Den sista mohikanen

Vad händer med dambyggningen efter Iris Kyle?

Alex Danielsson

Världens bästa kroppsbyggare alla kategorier är varken Schwarzenegger‌, Coleman‌ eller Heath‌. Fredagen den 19 september 2014 blev amerikanskan Iris Kyle‌ historisk genom att ta sin 10:e seger på Ms Olympia. Tio. Två fler än vad både Coleman och Haney förmådde. Och tre fler än både Arnie och Phil Heath.

Iris Kyle – vid Ms Olympia 2013

Samtidigt som Iris lyfte ännu en Olympia-statyett över huvudet så meddelade hon också publikt sitt avsked från sporten. En formidabel karriär som under femton år som professionell inneburit en total dominans är därmed över. Förutom de 10 Olympia-segrarna, där två av dem också utgör vinst både i tungviktsklassen och overall, hann Iris med att också vinna 7 st titlar på Ms International under Arnold Classic, byggarvärldens näst största event. Och den siffran hade sannolik varit ännu större om man inte hade tagit bort dambyggningen helt från Arnold Classic-schemat.

Svårslagen under nästan 15 år

Hålet efter Iris kommer vara mångfalt gånger större än de 73 kg hon vanligtvis representerade i tävlingsform. Vår kära byggarsport har aldrig tidigare upplevt att en enskild atlet så fundamental ägt och dominerat en disciplin. Iris gjorde 30 starter som proffs, och tog 18 segrar (de allra flesta i den senare delen av hennes karriär). Hennes senaste förlust skedde på Ms International 2008, och efter det har hon radat upp 10 raka segrar.

DET BÖRJADE MED RACHEL

Dambyggningen tog sina första skälvande kliv med Rachel McLish‌ i spetsen. Den amerikanska skönheten tog sin första Ms Olympia-seger som 25-åring 1980, och ytterligare en seger 1982. Under den första halvan av 80-talet var ingen kvinna på fler tidningsomslag än Rachel. Hennes naturligt atletiska fysik kom att inspirera fler kvinnor världen över än någon annan. Än idag, som 59-åring, är Rachel vacker och vältränad, och fortsätter att inspirera.

Rachel McLish var en tidig förebild

Än idag är Rachels fysik inspirerande

CORY KOM SEN

Cory Everson‌ var den som tog över. Och det ordentligt. Än idag nämns Corys fysik som målbilden för väldigt många tränande tjejer. Hennes ram och linjer är förmodligen det mest storslagna vi sett, och den muskulära balans hon uppnådde gjorde henne oslagbar. Cory vann sex raka Ms Olympia 1984-1989, och är unik i det avseendet att hon är den enda kvinnliga kroppsbyggare som är obesegrad som proffs.

Cory var en av de bästa någonsin

‌Än idag var Cory av högsta klass

OCH DÄREFTER LENDA

Nästa gigant var den bländade Lenda Murray‌. Lite mer freakiga linjer och massor av mer muskler. Fortfarande kvinnligt, men avgjort större. Den milda och generösa Lenda vann 8 Ms Olympia, och hon gjorde det med kombinationen muskelmassa, hårdhet och symmetri. Lenda tog sina första titlar 1990-1995, innan hon förlorade två raka till Kim Chizevski‌ , och därefter lade av. Efter fyra års frånvaro bestämde sig Lenda dock för att det var nog med vila, och hon tog då två nya raka titlar 2002-2003, innan det var dags att lägga av igen. Denna gång för gott.

En ung Lenda Murray

Lenda 2003 – vid en av hennes sista tävlingar

NY ERA MED KIM

Kim Chizevsky‌ , även hon från USA, var den som kanske mest märkbart tog sporten till nya höjder. Få beröringspunkter gick faktiskt att finna i Kims fysik jämfört med Cory Everson‌, som tävlade tio år tidigare, och inga alls jämfört med Rachel McLish‌. Istället stod Kim för ett mer androgynt snitt, där muskelmassa och hårdhet inte stod männen långt efter. Kim vann Ms International 1996 och besegrade samma år Lenda Murray‌ på Ms Olympia. Kim tog 4 raka Ms Olympia 1996-1999 innan hon lade av.

Kim Chizevski. Boom.

Kim tog det till en ny nivå. Här plåtad med Lenda Murray.

Och så har vi då Iris Kyle. Eller hade.

VÄGSKÄLET EFTER IRIS

Och var tar sporten vägen nu, är frågan. Tvivelsutan är kvinnlig proffsbyggning inne i ett kritiskt skede. Ska man generalisera så har intresset minskat i takt med att muskelmassan ökat. Nya tävlingsformer har ideligen introducerats för att bibehålla en mer feminin profil inom sporten. Fitness, Body Fitness, Bikini Fitness och Wellness Fitness har alla tillkommit som motpoler till dambyggingen, och till byggningens förtret har dessa satsningar också varit aningen mer framgångsrika.

Iris Kyle kommer att vara saknad

Man har också genomfört flera andra åtgärder i syfte att begränsa tjejernas storlek.

Redan 1992 infördes noteringar i regelverket om att tjejerna ”inte fick vara för stora”, och att man letade efter ”feminina fysiker”.

Inför Olympia-säsongen 2000 fick man till ett antal nya regler. Dels att man skulle tävla i två klasser – lättvikt och tungvikt. Och dels att man i regelverket lade till noteringen om att man skulle göra sin bedömning på ”symmetri, presentation, separation och muskularitet – men ej extrem”.

2005 införde man den så kallade 20%-regeln. Den innebar att man rätt och slätt bad alla kvinnliga tävlande att reducera sin muskelmassa med 20%. Det gick väl så där.

2011 lanserades så Women’s Physique, en gren där det uttryckliga målet är att attrahera kvinnor som vill ha en ”mindre muskulös men ändå estetiskt tilltalande fysik, till skillnad från dagens kroppsbyggare”.

Dana Linn Bailey – den kanske första mallen för Women's Physique

Med det är klimatet för dambyggningen aningen bistert. För säsongen 2014 erbjuds 5 öppna tävlingstillfällen för professionella kvinnliga kroppsbyggare, förutom Ms Olympia. Som nämnts här tidigare så är dambyggningen från och med 2014 också borttagen helt från Arnold Classic-helgens tävlingar.

Kvinnliga proffstävlingar 2014‌
Bodybuilding 6
Fitness 8
Figure 22
Bikini 36
Women’s Physique 22

Jag vet att det finns många byggarvänner som vädrar någon sorts morgonluft nu när Iris Kyle lägger av. Man menar att Iris generellt varit för stor, och att hon som regerande mästarinna gjort alldeles för lite för att marknadsföra sporten. Att Iris därmed snarare varit en belastning för sporten än en tillgång.

Jag håller dock inte riktigt med. Att som svart kvinnlig kroppsbyggare i USA hitta mediala kanaler i vilka du erbjuds möjlighet till exponering känns som en i det närmaste omöjlig uppgift. Hon har nog helt enkelt gjort så bra jobb som hon efter omständigheterna ovan kunnat.

Därför är jag lite mer pessimistisk. Utan Iris Kyle som medial galjonsfigur är det frågan om dambyggningen överhuvudtaget överlever. I takt med att Women’s Physique vinner mark blir både de idrottsliga och de kommersiella anledningarna till att ha kvar byggningen svårt utmanade. Att kvinnlig bodybuilding förr eller senare plockas bort även från Olympia-schemat är för mig dessvärre ingen långsökt tanke.

(Reds anm: Mellan 2015 och 2019 var mycket riktgt dambyggningen bortplockad från Olympia-schemat. Efter påtryckningar kom klassen dock tillbaka igen 2020.)

En hjältinna

För mig är och förblir Iris Kyle därför en hjältinna. Hon besegrade inte bara konventionerna om hur en kvinna ska se ut. Hon kämpade dessutom mot alla de freak-faktorer som osvikligen kommer i spel, och hennes satsning mot odödligheten gjordes med större passion och mer obunden vilja än de allra flesta ens kunnat drömma om.

Iris Kyle är av allt att döma den sista mohikanen.


FAKTA‌

Namn: Iris Kyle
Född: 22 augusti, 1974
Längd: 1,70
Vikt, on/off: ca 73 kg/77 kg
Proffskarriär: 1999-2014
Antal starter: 30
Antal segrar: 18
Ms International: 7 st
Ms Olympia: 10 st



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023