Är Crossfit verkligen en skadedrabbad sport?

Eller är det ogynsamma ryktet överdrivet?

Sebastian Avindell

Mycket har hänt sedan Greg Glassman lade grunden till det som skulle komma att bli sporten crossfit för ganska precis tjugo år sedan. Från att ha varit en liten skara människor som varje dag sedan tidigt 2000-tal hämtade sin träning från hemsidan crossfit.com‌ till att idag vara en av världens snabbaste växande idrottsformer. Över 270 000 personer deltog i 2016 års Open‌ . Det finns omkring 12 000 boxar (crossfit-gym) världen över. Unga sporter brukar ha en förmåga att växa lite för fort. Och med det kommer oundvikligen barnsjukdomar. Jämför vi crossfit med till exempel UFC‌ , som också är en förhållandevis ung organisation, så är likheterna många. Både crossfit och UFC har fått utstå mycket kritik för sin skaderisk och att idrottsformerna i själva verket inte ens borde klassas som en sport. 

Just det här med skador är något som crossfit fått utstå mycket spott och spe för. Det har talats om hur idiotiskt det är att utföra olympiska lyft med tidspress, om risken för njursvikt och mycket mer. Om någon talar högt om att testa på crossfit så brukar oftast motargumenten bestå av att "dom är ju knäppa! Det är som en sekt!"‌ eller "du kommer skada dig!"‌ . Att samma argument med skaderisken inte dyker upp när någon får för sig att börja med korpfotboll‌ är för mig fortfarande en gåta, men till saken då. Finns det fog för att vara rädd för skador om man tränar crossfit? Är risken till och med högre än i andra sporter? 

Det ska tilläggas att just därför att crossfit som sådan är just en ung sport, så finns naturligtvis inte lika många studier gjorda på ämnet om man jämför med äldre idrottsformer. Således får vi hålla till godo med det som finns. Newcastle Herald rapporterar om en studie utförd vid University of Newcastle‌ , där 96 ungdomar fick testa på crossfit. Ingen av ungdomarna rapporterade att de under deltagandet i studien blev skadade. Ett sätt att mäta frekvensen av skador inom en sport är att jämföra antalet skador per tusen timmar av utförd aktivitet. Bloomberg.com refererar i en längre artikel angående kontroverserna kring crossfit till en studie utförd av NSCA (National Strenght & Conditioning Association‌ ) som jämförde skadeprevalensen inom en rad idrotter på detta vis. Crossfit påvisade en skadeprevalens på mellan 2,4-3,1 per tusen timmar av utförd träning. Detta kan jämföras med andra idrotter så som löpning‌ (mellan 2,5-12,1 per tusen timmar) och triathlon‌ (1,4-5,5). I den här studien jämfördes två olika grupper mot varandra. Den ena gruppen fick träna "konventionell träning"‌ medan den andra fick utföra crossfitinspirerad sådan. Till saken hör också att de deltagande var soldater, således inga duvungar på det här med träning. Ingen skillnad vad gäller skador rapporterades mellan de två grupperna.

Vad vill jag då säga med det här lilla axplocket av studier? Att crossfit är ofarligt och helt skadebefriat? Verkligen inte. Istället vill jag bara så ett litet frö med den högst kontroversiella tanken att crossfit måhända inte alls är så farligt som en del vill påskina. Den forskning jag hänvisar till ovan stödjer det påståendet. Det är ju faktiskt som såhär: allting i livet är farligt. Vi kan alla skada oss i badrummet när vi duschar, ramla ute på en isfläck eller få ryggskott av att helt enkelt kliva ur sängen på morgonen. Detsamma gäller givetvis idrott, oavsett vad den nu månde vara. Dessutom ökar den risken ju mer intensiv en idrottsform är, för ju tröttare vi är, ja desto större är risken att vi gör oss illa. Då spelar det mindre roll om vi löper en mil, kastar ett bouleklot eller svingar en golfklubba. Vi kan bli skadade ändå. Men, jag tycker att den kritik som riktas mot crossfit gällande skaderisken är något missvisande. Självklart kan du skada dig när du tränar crossfit, underligt vore ju annat. Men ingen idrottsform är helt skadebefriad. Crossfit som idrottsform har heller aldrig utgett sig för att vara en skadefri sport. Ändå riktas det kritik mot crossfit just för att‌ den inte mer uppmärksammar risken för skador. Hela det argumentet ter sig för mig en aning märkligt. Jag menar, fotbollsklubbar informerar väl tämligen sällan om risken för korsbandsskador i samband med rekrytering bland barn och ungdomar? Eller fälttävlan, en av våra kanske allra farligaste sporter, hur skulle det vara om de vid varje träningstillfälle informerade om risken att bli krossad under en häst? Nä. Så gör man ju inte. Så varför skulle crossfit göra det?

Så. Med sunt förnuft, god coachning och vägledning så kan crossfit vara lika säkert som nästan vilken annan sport som helst. Visst, olyckor kan och kommer förekomma. Hetsporrar som tänjer på gränser kommer alltid att finnas. Men, dessa kommer skada sig vare sig de sysslar med schack, fotboll eller crossfit. Så det så.

Mer rörelseglädje åt folket!



Liknande artiklar
Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Niklas Andersson, kiropraktor

Niklas Andersson är en erfaren kiropraktor som hjälper människor att leva ett sundare, rörligare och ett mindre smärtsamt liv.

6 apr. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Tankar kring att introducera styrketräning för äldre tonåringar

Gudiol och Valkeaoja diskuterar styrketräning för nybörjare med fokus på vad de tycker är ett vettigt sätt för att introducera styrketräning för äldre tonåringar.

31 maj 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023