Det är inte lätt att vara crossfitare

Fortsatt på ämnet skador, här är en rapport från fältet.

Sebastian Avindell

Oavsett vad du väljer att träna så kommer det obönhörligt med fördelarna även dyka upp en del nackdelar med ditt träningsval. Löpare får löparknän och stressfrakturer, fotbollsspelare sliter sönder korsband i knäet medan bodybuilders spränger matkontot flera gånger om under den årliga bulkperioden. Med allt det bra så kommer det lite dåligt på köpet, så är det bara. Och alla bär vi på våra sporters ärr.

Frågan är om jag inte nu, drygt femton år efter att jag först satte min fot på ett gym, är mer ärrad än någonsin. Inte för att jag för den delen är skadad, nej, men kroppen bär alltmer på tydliga spår av min träning. Varje träningspass är lite som att hamna i ett barslagsmål, alltid kommer man hem med någon ny blessyr. Folk som inte själva pysslar med crossfit brukar ibland undra varför utövarna har så mycket konstiga accessoarer och kläder på sig. Då vill jag bara påpeka att utan handskydd, fotbollstrumpor, tights, funktionströja och tonvis med magnesium så vet i tusan om jag skulle komma ifrån mina pass i ett stycke.

Vi kan för all del börja med kläderna. Ibland känns det som om jag spelar huvudrollen i filmen ”Scarface‌ ” när jag lämnar boxen. Det dammar om kläder och händer som om jag just suttit vid det där skrivbordet Tony Montana samlat allt sitt kokain på. Blickarna du får när man snabbt som attan dyker in på Ica för att köpa lite mjölk, iförd dina träningskläder, är rätt intressanta. Väl hemma, när kokain-kläderna hamnat i tvättmaskinen är kroppen en rätt intressant tavelduk av skador och förslitningar att beskåda.

Mr Montana.

För, oavsett hur graciös du än är så går det inte att landa en tungt lastad skivstång på bröstet, utan att få lite souvenirer som tack. Pushpressar varvat med powerclean kan med tiden få det som att se ut som det växer två horn ur bröstet på dig. Lager på lager av förhårdnad hud leder snart till att du ser ut som den där Bondskurken som hade tre bröstvårtor, fast du istället kan stoltsera med fyra. Medan du inspekterar dessa troféer så faller blicken på dina underarmar. Om dina små bonusbröstvårtor kunde ses som någonting nästan charmigt, så är armarna något helt annat. För, efter att du har (försökt) hoppa double-unders och gjort kettlebellsnatchar till förbannelse, ser det ut som om dina lemmar gått en rejäl fight med en sabeltandad tiger eller hon den besatta tjejen ifrån ”Exorcisten‌ ”. Folk som inte vet vad du pysslar med kan mycket väl få för sig att du hyser ett hemligt begär av att bli piskad. Inte så underligt, när märkena efter hopprepets stålvajer skulle kunna tävla med de Jesus‌ fick på Golgata‌ .

Händer och crossfit är ett kapitel för sig. Allt hängande i räcken, ringar och slängande med skivstänger kan få även den mest luttrade smeds händer att spricka upp som trädens knoppar om våren. Det kvittar vad du säger, få saker gör så ont som när handflatan bestämmer sig för att ge upp och huden retirerar likt en gasell som flyr från ett lejon. Ont är bara förnamnet. Så inte nog med att du ser ut att vara spetälsk om dina armar, händerna känns och ser ut som om de är redo att falla av. Att sen försöka tvätta dessa sargade händer, så att man inte får spetälska på riktigt, det är sannerligen ett äventyr i sig. Prova att hälla flytande tvål i ett sår, nästa gång du har ett, så kommer du förstå vad jag menar. Det är sannerligen ingen picknick.

Man skulle nu kunna tro att de värsta skadorna nu är beskrivna. Händer som faller isär, underarmar som liknar en piskad smurfs och en torso som skulle passa in i en obskyr vuxenfilm. Men då har vi inte pratat om smalbenen. Nämn orden ”smalben‌ ” och ”boxhopp‌ ” för ett crossfitare, ta ett steg tillbaka och se hur denne blir både blek, yrslig och lätt illamående på samma gång. För, bland det värsta du kan råka ut för i en crossfitbox måste nästan vara ett misslyckat boxhopp. Kombinationen trälåda och smalben är inte på något vis en gynnsam sak. V-formade sår som får det att se ut som om en haj bitit dig i underbenet, som dessutom gör så ont att en amputering av underbenet alltid känns som en bra lösning i själva skadeögonblicket. Tankarna går lätt till en krigsfilm ifrån andra världskriget, där någon stackars soldat får benet bortsprängt. Så ont gör det. Inte kan man hålla om det heller, för händerna är sedan länge förstörda och uppfläkta. Allt du kan göra är att lägga dig på rygg, med händer och ben utfläkta likt ett kryss. Snabbt inser du dock att du inte alls kan ligga på rygg. För igår rodde du ju faktiskt i trettio minuter. Och tack vare det har du nu skavsår där ingen människa ska behöva ha just skavsår. Grimarserande av smärta rullar du istället över på mage. Visst, de extra bröstvårtorna protesterar lite, men ligger du precis så här, med smalbenen i vädret , så gör det för tillfället inte så väldigt ont någonstans. Och det är ju en välkommen förändring.

Det är, som sagt, inte så lätt att vara crossfitare.

Mer rörelseglädje (och mer plåster!) åt folket!




Liknande artiklar
Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Niklas Andersson, kiropraktor

Niklas Andersson är en erfaren kiropraktor som hjälper människor att leva ett sundare, rörligare och ett mindre smärtsamt liv.

6 apr. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Tankar kring att introducera styrketräning för äldre tonåringar

Gudiol och Valkeaoja diskuterar styrketräning för nybörjare med fokus på vad de tycker är ett vettigt sätt för att introducera styrketräning för äldre tonåringar.

31 maj 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023