Jag har många gånger skrivit om nätetikett och hur folkhyfs verkar vara på allmän dekis. Internet har gått från att vara en revolutionerande plattform till att bli något som kan liknas vid en trollens lekplats i fullständig anarki. Det spelar liksom ingen roll om ämnet i en artikel berör något så trivialt som hur du bäst odlar dina tomater, det kommer alltid dyka upp någon som vill vara elak. Som bitskt påtalar att tomaterna du fotat är det fulaste denne sett. Att du borde börja odla någonting helt annat, eller allra helst helt försvinna från planeten jorden, för att du är värdelös. Känner du igen dig? Fenomenet finns överallt, och genomsyrar även vår annars rätt underbara träningsvärld. Det hackas på crossfitare för att de är töntiga och tränar fel, bodybuilders får höra att just den övningen de utför är usel och bikini fitness-utövare är alldeles för bulkiga nu för tiden. Det debatteras och argumenteras i dagar i kommentarstrådar som ibland blir längre än en lång Stephen King-roman.

Låt mig då förtydliga en sak: nej, det är inte okej med allt hat och elände som finns på nätet. Ja, det ska bemötas och bekämpas när det kommer till relevanta ämnen så som rasism, förtryck och dylikt. Men i övrigt? Börjar det inte gå lite överstyr? Jag minns tonårstiden när allt som gick att diskuteras skulle göra det och gärna i timtal. Det hade sin charm där och då. Men i dagsläget känns det som om allt fler människor går i regress och blir tonåringar på nytt. Och det är minsann inte lika charmigt.

Håll med om att det kanske har gått ett par steg för långt, när folk härjar på varandra in absurdum under dygnets alla timmar. Förstår du hur mycket tid som faller bort årligen i diskussioner som det för så lite som tjugo år sedan bara skulle ryckts på axlarna åt? Måhända hade någon skrivit en arg lapp eller insändare, men det hade stannat där. Den drabbade hade kanske varit arg ett tag, men den känslan hade sedan fått avstanna. Nu blir folk ursinniga och göder konstant denna känsla med att diskutera om och om och om igen. Vad vill jag då få sagt med det här, undrar du nu, kära läsare? Jo, nämligen det att vi blivit alldeles för tunnhudade. Kränkt, som i en inte alltför avlägsen dåtid var en synnerligen sällsynt känsla, har på något vis blivit vardagsmat. Alla är ständigt kränkta över något känns det som, och är de mot förmodan inte det så går det alltid att aktivt leta upp något att bli kränkt för.

Därför vill jag idag tipsa om något verkar vara en glömd förmåga. Nämligen det att andas ut och tänka över din situation några sekunder. Allt behöver inte ske i affekt. Den sista idioten är, tyvärr, inte född ännu. Och det kommer därför alltid finnas människor där ute som kommer bete sig som as. Problemet är egentligen inte dessa människor som sådana, utan snarare då att vi låter dem komma in under skinnet på oss. Vi låter oss bli kränkta. Vi göder trollen. Ett praktexempel är det här med den legendariska bänkbryggan, varje gång någon lyckligt ovetande lägger upp ett filmklipp där de utför denna ädla konst så är det lilla julafton för alla näthatare. De lagar sina popcorn och slår sig euforiskt ned framför datorn, redo för en helkväll.

Och ja, det finns såklart de som inte vet vad en bänkbrygga är. Och för dem ska vi andra givetvis förklara. Men det är inte det exemplet jag syftar på. Jag menar istället de här individerna som konstant återvänder till dessa trådar, med syrliga och nedsättande kommentarer. Tänk om vi bara…struntade i dem? Tanken är revolutionerande, jag vet. Men såhär då, en mygga är ju egentligen bara så irriterande som du själv låter den vara, inte sant? För eller senare ger den sig iväg i jakt på något annat kul. Och det är detsamma med alla dessa mystiska nätfilurer, som av någon anledning tycker att tagentbordskrig är det roligaste som finns. Om vi inte göder dem, så blir det inget roligt.

Så låt oss nu alla tillsammans dra på oss ett extra lager skinn på våra näsor. Låt oss i fortsättningen rycka på axlarna åt kommentarer som "jag kan också bänka 200+ om jag ligger sådär" och småskratta åt dumma insinuationer om att vi crossfitare alltid talar om crossfit. Låt oss sluta bli kränkta för struntsaker. För genom att vi gör detta tar vi bort allt som dessa troll tycker är roligt. Dessutom spar vi av vår egen dyrbara tid till saker som är betydligt viktigare. Som att lyfta, äta, skratta och leva på riktigt.

Summa summarum: hat, rasism och kränkande beteende bemöter vi alltid. Resten, ja resten tycker jag vi tar och skiter i.

Mer rörelseglädje åt folket!