#självbild

En god självbild är en bra start för att inte sabba någon annans.

Lorena Gustavsson

Det är svårt att undgå fåfängan för oss som ägnar mycket tid åt träning. Särskilt vi som begår styrketräning påverkar i allmänhet våra kroppars utseende dramatiskt, även om vi tränar främst för prestation. I många fall förändras kroppen till vad vi uppfattar som bättre än utgångsläget. Det vore därför lögnaktigt av mig att påstå att jag inte bryr mig, och ännu mer falskt att påstå att jag trivs med min kropp i alla lägen. Som om gymmet inte räckte som spelplan för jämförelser av utseende och prestation så finns Instagram för att ständigt påminna oss med ändlösa kvantiteter av högpresterande skönheter vars avsändare bara väntar på likes och hejarop. Vad gör denna ständiga exponering med oss?

I en studie från UK’s Royal Society For Public Health som gjorts i syfte att höja medvetenheten om hälsa hos Storbritanniens ungdomar har 1500 unga mellan 14 och 24 år fått svara på frågor om hur de upplever att deras psykiska hälsa påverkas av användandet av de sociala medierna Instagram, Snapchat, Twitter, Youtube och Facebook.

Resultatet pekar på både positiva och negativa effekter. Till de positiva effekterna kan räknas:

  • Tillgång till information (fakta, evenemang med mera)
  • Identitetsskapande
  • Gemenskap och tillhörighet
  • Känslomässigt stöd
  • Relationsskapande

Av de negativa effekterna var de vanligast förekommande:

  • Negativ kroppsuppfattning
  • Ångest
  • Depression
  • Nätmobbning
  • Rädsla för att missa någonting viktigt

Svarsfrekvensen på de positiva och negativa effekterna jämfördes mot varandra och man såg då att ett högt användande av alla sociala medier förutom Youtube hade en negativ nettoeffekt på det psykiska måendet hos respondenterna.

Instagram framför allt för uppkomsten av negativ självbild och känslan av att inte duga. Många uppgav att de kände oro och ångest av att ständigt exponeras för "idealkroppen". I åldersgruppen 18-24 år uppgav 70% av ungdomarna att de antingen hade funderat på, eller redan genomfört en eller flera skönhetsoperationer. Vanligaste anledningen var "för att se bättre ut på bild". Missnöje över kroppen är vanligt hos unga men inte riskfritt. I kombination med restriktivt ätande kan det i värsta fall leda till ätstörningar, i fitnessvärlden snackar vi primärt då om Ortorexia Athletica.

Vi ska uppehålla oss vid instagram en stund då det utan motstånd torde vara träningsvärldens främsta sociala medium. Vi som är tillräckligt gamla för att komma ihåg när kändisskap var få förunnat och skvallertidningar var the shit, minns också med all säkerhet kontrasten mellan paparazzifoton, tagna i smyg av Nikon-entreprenörer som skrattade hela vägen till banken när de kammade in förtjänsten från bilderna som visade hur celebriteterna egentligen såg ut. En smutsig business kan tyckas men nog var vi lika goda kålsupare som lite smått nöjda konstaterade att Britney Spears faktiskt också var mänsklig innan vi bläddrade vidare.

Idag är kändisskap en mer lättillgänglig och förhandlingsbar term. Nu kan du och jag med utrustning som Rihannas och Selena Gomez (Mest troligt iPhone + siffra) själva skapa en fernissa av konstant skönhet.

Låt oss vara ärliga, en pappkartong kan göras attraktiv med tillräckligt mycket filter, skuggor, kontrast och skärpa och alla vet att det är på låtsas. Samtidigt är det lite som med wrestling. Alla vet att det är fejk, men vi accepterar det som en slags sanning.

Så anpassar vi oss till att alltid vara on point, åtminstone det vi visar upp, vilket för de flesta är det mesta. Föga förvånande medföljer stress i varierande grad.

"Alla har ett eget val. Du måste faktiskt inte följa. Sluta vara så kränkt! Får man inte ens vara stolt över sin deff/viktnedgång/whatever i det här jävla landet eller?!…"

… Nej, det går väl för all del utmärkt att flytta ut i skogen, laga mat på spritkök och kommunicera medelst röksignaler? Eller inte. Alla kommer att behöva interagera via sociala medier förr eller senare. I de flesta fall förr, i ung ålder långt innan reflektion och analys är vardagsmat i ens liv. Utan verktyg för att hantera alla intryck får dessa givetvis konsekvenser. Det är hög tid att aktualisera hur sociala medier kan förbättras.

I undersökningen frågade man intervjuobjekten om deras syn på vad man från forskarnas sida ansåg som tänkbara åtgärder. Följande förslag fick alla starkt stöd. Som minst 68% av de tillfrågade ställde sig positiva till:

Smart mjukvara som ger "varningar" när en användare använt sociala medier en viss tid och kan lokalisera överanvändande. Som tillägg tänker man att programmet på ett diskret sätt ska informera om hur man kan få hjälp med överanvändande.

Distribuering av mera samhällsinformation om sociala medier, generellt på befolkningsnivå.

Ökad utbildning i skolor om tillförlitliga källor samt källkritik. Här föreslås även ett nytt skolämne som skulle kallas "Personal, social and health education" där eleverna får kunskap om internet och sociala medier i förhållande till samhälle, hälsa och psykologi. Rent allmänt bör skolan bli bättre på att hålla elever och inte minst personal "up to date".

Att sociala medier markerar när en bild har manipulerats. Företag som vill publicera reklam via sociala medier skriver på ett avtal gällande etiska aspekter av detta.

Punkterna verkar enligt mig intressanta och relevanta. Hur allt är tänkt organiseras och verkställas i praktiken besvaras dock inte i rapporten. Självklart rör det sig om ett hästjobb som lär bli resurskrävande och mer forskning behövs (den har ni aldrig hört förut va?). Detta gällde som sagt Storbritannien, men behovet av liknande initiativ finns såklart i andra länder.

Tills vidare får vi nöja oss med att belysa, reflektera och diskutera själva. Inom fitness ser jag bland annat att det blir vanligare med bilder där vältränade användare visar upp sin kropp flexad versus avslappnad och många väljer att visa när de presterar snarare än poserar på träning, vilket oftast innebär mer grimaser och mindre sängkammarblick.

Vi ser även motreaktioner i form av hashtags som #selfacceptance och #bodypositivity där kroppar av olika slag visas upp – inte som avskräckande exempel utan som kroppar i mängden. För hör och häpna, alla är inte perfekta enligt idealet. Faktum är att ingen är det.

I fitnessvärlden rasar många över de sistnämnda. Som om att den försvinnande lilla minoritet som visar imperfektion på bild skulle kunna vara ett hot mot folkhälsan. I don’t think so. Som mest är bilderna ett hot mot rådande konsensus. För let’s face it, det allra mesta på Insta går ut på att se så snyggt och perfekt ut som möjligt. Om något är väl de visuella ifrågasättanden vi ser ett fullt rimligt avbrott från de orimliga ideal som sprids på Insta, med tanke på att det faktiskt är det sociala media som får oss att må sämst.

Sociala medier har så mycket goda egenskaper. Fram för mer kunskap om hur vi maximerar dessa och minimerar de negativa sidornas inverkan. Medvetenhet om vad som är på riktigt och på låtsas är en bra grund för en god självbild. En god självbild är en bra start för att inte sabba någon annans. Summa summarum; den gyllene regeln gäller alltjämt. Med viss förstärkning av forskning, utbildning och teknologi kan klimatet på sociala medier förhoppningsvis bli jämnare framöver.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022