Förra veckan skrev jag om en av de klassiska förolämpningarna mot crossfit, nämligen den att träningsformen inte ger några muskler. Under tankeprocessen som ledde fram till den krönikan uppdagades en hel del andra fenomen som är typiska för oss som tränar crossfit, men som andra kanske har lite svårt att förstå. Som det där med att träna utan tröja, till exempel. Låt mig således bli din guide in i crossfitdjungeln. Tillsammans ska vi nog kunna räta ut en del frågetecken. Artikeln kan med fördel läsas med Arne Weise-röst inne i huvudet, för att få den där riktigt gemytliga naturprogram-känslan. Så, in i snåren då! 

Alla dessa förkortningar

Är man inte crossfitfrälst kan det vara nog så komplicerat att för första gången stiga in i en box [(1)]. Överallt skymtar konstiga ord skrivna med versaler. Nog för att du var en aning nervös innan du klev in genom dörren, men du har väl inte blivit tokig på kuppen? Dessutom verkar alla här inne prata på samma konstiga vis som de stavar. ”Ska vi köra en tjugo minuters AMRAP med buy-in och så en AMSAP-hold som cash out?”‌ . Vad betyder det där ens? Var det såhär upptäcksresanden kände sig då de för första gången stötte på avlägsna stammar av människor som pratade hitte-på-språk? Den man träffar på står där och pratar, men allt man hör är rotvälska och ljud.

För att klargöra då, nej crossfit har inte kommit på en egen version av rövarspråket. Inte heller någon sorts universalspråk a la esperanto. Det hade ju varit en aning pretentiöst. Istället är det något så enkelt som just förkortningar. Det vore en aning jobbigt att uttala allt som ska göras i klartext ibland. ”Ska vi köra as many seconds as possible, eller as many calories as possible eller kanske måhända as many rounds as possible‌ ”? Ja ni hör ju själva. Det skulle inte bli annat än prat gjort. Käkmusklerna skulle med all säkerhet bli gigantiska, men alla vill kanske inte se ut som Jay Leno‌ . Så, när du först gången träffar på en crossfitare kan du lugnt slappna av, hen är inte psyksjuk. Hen pratar bara i förkortningar.

"Jag förstår inte hvad ni säger – talar ni måhända crossfit?"

Alla dessa engelska ord

När du väl har lärt dig att förstå crossfitspråket så kommer du rätt omgående upptäcka en annan sak. När alla inte pratar i förkortningar, så snackar de engelska. Inte då som i ”Jisses vilka snygga guns du har”‌ (även om just det citatet förekommer). Nej, istället talas det om thrusters‌ . Om bar-muscle-ups‌ och GHD-situps‌ . Och du som just lärt dig alla dessa förkortningar, ska crossfit vara som en språkkurs till Brighton‌ i ungdomens dagar, frågar du uppgivet dig själv. Jag kan förstå din frustration, men vill precis som ovan flika in med ett motargument – hur skulle det låta om vi översatte allt detta? Om din käke ovan skulle växa till Ron Perlman‌ -storlek skulle den i detta fall hoppa ur led. Thursters‌ skulle bli något i stil med ”frontböj-med-överhuvud-stöt”‌ , bar-muscle-up‌ kallas ”räckhävs-muskla-up”‌ . Vad GHD-situps‌ skulle bli törs jag knappt tänka på. Men här har du således förklaringen till att crossfitare blandar sin redan kryddiga vokabulär med engelska ord. Det skulle bli så långrandigt annars.

”Mest vältränad på jorden”

Det finns en del saker som sticker i ögonen på folk i träningsvärlden. Ett av dessa är när favoritsmaken på protein är slut i webbshoppen. En annan är när crossfit anordnar sitt CrossFit Games‌ för att utse, som de kallar det, de mest vältränade atleterna på jorden. Träningsälskande människor jorden runt sätter unisont sina proteinbars i halsen och utropar ett ilsket ”Va fan?!”‌ , medan bar-smulorna flyger all världens väg. Betyder det här faktumet att alla andra som tränar något är underlägsna crossfit? Nej. Är crossfitare de mest vältränade atleterna på jorden? Svårt att säga, det beror lite på hur man ser på den saken. Istället ska jag en gång för alla klargöra den här frågan, så att ingen någonsin mer behöver bli så upprörd att den tvättar sina GASP‌ -kläder på alldeles för hög temperatur. Det handlar om marknadsföring. Jag vet, visst är det hemskt. Men, återigen, vänd på det. Crossfit skulle väl inte gärna kunna gå ut med att kora ”Typ den mest vältränade människan på jorden, ungefär‌ ”. Det säljer liksom inte. Lika lite som om Worlds Strongest Man‌ skulle basunera ut att de tänker kröna jordens fjärde starkaste man som vinnare. Crossfitatleter som deltar i Games‌ är oerhört vältränade, men är de sedan de mest‌ vältränade på jorden? Det ligger i betraktarens ögon.

*

‌* Hörde du vad de sa älskling?! Vaddå mest vältränade på jorden?! Thats it, nu ringer jag Plus!

Att vara tröjlös

Crossfit grundades som bekant i det något, om man jämför med norden, varmare klimatet i USA. Så någon gång i början på 2000-talet befann sig person A någonstans i staterna. Måhända var det i Kalifornien. Varmt var det i alla fall. Person A svettades. Kanske utförde hen någon sorts wod [(2)] i en temperatur på cirka 25-30 grader varmt. På kroppen hade A en typisk generisk t-shirt, bestående av hundra procent bomull. Tröjan klibbade. Var i vägen. Kändes oerhört överflödig i sammanhanget. Person A fattade då ett ödesdigert beslut, som skulle skaka hela träningsbranschen i dess grundvalar. Hade allt utspelat sig i en Hollywood-film hade scenen när person A tog av sig i bar överkropp gått i slowmotion, till ljudet av Chariots of Fire‌ . Men i samma stund som den svettindrypta t-shirten träffade marken var tärningen kastad. För, flera personer observerade person A. Insåg att det faktiskt ibland kunde vara rätt skönt att träna utan t-shirt. Så de gjorde på samma vis, möjligen också i slowmotion och till samma soundtrack. Och så har det fortsatt. Överallt i boxar runt om i världen, oavsett om de råkar ligga i innersta Sibirien‌ eller i en förort till Alingsås‌ , så ryker t-shirtar och linnen all världens väg. Inte mycket med det, tänker du nu. Men ack så fel du har. För finns det något som retar vissa individer till gränsen av totalt nervsammanbrott så är det just detta. Människor som tränar i bar överkropp. För det är nog sant, att crossfitare är överrepresenterade inom just det tröjlösa skrået. Dock har jag aldrig förstått vad det är att störa sig på. Både här och där på konventionella gym spatserar folk omkring i så minimala linnen att de lika gärna kunde gått nakna. Vad är det att bli uppretad över? Blir samma personer som ser rött över bara överkroppar lika vansinniga på stranden om sommaren? Kontentan är helt enkelt att det ibland blir obehagligt att träna drypande av svett i t-shirt eller linne. Således tas det av. Inget konstigt med det, egentligen.

*

‌* Träningskläder.

Med allt detta sagt kan vi väl närma oss en liten summering, inte sant? Vad har vi då upptäckt i denna artikel? Jo, att crossfitare generellt slänger sig med förkortningar för att slippa få en haka likt Ingvar Carlsson‌ , att de pratar i engelska termer för att undvika att tungan hoppar ur led och att de kanske är de mest vältränade atleterna på jorden, men då beroende på vilken infallsvinkel man vill se på det hela med. Dessutom har vi en gång för alla slagit fast att man faktiskt får träna tröjlös, oavsett vad någon annan tycker. Men framförallt tycker jag att vi kan enas om en sak. Nämligen det att crossfit, precis som alla andra idrotter, har sina egenheter. Och det kanske kan få vara helt i sin ordning, inte sant? Det är ju just sådana saker som gör att alla kan hitta en plats någonstans, vare sig det nu är strongman, bodybuilding, styrkelyft eller crossfit. Alla har vi våra egenheter, men det är ju också det som är det finurliga och roliga. Att alla inte gillar samma sak. Med det sagt släpper jag ut er alla ur crossfitdjungeln. Sätt gärna på er t-shirtarna igen, när ni lämnar området.

Mer rörelseglädje åt folket!