Kan musik påverka dina träningsresultat?

Ny studie föreslår att du kan hitta ett par ytterligare reps i lurarna.

Jacob Gudiol

Styrketräning och motivation är ganska tajt förknippat och det är få som orkar fortsätta att driva på någon slags utveckling när de för stunden saknar motivation. Även om styrketräning ut vissa aspekter är ganska lättsam träning då den totala arbetstiden vanligen är ganska låg så finns det ändå ett ganska ordentligt krav på att du faktiskt tar i när du väl arbetar.

Särskilt när du har kommit en bit på vägen i din träning så kommer din förmåga att bibehålla fokus och verkligen ta i under de passen du ska träna tungt att ha en betydelsefull inverkan.

En vanlig anekdot som du hör från idrottare av alla de slag är att de själva utvecklades mer när de hade andra drivna och duktiga idrottare runt omkring sig. En sådan faktor som jag tror på när det gäller styrketräning är att andra starka personer runt omkring dig motiverar dig själv att ta i lite extra i en hel del lyft.

Själv tränar jag ofta ensam och jag märker då att jag ibland har svårare med ”drivet” när det börjar bli tungt. Olika typer av mätutrustning som ger mig feedback på hur mycket jag tar i kan då hjälpa lite men jag har ännu inte hittat någonting som kan motivera mig lika bra som att några andra står och hejar på när jag ska lyfta.

En annan faktor som däremot många säger sig uppleva ha en betydelsefull inverkan på deras träning är musiken som spelas under tiden. Det finns en hel del studier på hur musik påverkar människor när de ska träna eller prestera fysiskt och det är ingen tvekan om att där finns en effekt, i alla fall hos vanliga motionärer.

Till exempel skrev jag för flera år sedan en artikel på Träningslära om en studie där man visat att självvald musik under en uppvärmning gav bättre resultat vid ett efterföljande test än när försökspersonerna inte fick välja musik själva, Musik kan förbättra effekten av din uppvärmning.

När det gäller studier på specifikt styrketräning så har jag däremot inte sett särskilt många men för några dagar sedan kom en studie som pekar mot att valet av musik även kan påverka människors prestation då (1).

Föredragen musik vs musik från den genre du tycker minst om
Upplägget på den här studien var ganska simpelt. Man tog totalt 12 yngre män som var vana vid styrketräning och testade dem i bänkpress två gånger. Den ena gången fick deltagarna lyssna på musik som de själva föredrog och den andra gången fick de inte själva välja musiken.

Deltagarnas slumpades mellan vilket av testerna de fick genomföra först och sen några dagar senare så fick de genomföra det andra testet med annan musik.

När det gäller själva musikvalet så fick deltagarna först välja mellan 6 olika genre från den de tyckte om mest till den som de tyckte om minst. Till varje genre fick de se top-6 listan för 2017 innan de rangordnade dem. Testerna utfördes sedan med en låt från deras föredragna genre och en från deras minst föredragna genre. Deltagarna fick själva justera volymen på musiken till den nivå som de föredrog mest.

Det var ganska vältränade män i den här studien och de tog i genomsnitt 128 kg i bänkpress vilket är bra då deras genomsnittsålder var 21 år.

Mätning av effekt, kraft, subjektiv motivation och antalet repetitioner
För att mäta om det fanns några eventuella effekter så valde forskarna att testa deltagarna på 75 procent av deras max. Varje repetition skulle vara så explosiv och snabb som möjligt och samtidigt mätte man då hastighet på stången i de tre första repetitionerna för att undersöka effekt och kraft.
Deltagarna fick sen fortsätta att utföra fler repetitioner ända tills de kom till failure. Efter setet så frågade man direkt deltagarna hur motiverade de hade känt sig under tiden som de lyfte.

Större effekt, kraft och fler repetitioner med ”rätt” musik
Resultatet i den här studien var en ganska tydlig seger för ”rätt” musik. I genomsnitt klarade deltagarna av att utföra ungefär 1,5 fler repetitioner i bänkpress. Man fann även ganska stora effekter när det gäller medelhastighet, kraft och maximal hastighet i de tre första repetitionerna.

När det gäller den subjektiva motivationen så var där också en väldigt markant skillnad. Med tanke på studiens upplägg där deltagarna väldigt tätt inpå fick skatta vilka genrer de tyckte mest om så var det säkert så att de flesta av deltagarna kunde gissa sig till vad det var man tänkte undersöka i den här studien och därför mer eller mindre bekräftat förväntningarna under testet.

När man gör upplägget på det här viset så är jag nästan helt säker på att man riggar upp försöket till att visa på en alldeles för stor effekt. Personligen tror jag absolut det är möjligt att musik kan påverka ens motivation och prestation under träningen men jag är tveksam till om effekten verkligen är så stor som den blev här.

Upplägget på den här studien är väldigt enkelt och det är ju smidigt när man bara vill titta på i fall det är någonting som är värt att undersöka mer ingående vilket det verkar som i det här fallet. Men vill du verkligen ta reda på vilka eventuella effekter som musik kan tänkas ha tror jag du behöver utföra ett försök där du inte gör deltagarna så otroligt fokuserade på just musiken.

Men resultatet är i alla fall intressant tills vidare.

Summering
Musik verkar kunna påverka hur ansträngande som någon upplever konditionsträning där musik som en person föredrar har positiva effekter. Det finns några enstaka mindre studier på styrketräning där man jämfört självvald musik med ingen musik alls och sett mindre effekter. Det här är den första studien som jag känner till där man jämfört musik som uppskattas med annan musik som personerna inte gillar så mycket och här var effekten mer betydande.

Frågan är ju dock om effekten beror på hur studien är upplagd eller på att fel musik helt enkelt verkligen kan få oss mindre motiverade och dra ner vår förmåga att prestera maximalt?


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Vad man kan göra för att bättre hantera träning i hög värme

I avsnitt 403 av Tyngre Träningssnack diskuteras träning i värme. Vad är det som värmer våra kroppar och vilka faktorer kan man påverka så att det inte får en onödigt stor inverkan på vår prestation?

2 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023