Kan man bli fet av proteinshakes?

En del hävdar det, medan andra menar motsatsen. Med några färska studier i nypan reder Jacob Gudiol ut begreppen.

Jacob Gudiol

Okej, en löjlig rubrik. Du kan med tillräckligt stor vilja sannolikt äta dig fet på mer eller mindre vad som helst så länge som det innehåller kalorier. Men det är onekligen en otroligt stor skillnad mellan olika typer av livsmedel.

Ett vanligt argument emot att dricka protein efter träningen är att det skulle öka risken för övervikt. Det är en rimlig gissning då det är välkänt att många andra drycker med kalorier i ökar risken för viktuppgång hos personer som inte räknar sina kalorier. Det finns däremot ett tydligt undantag när det gäller studier på att dricka kalorier och förändring i vikten och det är att alla studier där man sett en viktuppgång av dryckerna så har det funnits sockerarter i drycken, och inte protein. Som många säkert redan känner till är protein den makronutrient* som ger bäst mättnad. Det går därför inte att titta på studier där man använt sockerarter i vätska för att dra slutsatser om vad som händer när du dricker proteindrinkar.

Det finns redan många studier där man gett försökspersoner en proteindrink efter träning, och jämfört den effekten med att inte ge försökspersonerna någonting. Resultatet i dessa studier är att försökspersonerna som fick en proteindrink efter träning lägger på sig lite mer muskler samtidigt som deras fettmassa inte förändras någonting (1). Det här innebär inte nödvändigtvis att du kommer få mer muskler om du dricker mer protein efter träningen. Det kan likaväl handla om att försökspersonerna fick i sig mer protein över hela dagen. De allra flesta människor äter nämligen mindre protein än vad som är optimalt för att få bästa effekt från styrketräningen. Om du däremot tänker lite mer på vad du äter och väljer proteinrika livsmedel kan du mycket väl komma upp till rätt nivå ändå även om det kan vara en utmaning även i dessa situationer. Men detta är en helt annan diskussion, tillbaka till ämnet.

Att proteindrinkar efter träningen inte ger viktuppgång borde vara bevis nog för att proteinshakes inte borde vara något problem. Det finns dock ett problem med dessa studier och det är att försökspersonerna faktiskt tränat innan. Det kanske är så att om du tränat precis innan så spelar det ingen roll vilka kalorier du stoppar i dig. Träningen kanske har en effekt som gör att du också hade kunnat dricka en massa läsk efter träningen utan problem?

För några dagar sen släpptes en studie som försökte titta på den frågan om än på väldigt kort sikt (2). Upplägget var extremt enkelt: Tolv försökspersoner fick vid tre olika tillfällen genomföra ett konditionspass på träningscykel och direkt efter fick de vid de tre tillfällena dricka antingen en proteindrink, en dryck med socker eller en placebo. Vilken dryck de fick vid vilket tillfälle var slumpmässigt. För att du ska få din dagliga dos av vetenskapskunskap kan jag berätta att den här typen av studie där alla försökspersoner får testa alla interventioner kallas för cross-over och när det är möjligt är det ett väldigt bra sätt att få ett mer tillförlitligt resultat med ganska få försökspersoner eftersom de i princip fungerar som deras egen kontrollgrupp.

Deltagarna fick den här drinken nästan precis efter träningen och sen efteråt fick de var 30 minut ange hur mätta de kände sig, hur sugna de var på att äta, hur mycket trodde att de skulle äta om de fått mat just då samt hur hungriga de kände sig. 75 minuter efter träningen var slut fick sen deltagarna äta så mycket de ville från mängder av pasta med sås.

Här under kan du se hur många kalorier som försökspersonerna totalt hade fått i sig när de var nöjda vid måltiden. Värdena inkluderar alltså både energin i drickan när de fick proteindrinken och drycken med socker samt maten som de åt. Notera att Y-axeln börjar på 1000 vilket får skillnaden att verka lite större än den verkligen är.

Som du kan se åt försökspersonerna som minst kalorier när de fick en proteindrink, medan de åt mer kalorier när de istället fick en dryck med socker. Skillnaden i faktiska kalorier var knappt 70 kcal mellan proteindrycken och drycken med socker, medan den var knappt 50 kcal mellan placebo och drycken med socker.

Det är alltså små skillnader och inga var signifikanta. Samtidigt gav dryckerna i sig endast 0 eller 120 kcal vilket innebär att kompensationen för kalorierna i drycken med socker endast var 58 procent. Detta är lägre än vad man normalt finner i mer långsiktiga studier där kompensationen brukar hamna omkring 90 procent.

För proteindrycken var som du ser situationen den precis motsatta. Deltagarna åt mindre kalorier totalt efter att de hade druckit en proteindrink efter träningen jämfört med placebo. Den här effekten var liten, 20 kcal, och inte signifikant. Dock återspeglar den ju resultatet från de mer långsiktiga studierna som finns där försökspersoner får proteindrinkar efter träningen. De kalorier som drycken ger kompenserar folk för omedvetet vid senare måltider.

Slutsatsen från den här och alla tidigare studier är alltså att det inte finns någon större orsak att oroa sig för att extra kalorier från en proteindrink ska leda till att personer äter extra kalorier över hela dagen.

Men om du häller i dig massor av proteindrinkar då?‌
En proteindrink efter träning är nog det som är mest aktuellt för de flesta men vissa gillar verkligen att dricka proteindrinkar. Vad som händer om du verkligen skulle dricka många proteindrinkar och då samtidigt höja ditt proteinintag testades faktiskt i en nyligen publicerad studie (3). En försöksgrupp i den studien fick dagligen inta hela 4,4 gram protein per kilo kroppsvikt och dag över 8 veckor där stora delar av proteinet kom från proteindrinkar.

Det här är en studie där försökspersonerna levde fritt och fick skriva ner vad de åt i en dagbok så helt kontrollerad är den inte. Men enligt dagböckerna åt försökspersonerna allt protein som de skulle och de ökade också på sitt totala kalorintag. Trots detta så gick det inte upp något i fettmassa under studiens gång. Mängden kroppsfett mättes med en Bod Pod vilket är en av de bättre metoderna som finns.

Det är en enskild studie men det är också den enda som finns på väldigt högt proteinintag och tränande personer. Den pekar i alla fall mot att även om du skulle dricka väldigt många proteindrinkar så verkar risken att du ska gå upp i vikt av det väldigt liten. Om du ändå gör det så beror det mer sannolikt på den andra maten du stoppar i dig.

Proteinpulver är inte direkt näringsrikt‌
Nu när du vet att du med stor sannolikhet kan dricka proteinpulver utan större oro för vikten så är det viktigt att påpeka att proteinpulver inte är bra mat. Det är ett komplement för att få i sig mer protein. Din kropp behöver dock mycket mer än tillräckligt med kalorier och protein. Den behöver också näring och det hittar du inte särskilt mycket av i proteinpulver

*makronutrienter är ett samlingsnamn för de energigivare vi kan använda oss av, nämligen protein, kolhydrater, fett och även alkohol. Vanligen brukar man dock specificera alkohol om man också pratar om det.‌


Referenser:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23134885
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25049135
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24834017


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Kollagen som kosttillskott – vad vet vi och vad lär vi få veta framöver?

Frågestund i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar två olika frågor: Kollagen som tillskott och processat kött och hälsa.

13 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Frågor kring konditionsträning

Efter ett längre intro där Jacob och Wille hyllar det bättre vädret och fysträningen hos damlandslaget i handboll så blir det lyssnarfrågor.

19 apr. 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Personerna som låtsas som att de vet mer än alla andra

Sommartid och en därför lite extra trött panel börjar veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med att väldigt kort förklara varför normaltid året runt hade varit att föredra.

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023