All rörelseglädje är bra – även om den innefattar fantasidjur

Är det diskutabelt att flänga omkring och jaga varelser med mobilen?

Sebastian Avindell

När jag var liten spelade jag en hel del tv-spel. Nintendo‌ , Super Nintendo‌ ochSega Mega Drive‌ . Sedan dök dataspelen upp på allvar, och jag förlorade mig i klassiker så som "Little Big Adventure‌" och "Sim City 2000". Fantastiska upplevelser, som jag faktiskt bär med mig än idag. Att förlora sig själv i en annan värld i några timmar, det är något magiskt med det. Särskilt för barn.

Men. Jag minns också alla föräldrars förtret över att vi barn satt så mycket stilla. Vi måste ju gå ut i friska luften‌ , hette det. Det spelade liksom ingen roll att det var minus två grader ute och blåste småspik. Ut skulle vi. Vad vi sedan gjorde ute, ja det verkade mindre relevant. Hela poängen var att vi skulle vistats utomhus. Punkt och slut. Detta gjorde ju inte precis att man såg "ute" som något bra, utan snarare som något som måste genomlidas för att få återvända till spelens underbara värld. Spel har i senare års forskning visat sig vara rätt bra för barn. Det stärker deras språkförståelse (om spelen är på utrikiska, vill säga) och stimulerar till kreativitet och problemlösning. Men, spel leder ju obönhörligt till att barn sitter mycket still. Och det är inte bra.

Hur man än gör har man ändan bak, heter det ju. Det finns alltid en klick människor som gnäller, oavsett vad saken gäller. "Det är inte varmt - det är FÖR varmt!‌ " eller "Kaffet ska vara starkt, men inte SÅ stark!t‌ ". Lite så var även fenomenet när dundersuccén Pokémon Go‌ introducerades i Sverige här om veckan. Surgubbar och surtanter runt om i hela vårt avlånga land stod plötsligt handfallna. Vad skulle de nu klaga på? Ungarna var ju ute mest hela dygnet och jagade fantasidjur! Lite på slentrian klagades det då plötsligt över att barnen var ute OCH spelade Pokémon. Man ska således gå ut, men man ska tydligen inte gå ut på det sättet. Hur man som barn eller ungdom egentligen ska vistas utomhus, för att göra de vuxna nöjda, verkar vara fortsatt höljt i dunkel. Måhända är själva målet med att tvinga ut sina barn att de ska ha tråkigt, inte interagera med någon eller möjligen spela kula. Som man gjorde förr. Gärna då med stenkulor, som dom tråkiga barnen i kvarteret hade när man var liten, när allt man ville ha var fräsiga oljefärgade kulor.

Det här fenomenet får mig att lite brytt klia mig i huvudet och uppgivet slå ut med händerna. Trogna läsare vet att jag är en stark förespråkare av rörelseglädje, oavsett vad den sen består av. Nu har vi här en app som äntligen får ut barn, ungdomar och vuxna som annars skulle suttit still på rumpan sånär som på några vändor till kylen och toalettbesök. Från att ha rört sig under en kilometer per dag så knatar nu dessa individer någon mil, eller mer, i jakt på små färgglada djur. Ni får förlåta mig, men vad i den saken är dåligt? Och nej, man ska givetvis inte leta pokémons i någons trädgård. Och man ska självklart inte köra bil och titta på telefonen samtidigt. Det är inte det jag säger.

Det jag tycker är märkligt är att vissa reagerar på det här som om det vore en dålig sak. Något äldre tonåringar och särskilt vuxna, ja dom hånas nästan för att dom vill vara med och spela. Varför? Ska inte alla få göra som dom vill? Är det bättre att man sitter still inomhus och spelar på sin Xbox‌ ? Är det mer godtagbart? Skulle alla som klagar bli varmare i själen om vi återgick till att de som uppskattar spel sitter stilla i soffan, medan vågen tickar uppåt och hälsan blir allt sämre? Är det inte istället som så att det är något fantastiskt att en simpel mobilapp lyckats kombinera rörelseglädje med spelglädje?

Och, vi sliter ju vårt hår (vi som har det) över att dagens ungdom sitter så mycket still. Nu har de ju fått tillgång till en magisk värld, som de måste uppleva genom att röra sig i den verkliga världen. Det är väl sannerligen inte något vi som vuxna ska håna, förminska eller klaga över? Istället bör vi väl göra precis tvärtom? Snöra på oss skorna, lägga undan de där fåniga tankarna om att spel bara är för barn och ge oss ut tillsammans med dem? Nytta med nöje. Rörelseglädje tillsammans! Och det gäller även de som inte har barn. Strunta i sura, nedlåtande blickar från folk. Hitta en kompis och gå ut jaga tillsammans! Man är aldrig för gammal för att ha barnasinnet kvar!

Glöm inte bort att all rörelse är bra rörelse. Med eller utan telefon i handen.

Mer rörelseglädje (och mer pokémons!) åt folket!



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022