Alliera mera

Vi kan lära oss betydligt mer av andra styrkesporter och dess utövare än vi tror.

Marcus Syvertsen

Jag vet, jag vet – vad ska den där dryga AD:n med repfläta komma in i textspalten och dra ner gylfen igen för? Men håll ut, fördelen med att jag öppnar truten en gång varje röd måne är att det jag har att komma med fått sin rättvisa del eftertanke. Förmågan för vilken kan jag knappast gå i god för själv, men man gör så gott man kan liksom.

Hur som helst så vill jag lipa lite grann om hur man hanterar det fruktade "näthatet" som blivit ett populärt slagord mot alla med en annan åsikt än din egen, men framför allt ett kärt minne frånTyngre Classic IV som jag skulle vilja se mycket mer av i framtiden.

Det är ingen hemlighet att den kontroversiella segern i 85:an, där en crossfitatlet vid namn Calvin Keyser-Allen gled upp i afro och poseringsbyxor och krattade hem hela kalaset trots oerfarenhet i sporten han gästspelade hos. Det som gjorde mig oerhört ledsen med det här spektaklet var svallvågorna av "vi och dom"-mentalitet efteråt, där byggarna skulle hata crossfit och crossfittare (säger man så?) skulle skratta åt byggningen i retur. Båda två var lika fel, och om jag fick välja skulle man fokusera mer på sina likheter än olikheter. Det här gäller många delar av livet men vi lämnar den diskussionen åt sömnlösa Facebook-trådar man hellre scrollar förbi.

Backstage på TC4 skojade Patrik (Monga‌ , reds anm) med Calvin‌ om att Calvin‌ var i väldigt bra form, och att Patrik‌ skulle infinna sig på Crossfit Nordic‌ för att lära sig hur man tränar. Och trots sin komiska mantel var det ett, för mig som känslosam åskådare, jävligt vackert tillfälle att se 100 kg europamästare berömma en bortsprungen crossfit-demon med sån enorm respekt bara minuter före han smiskade honom i Overall-klassen. Jag önskar, och det här är ett kostnadsfritt avtal i mina ögon, att fler atleter och åskådare hissade ner tillhörighetsflaggan ibland och kikade runt hörnet in på grannens gym. I en värld där allmänheten redan gnäller på er för att ni är stolta och går er egen väg – behöver ni verkligen tjafs mellan varandra också?

Nyligen blev jag meddragen av vår blandras till atlet och min personliga vän Robert BergHammarlingpokalen‌ i Uppsala. Ett blygsamt spektakel med tyngdlyftning på tablån, där huvudnumret var gemenskap, Eleiko‌ -vikter och en kaffetermos. Läktaren skröt inte om mer än ett 200-tal besökare och Fyrishovs‌ gymnastiksalar är ingen Olympia‌ -scen. Men folk älskade att vara där, och det är det enda som spelar någon roll, tycker jag. Jag begriper inte ett dyft om tyngdlyftning, Mikael Hollsten och jag skojade om superhjältar och hur mycket stryk vi hade fått av damklassens juniorer i ryck. Men jag fullkomligt älskade att få hänga av mig jackan i farstun till en annan träningsvärld och se att samma kärlek driver dem som tidigare nämnda Patrik Monga‌ , eller Calvin Keyser-Allen‌ .

Träningsfolk är mer ofta än inte väldigt känslosamma, fina människor. Själar som kanske inte trivdes svinbra på uttagningen för skolans fotbollslag, men ändå bär samma tjurskalliga vinnarmentalitet och i många fall till och med en plusmeny på det. Om du väljer att presentera ditt resultat som styrkeryck i Uppsalaområdet, en side chest i Solnahallen‌ eller en grisig wod på Regionals‌ ska inte spela någon roll. För resan dit ror ni från samma bänk i samma båt, och har antagligen mer att lära av att släppa in än att stänga ute varandra.

"Vad fan vet du, Marcus? Du har ju aldrig tävlat, eller lyft över 200 kg av något annat än studiostativ och ditt ego!"‌

Helt riktigt, kompis! Jag är på min höjd någon sorts skäggig liten kramnalle som letar en ankdamm att kalla mitt hem. Det är nog inte superlångt från det ni sysslar med, även om min inbjudan kom med Canon‌ -logotypen och en svettig faktura istället för ett gymkort och 10 års slit som eran kanske har gjort. Och till och med jag som inte ens är en del av den målgruppen de här magiska "internettrollen"‌ hackar på så mycket, känner att jag har mer gemensamt med er än ni verkar vilja ha med varandra. Trots att det är ni som lyfter samma vikter, torkar samma svett och käkar samma kyckling.

Ska det vara så?

Kram!Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022