Vanlig mat? Nä, det räcker inte alls...

Är debatten om vad man ska och inte ska äta en kvarleva från sextiotalet och det kära gamla "folkhemmet"?

Sebastian Avindell

I många delar av världen, kanske då framförallt USA, ses kosttillskott som en naturlig del i en atlets träning. Med sin utbredda collegeidrott, där pengar, ära och framtid står på spel lämnas mycket få saker till slumpen. Optimal återhämtning och dito förutsättningar ses som något självklart. Detsamma gäller även för de allra flesta stora idrottsförbunden i världen. Idrottare som nått, eller är på väg till den absoluta toppen får av sina förbund förslag på tillskott i form av både vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Primärt för att det förenklar för alla inblandade parter. Tänk dig själv att du är maratonlöpare på absoluta toppnivå. Tränar gör du sex-sju timmar, kanske ibland mer, om dagen. Att genom enkom mat ersätta förlust av energi, mineral- och spårämnen vore säkert gångbart, men då skulle personen ifråga knappt få göra annat än att äta.

I Sverige har kosttillskotten nästan ständigt fått jobba i motvind, känns det som. Agiterade hemkunskapslärare har i årtionden ilsket väst fram att vanlig husmanskost minsann är allt man behöver för att bygga muskler. Detsamma verkar dessutom gälla Riksidrottsförbundets‌ (RF), som medvetet verkar ha axlat rollen som hela idrottssveriges hemkunskapslärare. I debatt efter debatt hävdar förbundets experter att tillskott är något totalt onödigt och inte behövs. RF har faktiskt gått så långt som att helt avråda sina atleter från alla sorter av kosttillskott, med motiveringen att det inte behövs och att risken för att tillskotten är kontaminerade är stor. Detta då samtidigt som andra förbund i världen är starka förespråkare av tillskott som exempelvis kreatin. Vad ska man som lekman tro? Är proteinpulver farligt? Onödigt? Kommer Jocke‌ som tränar på gym åka dit i dopingkontrollen, bara för att han intar vassleprotein då och då? Slänger han sina pengar i sjön när han beställer hem tillskott, lite då och då?

Sant är att det har förekommit incidenter där tävlande atleter fastnat i dopinkontroller, efter att de enligt egen utsago intagit ”vanliga kosttillskott”. Dock tillhör dessa tillskott sällan, för att inte säga aldrig, de stapelvaror som vi vanliga motionärer använder oss av. Visa mig en atlet som fastnat för otillåtna preparat bara för att denne intagit exempelvis vassleprotein och rent kreatin. Nej, just det. De finns inte. De som fastnar i kontrollerna har så gott som alltid intagit märkliga preworkoutprodukter som utlovar superpump och viktnedgång samtidigt. Och ja, med de produkterna finns det nog skäl att vara lite på sin vakt. Men i övrigt? Nej. Kosttillskott är inte doping.

Hela argumentet med att det ska räcka med vanlig mat blir också extremt märkligt när det på något vis nästan vävs samman med kampanjer som inte har med saken att göra. Som när det utmärkta initiativet 100% Ren HårdTräning , som skapats för att preventivt förhindra användningen av anabola steroider, kopplas samman med argumenten kring att vanlig mat skulle räcka. Som om kosttillskott vore detsamma som doping. Som om man inte tränar rent, om man väljer att använda sig av proteinpulver eller något annat tillskott. Att muskler byggda med kosttillskott skulle vara mindre värda än dem som byggts med potatis och falukorv. Doping är värdelöst och ska givetvis bekämpas på alla vis. Men det ska inte kopplas samman med vanliga kosttillskott, som gemene man använder sig av.

Och nej, jag hävdar fortfarande att det inte alltid räcker med vanlig mat. I alla fall inte på det sätt som det framställs i media. Som av Riksidrottsförbundet‌ . Ponera till exempel att du är en fattig student, som gillar att lyfta tungt. Mellan dina timmar på skolan lyckas du få till ungefär fem tunga styrkepass i veckan. För optimal muskeltillväxt behöver du ungefär 1,5-2 gram protein per kilo kroppsvikt. Den matematiskt begåvade kan då snabbt räkna ut att intaget för en normalviktig person hamnar någonstans mellan 140-160 gram protein per dag. Och ja, det går att få i sig det genom vanlig mat. Ett vanligt hönsägg, som exempel, väger ca 60 g och innehåller ungefär 13% protein. Du behöver således mumsa i dig nästan 20 st ägg om du vill värna om dina muskler. Nästan en karta om dagen, således. Dyrt blir det också, om du jämför med ett vanligt proteinpulver. Och om du ska fortsätta så som RF förespråkar och få i dig ditt dagliga intag av kolhydrater, av god kvalitet, så blir det bredvid alla ägg en hel del sötpotatisar att mumsa i sig. Bortser vi från makronutrienterna, protein, kolhydrater och fett, så blir problemet än större. Vitaminer och mineraler kan bli oerhört svårt att nå optimala nivåer i, för någon som tränar hårt och svettas regelbundet.

Dessutom finns det kosttillskott som är välstuderade och faktiskt kan ge en liten fördel gentemot en person som inte tar dem. Kreatin är ett lysande exempel på ett sådant tillskott. Varför ska våra svenska atleter få använda sig av något som skulle kunna ge dem det där lilla extra, bara för att någon höjdare fått för sig att det minsann ska räcka med "vanlig mat" och 100% ren hård Är träning? Det andas väldigt mycket folkhem och sextiotal för mig. Så av kostnadsskäl, bekvämlighet och faktiskt kring den effekt som vissa tillskott kan ge, så räcker det inte alltid med vanlig mat. Men du ska inte för den sakens skull köpa alla tillskott du ser, helt ohämmat. Men tillskott av protein, kolhydrater, koffein och kreatin är ingenting du som tränar behöver vara rädd för att inta. Det är inte doping. Det är ett solklart faktum att det i denna debatt behövs lite nyans. Ja, kosttillskottsbranschen behöver bättre övervakning och tillsyn. Det skulle gynna både försäljare men framförallt de som köper tillskotten. Men det betyder inte att du som tränar fram tills dess bara behöver hålla dig till vanlig husmanskost. För det räcker inte alltid. Oavsett vad Riksidrottsförbundet säger. Och ingen ska försöka inbilla mig att våra svenska atleter på världsnivå inte intar kosttillskott som en viktig pusselbit i sin träning. Så varför ska vi andra då låta bli?

Mer rörelseglädje (och mindre hyckel!) åt folket!



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Frågor kring konditionsträning

Efter ett längre intro där Jacob och Wille hyllar det bättre vädret och fysträningen hos damlandslaget i handboll så blir det lyssnarfrågor.

19 apr. 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023