UPPDATERAD 2014-11-13
Om du har läst tidigare texter av mig kring kosttillskott vet du att jag inte är något fan av så kallade cocktailprodukter. Det är kosttillskott där tillverkarna blandar i fler olika ämnen i en och samma produkt utan att de egentligen vet hur alla ämnena fungerar för sig själva, och ännu mindre hur de eventuellt kommer interagera.
En kategori av kosttillskott som just nu är populära och som tillhör kategorin cocktailprodukter är de så kallade PWO-produkterna. PWO kan stå för flera olika saker men vanligen är det pre-workout det handlar om. Syftet med produkterna är först och främst att ge dig extra energi till ditt träningspass, men det är vanligt att det också påstås en hel del annat kring produkterna.
Att jag inte gillar kategorin av produkter kallad PWO innebär inte att jag säger att alla produkterna i den kategorin är skit, inte gör någon nytta, kan skada din hälsa eller liknande, men det är enligt mig alldeles för många PWOs som faktiskt passar in på den beskrivningen. Så om du inte verkligen har koll på saker och ting riskerar du att köpa något som du nog inte hade köpt om du verkligen vetat vad det var. Notera att jag med ”koll” här inte bara menar du läst mycket på Facebook, bloggar och träningsforum. Jag menar att du verkligen känner till ämnena och vad de eventuellt skulle kunna göra i din kropp.
Äldre, numera förbjudna, PWOs
Om du inte är väldigt ny inom styrketräning eller inte är totalt ointresserad av kosttillskott så känner du säkert till historien om kosttillskottet Craze . Craze var en väldigt populär PWO som sålde bra även här i Sverige, men för snart drygt ett år sen avslöjades det att produkten var spetsad med ett metamfetaminliknande ämne kallat N,alpha-diethylphenylethylamine . Ämnet fanns då även med på WADAs lista över otillåtna medel vid tävling. SVT gjorde en ganska stor grej av det hela när de själva hade genomfört ett test, men på internetforum var det känt sedan 2012, då det började bli känt i USA.
Tillverkarna av Craze förnekade att deras tillskott innehöll dessa ämnen och man påstod dessutom att alla deras partier testats av oberoende laboratorier. Några månader senare var det dock flera andra labb i andra länder som fann precis samma sak när de testade produkten och först då bestämde sig tillverkarna av Craze , Driven Sports , att dra tillbaka produkten.
Mannen som driver Driven Sports är känd sedan tidigare för att sälja olagliga medel som kosttillskott men värst är nog när han hade spetsat en produkt med ett ämne kallat DNP, ett ämne som har lett till flertalet dödsfall.
Kapslar med DNP.
Orsaken till att jag drar upp just Craze och Driven Sports som exempel här är för att det jag verkligen tänkt skriva om idag.
Ett nytt liknande ämne säljs idag
När Driven Sports drog tillbaka Craze lovade de att de skulle komma med en ny produkt på marknaden och den produkten fick man ganska snart veta skulle heta Frenzy . Föga överraskande har nu också den här produkten visat sig innehålla ämnen som du troligen inte vill få i dig (1). Och om du är idrottare är det väldigt troligt att du kommer åka fast för doping om du skulle bli testad.
Ämnet i fråga heter 1,3-dimethylbutylamine och förkortas DMBA . På produkterna hittar du däremot inte det namnet utan istället står det med som ”4-metyl-2-pentanamin Citrate” eller bara ”4-metyl-2-pentanamin” . Någon produkt har också skrivit ut det som ”AMP Citrate” och ”2-amino-4-methylpentane” .
DMBA är aldrig testat på människor under kontrollerade former utan du agerar i princip som försökskanin själv om du får i dig ämnet. Författarna till studien har endast hittat två studier från 40-talet utförda på ett okänt antal katter och hundar där man testat DMBA .
Som du säkert har anat när jag skrev produkterna och inte produkten att det inte bara är Frenzy som använder det här ämnet i sin formula. I artikeln jag refererade ovan har forskarna som gjort undersökningen hittat tolv olika produkter med det här ämnet i sig. Studien är utförd i USA så jag har ingen aning om hur det ser ut här i Sverige. När jag sökt runt har det i alla fall varit flera kosttillskott som haft med ämnet i innehållsförteckningen.
Tyvärr är det inte så enkelt som att du bara ska undvika ingrediensen på förpackningen för trots att själva ämnet är väldigt nytt i kosttillskott har man i Holland redan funnit ett kosttillskott som innehöll ämnet utan att det stod angivet på förpackningen. Den här produkten upptäckte man istället efter att flera personer hade hört av sig till deras anti-dopingorganisation efter att de upplevt bieffekter av produkten och blivit oroliga.
Produkterna som man fann ämnet i marknadsfördes som prestationshöjare, viktnedgångspreparat och ”brain enhancer”. Att prestationshöjare och viktnedgångspreparat (dvs fettförbrännare) innehåller det här ämnet är ingen högoddsare. Det är helt enkelt en kategori av kosttillskott där du hittar många produkter med innehåll som du gott klarar dig utan.
Summering
Så länge som inte reglerna för kosttillskott förändras kommer det sannolikt att fortsätta att finnas den här typen av produkter på marknaden. När det blev offentligt känt att Craze innehöll N,alpha-diethylphenylethylamine var det en betydande mängd människor som istället för att dra sig från att använda produkten köpte flera burkar av den. Detsamma hände vid en liknande händelse där produkten jack3d 2012 visade sig innehålla ett ämne med namnet DMAA som är väldigt likt DMBA i sin verkan.
För dessa är säkert också det här inlägget totalt meningslöst eller så blir de rent av arga att det uppmärksammas att deras lagligt köpta kosttillskott faktiskt innehåller ämnen som troligen kommer bli olagligt väldigt snart.
För väldigt många andra är däremot förekomsten av den här typen av produkter ett problem. De använder kosttillskott men de vill samtidigt vara säkra på att de inte ska få några ämnen som kan ge allvarliga biverkningar eller få dem att öka fast i en dopingkontroll. Om du är en av dessa så vet du ytterligare ett ämne som du ska undvika i innehållsförteckningarna. Det är som jag påpekat här ovanför inte ens säkert nog utan du bör verkligen undvika alla cocktailprodukter så som de flesta PWO och fettförbrännare.
Jacob Gudiol är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat" , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2" , som du hittar här.
[
](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)