Att inte få vara framgångsrik

Här i Sverige är vi väldigt bra på att vara okej på det mesta. Dålig får man också vara. Men, Gud nåde dig som får för dig att vara duktig och dessutom stolt över det.

Sebastian Avindell

Man kan säga vad man vill om vårt lilla avlånga land. Vi har det generellt sett väldigt bra. Måhända hör vi till de mest lyckligt lottade i världen. Vi har sluppit väpnade konflikter i över tvåhundra år. De flesta av oss får äta oss mäta och ha hela och rena kläder på kroppen. Vill man så kan man studera till nästan vad som helst, utan att behöva betala för det. Att vi vid sidan om allt detta positiva ibland åker på snösmockor och att tågen i landet stannar så fort ett löv hamnar på rälsen, ja det kanske är smällen man får ta. Det onda med det goda, så att säga.

‌ Det spelar liksom ingen roll om en människa helt gett avkall på allt vad nöjen och bekvämligheter är under flera år för att nå dit de vill. Säger du sedan att du är stolt över det du gjort, så kommer du till stor del mötas av snörpta munnar och hånfulla blickar.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Något som vi dock inte har lyckats bli duktiga på i Sverige är att acceptera framgång. I det land som kanske är mest lagom av alla på vårt jordklot, är vi väldigt bra på att vara okej på det mesta. Dålig får man också vara. Men, Gud nåde dig som får för dig att vara duktig och dessutom stolt över det. Det finns nästan inget som får svenskar att gå mer i spinn än någon som är framgångsrik. Vad bottnar det här egentligen i? Är det något så simpelt som vanlig enkel avundssjuka? Visst, avundssjuka finns överallt. Även i andra länder. Men, jag har svårt att på handens alla fingrar räkna upp andra platser som har en sådan notorisk avsky för framgångsrika människor som här i Sverige. Det spelar liksom ingen roll om en människa helt gett avkall på allt vad nöjen och bekvämligheter är under flera år för att nå dit de vill. Säger du sedan att du är stolt över det du gjort, så kommer du till stor del mötas av snörpta munnar och hånfulla blickar. Avundssjuka möter Jante och tar sin allra fulaste form.

Detta generella problem med du-ska-inte-tro-att-du-är-någon-attityden‌ drabbar kanske ännu mer oss som älskar träning, än gemene man. För i en förlängning av att vi helst ska vara lagom i det här landet, så sticker den som tränar mer än andra ut. Inte för att personen själv skanderar ut hur bra denne är och hur stora muskler den har, inte alls. Men det räcker med att råka ha med sig träningsväskan till jobbet och lägga upp en träningsbild på Facebook‌ , så är du körd. Eller att du gillar att dela med dig av dina träningstillfällen på Instagram. För, du ska verkligen inte få för dig att du är bättre än någon annan. Så det så.

Allt det här skapar ett väldigt märkligt och ambivalent klimat. Titta bara på idrottsprofiler så som Ingmar Stenmark‌ , Carolina Klüft‌ , Patrik Sjöberg‌ och Zlatan‌ . Alla väldigt framgångsrika inom sin sport. Resultaten de presterat kan ingen ta ifrån dem. Men, vad tycker den generella massan om dem? Stenmark‌ och Klüft‌ är otroligt uppskattade. Jag tror aldrig jag hört ett ont ord nämnas om någon av dem. Tvärtom. Flyttar vi däremot fokus mot Sjöberg‌ så börjar folk direkt skruva på sig. Är han egentligen så trevlig? Somliga gillar honom, men lika många har nog en del saker att säga om Patrik‌ som inte alls är så behagliga. Landar vi slutligen på Zlatan‌ så kan han ju få blodet att fullkomligt koka hos väldigt många. Varför? Alla fyra dessa lär själva veta hur duktiga de är på sin sak. Men det är bara Patrik‌ samt Zlatan‌ som väljer att ge uttryck för det. De vet att de är bra och är inte rädda för att säga det. Men med det beslutet kommer också konsekvenser. I alla fall här, i mellanmjölkens land.

Det här är något vi alla måste ändra på. Det finns ett vackert citat som lyder ”Du blommar inte mindre för att någon annan blommar bredvid dig”‌ . Översatt kan det för oss stavas ”Din knäböj blir inte mindre värd därför att någon annan knäböjer mer än du”‌ . Vi måste släppa avundsjukan! Och, kanske framförallt, vi måste våga vara stolta över det vi åstadkommer i livet. Det är ju helt galet att en person kan stanna vid en trafikolycka. Dra ut tre människor ur en brinnande bil och samtidigt utföra hjärtlungräddning på katten i baksätet, men efteråt inte får vara stolt över det. Att utföra något på ett bra sätt är inget fult. Det är inte heller, fast vissa verkar uppfatta det som så, någon sorts pekpinne mot andra. Jag tycker hela saken är tämligen simpel. Är man duktig på något, så måste man väl få vara stolt över det? Bygg ett framgångsrikt företag, en fantastisk kropp eller anlägg en vidunderlig trädgård och våga sen brösta upp dig. Var inte sådär "typiskt svensk" och skrapa med foten i gruset när någon frågar om dina bedrifter och framsteg. Det är ju DU som åstadkommit allt detta, klart du ska känna stolthet över det! Så, våga vara framgångsrik och våga framförallt prata om det. Även om någon snörper på munnen åt dig. För det är faktiskt deras bekymmer. Inte ditt. 

Mer rörelseglädje (och mer framgång) åt folket! 



Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Vad man kan göra för att bättre hantera träning i hög värme

I avsnitt 403 av Tyngre Träningssnack diskuteras träning i värme. Vad är det som värmer våra kroppar och vilka faktorer kan man påverka så att det inte får en onödigt stor inverkan på vår prestation?

2 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023