Behövs kosttillskott verkligen?

Vi pratar inte om magi. Inte fusk eller doping. Bara något som gör vardagen smidigare och betydligt enklare.

Sebastian Avindell

Behövs kosttillskott? Jag vet inte om det är möjligt, eller om ämnet som sådant är lite likt Israel–Palestina-konflikten, till synes omöjlig att lösa. Men jag ska göra ett försök.

Hur många här inne har fått undrande kommentarer när ni druckit en proteinshake? Upp med en hand! Vilka har fått höra att "det räcker med vanlig mat"? Och, sist av allt, vilka utav er har fått höra om risken med att ni blir dopade och kontaminerade likt ni befunnit er nära Tjernobyl, bara för att ni blandar lite kreatin i sagda shake? Upp med händerna.

Se där ja. Det var en ansenlig mängd händer. Vilket för oss till dagens ämne. Okunskapen kring kosttillskott.

Kosttillskott har, även om det skett en liten skiftning i debatten, blivit något av vår tids häxprocesser. Antingen beskylls det för att vara djävulen i form av att det kontaminerar atleter till höger och vänster och förstör deras karriärer, eller så anses det som fusk - och att de som jobbat hårt för sina gains har fått dem gratis genom att ta tillskott. Äldre herrar brukar vara extra duktiga att påpeka att på deras tid räckte det minsann med "vanlig mat". Man behövde inte pulver och sånt.

Sant är givetvis att det inte, om man ska hårddra det, behövs kosttillskott (om vi bortser från d-vitamin tillskott i detta mörkrets land). Det går alldeles utmärkt att träna utan kosttillskott, man förtvinar inte och dör för det. Men, det är liksom inte det debatten ska kretsa kring tycker jag heller. Ändå brukar det hamna där. Kvällstidningarna skriver braskande rubriker om havererande njurar och kallar in någon expert från Livsmedelsverket som är bästa kompis med vanlig mat och fem brödskivor om dagen. Således får gubbar och gummor runt om i landet vatten på sin kvarn och kan fortsätta fnysa åt burkar med, för dem, mystiska pulver i. För det har experterna sagt är alldeles onödigt.

Så - är det nödvändigt med kosttillskott? Har Livsmedelsverket rätt - räcker det med vanlig mat? Är det dags att sluta köpa proteinpulver och istället dricka råa ägg likt Rocky Balboa? Svaret på den frågan är lite tudelat, så låt mig nyansera det hela lite.

En del av Er minns kanske när man hade en fast telefon i hemmet? För Er som inte gör det kan jag som bäst beskriva det som att ni får visualisera en analog telefon, vilken satt fast i en vägg hemma, som alla i familjen delade på. Den ringde när den ringde, hörde man det inte och kunde svara så var det bara så. Inga notiser om missade samtal eller meddelanden. Bara en telefon. Tänk Er då att tvingas välja mellan denna enkla telefon och den fantastiska makapär du har idag - som du kan surfa på, ringa med, ta kort med och Gud vet allt. Klarar du dig med bara en vanlig telefon? Klart du gör. Men visst är det bättre med en som du kan bära med dig överallt och göra saker som för tio år sedan skulle ansetts som rena rama science fiction på? Precis.

Nej. Vanliga kosttillskott (proteinpulver, kreatin, koffein eller gainers), behövs kosttillskott inte i den mening att träning annars skulle vara bortkastad. Men, som sagt, det handlar inte riktigt om det. För, precis som med den fasta telefonen kontra mobilen, så handlar det om vad som är smidigast och ger mest optimala resultat. Du kan såklart få i dig protein i rätt mängd (1.5 - 2 g per kg kroppsvikt) för optimal muskeltillväxt under en dag genom att äta vanlig mat. Men, efter träning och i fall när du kanske bara vill ha rena proteiner (som under diet) så är pulver en bra lösning. Kreatin sen, det är nästintill omöjligt att få i sig i erforderlig mängd genom konventionell kost. Det skulle i sådant fall bli bra mycket rött kött med tillhörande kalorier och övriga makronutrienter som följd. Och, alla gillar inte kaffe, om vi ska tala om koffein. Och så vidare och så vidare, jag tror ni förstår principen jag vill komma åt.

Nej – vi behöver inte kosttillskott. Men de gör för många av oss hårt tränande i jakten på de där surt förvärvade musklernas vardagen betydligt lättare. Om du nu åter börjar tänka på en gammal telefon så är du helt med mig i tanken. Debatten har blivit lite märkligt snedvriden. Det handlar inte om behov det handlar om optimering. Och nej, så länge du håller dig till svenska leverantörer och stapelkosttillskott (som de ovan nämnda) så kommer du inte få i dig något som mest kan liknas vid smutsiga ryssfemmor.
Det ska dock tilläggas att det skulle behövas ett bra kontrollorgan för just kosttillskott, men det är en helt annan fråga som jag inte tänker beröra här.

För mig blir det ibland smärtsamt uppenbart att de som härjar allra mest om att kosttillskott är någonting onödigt som katten släpat in är de som är minst insatta i vad en tränande kropp behöver. Ni vet, de där som menar att en banan räcker fullgott efter två timmars intensivt lyftande, så länge du käkar makaroner och köttbullar när du kommer hem. Räcker gör det måhända, men blir jag genom den kosthållningen mitt bästa jag? Knappast va? Så, låt oss alla istället se tillskotten för det dom är, en mobiltelefon som alternativ till en gammal telefon med nummerskiva. Inte magi. Inte fusk eller doping. Bara något som gör vardagen smidigare och betydligt enklare.


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Frågor kring konditionsträning

Efter ett längre intro där Jacob och Wille hyllar det bättre vädret och fysträningen hos damlandslaget i handboll så blir det lyssnarfrågor.

19 apr. 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023