Att inte få vara bäst

Vi måste få känna stolthet över livets alla framgångar, stora som små.

Sebastian Avindell

Livet är lite av en tävling, är det inte det? I alla fall om vi ska se till vad som anses som framgång i vårt samhälle. Redan från tidig ålder, allt tidigare ju mer åren passerar verkar det som, ska vi betygsättas, värderas och utvärderas. För, det är på något vis viktigt att ligga i framkant, även om man bara råkar vara tio år. Små barn som inte riktigt når upp till standard ska direkt få extraundervisning för att snabbt passa in i mallen av lyckade småttingar. Sen fortsätter det såhär, på inslagen linje, genom hela livet. Man ska vara en lyckad student, en effektiv och strävsam medarbetare. Begreppet ”att göra karriär” är synonymt med att vara en lyckad person. Vad gäller jobb, hur fint hus vi har och märket på vår bil så blir vi upplärda att vi alltid ska vilja ha det bästa. För det är så man blir en framgångsrik människa.

Men. Vi ska inte tala högt om det. Vi får absolut inte utåt verka vilja vara bäst. Det måste ske i skymundan. Och det kanske särskilt gäller vår träning.

Som bortblåst är då den allmänna uppfattningen att eftersträva det här med att vara så bra man kan vara. Då blir istället åsikten att den som tränar för att vilja bli bäst är lite konstigt. En udda fågel som inte riktigt passar in. Det här gäller särskilt den som eftersträvar den bästa fysiken. För, inte kan man väl vilja vara bäst på att vara störst, mest symmetrisk eller sanslöst välskulpterad?

Fenomenet är dock inte helt isolerat till just skulptering av den egna kroppen. Tänk på våra elitatleter. Ingen av dem, om vi bortser från Zlatan och möjligen Patrik Sjöberg när han begav sig, vågar riktigt slå sig för bröstet och öppet basunera ut att de är just bäst. Det kvittar om OS-guldet hänger alldeles rykande färskt om halsen, som svenskar vill vi inte riktigt säga högt att vi är bäst. Vi vill hellre vara okej, möjligen bra. Men inte bäst. Och om vi mot förmodan skulle få för oss att vi faktiskt var bäst, så törs vi inte säga det högt. För så gör man ju inte. Det kommer liksom med modersmjölken.

Mina vänner, hur har det blivit såhär? Hur kommer det sig som så att vi från det att vi kan gå drillas in i att det är viktigt att vara bäst, men när vi väl blir det, ja då ska vi inte få vara stolta över det? Undra på att människor drabbas av ambivalens. ”Se du till att bli bäst i allt du gör, men var för sjutton inte stolt över det!” Och, låt oss nu också understryka att man inte behöver vara stöddig för att vara nöjd med sig själv. Det går faktiskt att vara stolt över sig själv på ett anständigt vis. Det är just precis vad jag tycker att vi alla måste bli bättre på. Att faktiskt våga vara stolta över det vi gör. Att vara sådär härligt osvenska som det ibland heter. För, blickar vi utomlands är det många gånger en annan attityd vi möter när det kommer till att känna stolthet över sig själv och sina framgångar.

Tänk er bara om Muhammad Ali varit från innersta Småland. Istället för att utropa "I am the greatest!" och "Float like a butterfly, sting like a bee" så hade det nog då låtit mer i stil med "Jag är rätt okej...tycker jag. Jag ska göra mitt bästa", följt av lite skrap med foten i gruset. Hjärnan är ju trots allt en mäktig apparat. Och om vi konstant fyller den med tankar om att det är fult att vilja bli bäst, ja då blir det också ganska svårt att faktiskt bli det.

Så, vi ska ta mig tusan vara stolta över det vi gör. Och vi ska få känna stolthet över livets alla framgångar, stora som små. Jag kräks lite i munnen varje gång jag tänker på återhållen stolthet, därför att människor är rädda för att stöta sig med andra. Det är min fasta åsikt att om du inte kan glädjas med andras framgång, så kan du omöjligt vara nöjd med hur du själv har det. Jag vill alltså se mer av glada utrop över krossade personbästan i lyft, jag vill se fler skrytbilder över uppnådda mål, oavsett vad de nu månde vara, på instagram. För, strävan efter att bli det bästa du kan bli inom något, är ett sätt att växa. Och om det stör någon annan, ja då är det ju deras bekymmer, inte sant? Var bäst, helt enkelt.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Vad man kan göra för att bättre hantera träning i hög värme

I avsnitt 403 av Tyngre Träningssnack diskuteras träning i värme. Vad är det som värmer våra kroppar och vilka faktorer kan man påverka så att det inte får en onödigt stor inverkan på vår prestation?

2 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023