Växer musklerna olika vid excentrisk & koncentrisk träning?

Den tredje delen i artikelserien om excentrisk träning.

Jacob Gudiol

Det här blir den tredje delen kring likheterna och skillnaderna mellan excentriskt och koncentriskt träning. Om du har missat de två tidigare delarna så hittar du dem via länkarna här under.

I det här inlägget tänkte jag titta på hur excentrisk träning jämför sig med koncentrisk när det gäller att bygga muskelmassa.

Teoretiska fördelar är inte alltid självklara i praktiken

Som du fått lära dig både i del ett och del två i artikelserien kring excentrisk vs koncentriskt träning så finns det möjliga fördelar och nackdelar med excentriskt träning. När det gäller att bygga muskler är det dock lätt att tänka att fördelarna med excentrisk träning överväger eventuella nackdelar. Du kan med excentrisk träning både träna med tyngre vikter och du orkar en lite högre träningsvolym, båda är faktorer som är viktiga för att bygga muskler.

När det gäller träning är det dock inte alltid så att det som teoretiskt skulle kunna vara en fördel faktiskt är något värt att fokusera på i praktiken. År 2008 publicerades en av de största genomgångarna va styrketräningsstudier där man jämfört effekten av styrketräning på hypertrofi (1). Man undersökte det mesta likt valet av vikt, hur ofta man bör träna, hur stor träningsvolym per träningspass och även om excentrisk träning skiljde sig från koncentriskt. När det gäller just excentriskt vs koncentriskt träning så summerades resultaten på följande vis:

"In the scientific literature relating to the area of resistance training, one sometimes finds categoric statements such as ‘eccentric training produces the greatest muscle hypertrophy’. This review demonstrates that given sufficient frequency, intensity and duration of work, all three types of muscle actions can induce significant hypertrophy at impressive rates and that at present, there is insufficient evidence for the superiority of any mode and/or type of muscle action over other modes and types of training in this regard. Using dynamic external resistance training as an example, one would be tempted to conclude that, if anything, pure eccentric training is actually inferior to both concentric and concentric-eccentric training, as judged by the degree and rate of hypertrophy observed in the studies included in this review. If one instead considers concentric and eccentric training with accommodating resistance, maximal eccentric training has been slightly more effective than maximal concentric training in the few studies that have directly compared these two types of training. However, the hypertrophic response has been modest in many of the studies comparing the effects of pure concentric versus pure eccentric training and this appears to be true both for accommodating resistance and dynamic external resistance training studies. Thus, the protocols that have been compared may not have been the best of each type."‌

Om du inte orkade läsa hela texten ovan så kan jag summera det med att svaret inte direkt var tydligt på vad som egentligen är bäst. Ett stort problem är att de flesta studierna som var utförda fram tills då där man jämfört endast excentrisk träning mot endast koncentrisk hade dåliga resultat för båda grupperna, de verkar med andra ord ha gett suboptimala program.

Där fanns dock ändå en trend mot att träning med dynamiskt motstånd, likt hederlig träning med skivstång och hantlar, gav något sämre resultat med endast excentrisk träning medan träning med så kallat ackommoderat motstånd visade på en motsatt trend, att excentriskt verkade något bättre än koncentriskt. Ackommoderat motstånd innebär att motståndet förändras efter hur stark du är vid en viss vinkel av muskeln. I träningsstudier uppnår man oftast detta med hjälp av maskiner där du tränar med en förutbestämd hastighet igenom hela rörelsen, så kallade isokinetisk träning. I praktiken kan något som liknar träning med ackommoderat motstånd uppnås med hjälp av gummiband och kedjor i vissa övningar. Använder du till exempel dem i knäböj eller bänkpress så kommer motståndet att öka allt eftersom du kommer till vinklar i övningen där du normalt är starkare.

Ytterligare en viktig sak att påpeka från studierna som inkluderades i meta-analysen ovan är att de allra flesta använde samma motstånd i den excentriska som den koncentriska rörelsen. Detta innebär ju att man matchar träningsvolymen men samtidigt innebär det ju också att det relativa motståndet blir lägre i den excentriska träningen då människor som sagt är starkare i den excentriska rörelsen.

Senare studier på excentrisk och koncentrisk träning

Det är ingen tvekan om att 2008 är ganska längesen när det gäller styrketräning. Forskningen på styrketräning har ökat markant de senaste 10-15 åren och det verkar fortfarande öka för varje år som går. Så med de brister som fanns i studierna publicerade före 2008 är det mycket möjligt att senare studier gett mer klarhet på området.

Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon nyare översiktsartikel som verkligen summerar resultatet från de nyare studierna så jag har varit tvungen att försöka söka mig igenom ett antal artiklar själv och resultatet från min ganska långa, men troligen inte fullständiga sökning, är att det inte heller idag finns några bra belägg för att det finns något som pekar på att excentrisk träning är kategoriskt bättre eller sämre än koncentrisk träning när det gäller att öka i muskelmassa.

Det som däremot finns är resultat som visar att du vid excentrisk träning kan utveckla en muskel på annat vis än om du endast tränar koncentriskt vilket jag tänkte skriva om nu.

10 veckor excentrisk vs koncentrisk träning på samma relativa intensitet

Som du nu redan vet är du starkare i den excentriska rörelsen än i den koncentriska. Hur mycket starkare beror på vilken hastighet du utför rörelsen i och på hur van du är vid excentrisk träning. Men oavsett hur otränad du är så kommer du alltid att vara i alla fall lite starkare vid en excentrisk kontraktion.

I de flesta studier där man jämfört excentrisk träning med koncentrisk träning har man dock jämfört träning med samma absoluta vikt i båda rörelserna. Så om du tränat med 100 kg i den koncentriska delen har det också varit 100 kg i den excentriska delen. När du utför en studie på det viset så innebär det att du lätt kan standardisera träningsvolymen, vilket är bra. Du får däremot ett träningsupplägg som inte jämför effekten av att träna med så tunga vikter som du verkligen hade kunnat träna med i de två rörelserna, vilket är dåligt. Det går alltså inte att utföra en enda perfekt studie utan du får välja det upplägg som du själv tycker är mest intressant och sen får andra studerar effekten av andra upplägg.

Det jag personligen kan tycka är mest intressant praktiskt är när man jämför träning med samma relativa intensitet. Alltså när man låter försöksgrupper träna på samma procent av 1RM i de två olika rörelserna. Vikterna kommer då att skilja sig mellan den excentriska och koncentriska gruppen men det hade det troligen också gjort ”i verkligheten” i de flesta träningssituationer. I en studie publicerad förra året jämförde man just den typen av upplägg över 12 veckor (2).

Resultatet från den studien visade att, trots att gruppen som endast tränade excentrisk träning tränade med vikter som var ungefär 20-30 procent tyngre och därmed tränade med 20-30 procent högre träningsvolym, så skiljde sig inte den totala muskelhypertrofin mellan grupperna signifikant. Det var faktiskt så att gruppen som tränade koncentriskt ökade med 8 procent medan gruppen som tränade excentrisk ökade med 6 procent. Inte heller blev det någon signifikant skillnad i styrkeökningar mellan grupperna då koncentriska gruppen ökade med 9 procent och den excentriska gruppen med 11 procent. Det här var dock ett test av koncentrisk styrka och det är sannolikt så att om man testat excentrisk styrka så hade skillnaden varit större i fördel för gruppen som tränat excentriskt.

Det som däremot var intressant med resultatet var att gruppen som tränade excentriskt fick en större ökning i så kallad fascikellängd. En fascikel är en bunte av muskelfiber och alla våra muskler är uppbyggda av mängder av fasciklar som sträcker sig över olika delar av en muskel. Längre fasciklar innebär att dina muskler kommer att få en liten förändring i deras förmåga att skapa kraft i olika vinklar, mer specifikt så innebär en längre fascikel att du blir starkare när muskeln är lite mer utsträckt. Det här tror man är en av orsakerna till varför excentrisk träning kan minska skaderisken i idrotter där man ofta ser skador när en muskel dras ut hastigt så som vid sprinter. I grafen här under kan du se ett exempel på hur kraftkurvan kan förändras efter styrketräning (grafen är inte från den här studien). Det som den här studien visade däremot var att förändringen blev större efter excentrisk träning än efter koncentrisk träning.

Ett annat väldigt intressant fynd var att deltagarnas muskler ökade olika mycket i olika delar av muskeln beroende på hur de tränade. I just den här studien undersökte man muskelvolymen i den yttre muskelbuken på framsida lår, vastus lateralis, och där fann man att gruppen som tränade excentriskt fick en större ökning i nedre delarna av låter medan gruppen som tränade koncentriskt tenderade att öka mer i mittendelen av muskeln.

Det är ju alltid svårt att veta om de här mätbara skillnaderna också skulle vara skillnader som du kan se med blotta ögat men om jag varit byggare på hög nivå hade jag utan tvekan gett det ett seriöst försök. Tidigare studier har visat att olika övningar kan ge lite olika aktivering av olika delar av en muskel och den här studien visar nu också att olika former av kontraktioner också verkar kunna påverka resultatet (mer om att Träna delar av en muskel – aka fixa bicepspeaken).

Summering

Det finns idag inga belägg för att dina muskler växer mer av excentrisk träning jämfört med koncentriskt träning. Det verkar däremot som att hur musklerna växer kan skilja sig åt en del och kanske kan detta utnyttjas för att uppnå större ökningar i en viss del av muskeln? Vid ”normal” styrketräning inkluderas både den excentriska och den koncentriska delen i träningen och sannolikt är detta bättre än att bara träna en av delarna för sig själv.

Förutom skillnaderna i var en muskel växer så sker det också andra förändringar som påverkar hur dina muskler fungerar. I nästa del i den här serien ska vi titta lite närmre på hur den delen, och excentrisk träning i allmänhet, kan påverka din maxstyrka.

Övriga delar i serien hittar du här: Del 1 Del 2 Del 4



Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Hur påverkas resultaten när du tränar allt närmre failure i gymmet?

Jacob och Wille diskuterar i betydelsen av att bli trött under ett set av styrketräning och hur resultaten förändras när du kommer närmre och närmre failure.

26 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Ida Kyrilis om att vara fysansvarig för hockeylandslagen och arbeta på Bosön

Ida Kyrilis är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Denna gång delar hon med sig om hur det går till på hennes arbete med hockeyförbundet samt som testledare på Bosön.

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023