det igen nästan enbart kolhydratförråd tillsammans med vätska, inget annat.

Många är väldigt snabba med att likställa viktförändring med att man gått upp eller ned i fettvikt, vilket inte är sant. Likt exemplet ovan så kan ett skifte av vätskenivån i kroppen påverka vågen något enormt, vilket gör det snudd på omöjligt att under den tidiga perioden av en sådan kostomställning konkludera något överhuvudtaget om vävnad (som fett) har lagrats eller inte.

Denna logik kan även appliceras på övergångar från en bulkperiod (kaloriöverskott) till en deffperiod (kaloriunderskott) och vice versa. Därav brukar jag generellt rekommendera att man inte lägger så stor vikt (pun intended) vid första veckan av större förändringar i kosthållning. Det skapar mestadels förvirring och hjärnspöken som kan sabba hela processen innan den ens har börjat.

Därav, om du gör en större förändring i din kost, med syfte att gå ned eller upp i vikt så gör du förmodligen klokt i att inte bry dig så mycket om vågen den första veckan. Desto relevantare blir det att jämföra vikttrender för t ex vecka 2 och vecka 3. Detta kommer att ge en betydligt bättre inblick i vad som faktiskt händer med din kroppsvävnad, utan maskerande "oljud” från temporära vätskefluktuationer.

Slutsats

Kontenta: Att manipulera kolhydrater i kosten kan ha en enormt snabb och stor inverkan på din vikt, men nästan enbart genom kontrasten av skillnad i vätskevikt.
Detta för att du inte kan lagra 2 kg fett över natten om du inte åt ett energiöverskott på minst 14 000 kalorier, det är matematiskt omöjligt.

Mathias Wärnström innehar en Kandidatexamen inom Biomedicin med inriktning Fysisk Träning från Högskolan i Halmstad. Förutom att vara krönikör på Tyngre.se så är Mathias även skribent för Sportinstitutet.
Han jobbar även med online-coaching för primärt fysikatleter inom grenar som Bodybuilding, Men's Physique, Body Fitness och Bikini Fitness.
Följ gärna honom på Facebook och Instagram.


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023