Det är OK att dela med sig

Sociala medier få ofta skäll och onda ögat, men med rätt självkännedom finns även positiva egenskaper att hämta.

Lorena Gustavsson

Selfie – ett ord som andas -10-tal. Finns det någonting som bättre illustrerar vår samtid än den ständigt pågående fotosession som nästan alla befinner sig i? Stark är viljan att framhäva sitt liv och "sig själv" på ett önskvärt sätt. Det är inte längre som förr, då vi klädde upp oss en speciell dag för att nervöst försöka pricka in exakt rätt ansiktsuttryck på sekunden då blixten small till rakt i ögonen. Man hör ju att hela projektet var dömt att misslyckas. Skulle det någon gång mot förmodan lyckas, då kunde vi vara förbannat säkra på att vi råkat ställa oss med halva huvudet i skuggan. Det blev helt enkelt sällan eller aldrig bra. Idag är varje dag en dag framför kameran och istället för att förpassa våra förevigade moment till analoga fotoalbum, så är de en stor del av vår kommunikation med omvärlden.

Få äro ändå de öron som skonats från gnäll på selfies, inte minst de vi tar i träningssammanhang, så kallade gymselfies. Irriterade och raljerande argument om ytlighet, narcissism och spridandet av skeva ideal har vi väl alla hört? Till och med när vi med synnerligen ordinära instagramkonton slänger upp en spegelbild efter ett svettigt pass, långt ifrån det filtrerade optiljuset som de mer dedikerade ägnar sig åt, kan det hända att vi möter kritik för att vi som det brukar heta "bidrar till hälsohetsen". Min åsikt är att huruvida vi gör det eller inte är en fråga om perspektiv och medvetenhet. Allt vi ser på sociala medier är lite på låtsas. De flesta vet om det i teorin, men det kan ändå likafullt vara känsligt i praktiken.

Hur vi reagerar och vad vi tycker om det vi ser i folks flöden är högst individuellt och det påstått "hälsohetsiga" är precis lika subjektivt upplevt som det påstått "inspirerande". Med det sagt så är jag den första att erkänna att sociala medier-kulturen kan vara problematisk. Vi jämför oss med allt vi ser och ibland leder det till att självförtroendet får sig en törn. Det är naturligtvis lättare hänt för den som redan känner sig osäker och/eller har en skev självbild. Här kan det nog passa sig att inflika att det är både tillåtet och okej att avfölja om någon eller någonting får dig att må dåligt. Det är till och med rekommenderat, i självbevarelsedriftens namn – känn dig själv och välj dina strider.

Och visst finns det många fler aspekter. För det första är det himla tråkigt om man går i fällan och fastnar med näsan i telefonen till den grad att man blir distraherad från själva träningen. För det andra är det inget smart drag att bara vilja göra saker så länge det ger likes. Risken är då att man slutar göra saker som känns bra i magen och börjar göra saker som man har märkt brukar ge många dubbeltryck, oavsett hur det kännns. (För det tredje finns det en potentiellt mer destruktiv del av "fitspo" som matas ut från fitnessindustrin, men det spar vi till en kommande text...)‌

Spaltmeter med kritik av fenomenet finns redan men min ursprungliga tanke var inte att bara fylla på. Avigsidorna till trots tänker jag ändå att vår aktivitet i sociala medier också är en värld av möjligheter, om vi vill det. Sociala medier ger oss en chans att vara de offentliga personer vi vill om så bara för en stund och samtidigt skapas en anknytning till andras verklighet oberoende av det geografiska avståndet mellan oss. Det blir vad vi gör det till, och visst tycker man att det borde finnas ett synsätt där fördelarna trumfar nackdelarna?

Har du hört den där om balansen? För det verkar som att guldvågen som måste plockas fram ännu en gång. Ingen annan än du kan bestämma var din gräns går och du kan inte veta säkert hur du påverkar andra. Ingen som är aktiv på sociala medier kommer undan att det är en värld full av subjektiva bedömningar och det måste vi vara medvetna om. När vi vet det kan vi förhoppningsvis välja med eftertanke vem vi ska följa, vad vi ska publicera och hur vi ska tolka allt vi ser.

Tricket för att lyckas använda sociala medier till sin fördel torde vara att hitta en aktivitetsnivå där man mår bra. Vad det kräver av oss är att vi måste tänka till och ta ansvar. Det kan vara värt att fundera på vilka konton man blir inspirerad av och vilka som bara stressar en, gränsen är ibland hårfin. Vilken bild visar du själv upp av dig och din träning? Vad kan den tänkas signalera? Mycket möda sparas genom att ställa sig frågan ifall en verkligen behöver låta sig uppröras och känna sig personligt påhoppad av det man ser? Avsändaren hade förmodligen en helt annan tanke med sitt inlägg än att provocera, hur illa du än tog vid dig. Ibland blir du säkert å andra sidan positivt överraskad att en bild och en text du skickade upp kunde rendera så mycket kärlek och positivt gensvar.

När alla normalduktiga och jätteduktiga motionärer och atleter lägger ut instagrambilder och videos så har vi alla samma möjligheter. Låter knepigt men så är det faktiskt. Du, jag, Josef Eriksson och Angelica Enberg har precis lika många filter att välja mellan, lika många chanser att ta om en bild eller filma om ett lyft och vi har chansen att skriva vad vi vill i vår caption. Det som skiljer sig åt är hur vi disponerat livets 24/7. Det finns faktiskt någonting väldigt rättvist i det.

Visst är det så att vi väljer vad vi visar och vi tenderar därför att visa upp vår bästa sida, men det mänskliga lyser oftast för att inte säga alltid igenom. Det sker antingen av "misstag" om vi försöker uppnå perfektion, eller genom att vi tar tag i det själva. Genom att till exempel lägga ut ett failat lyft eller berätta om baksidorna med tävlingsdieten i text sänder vi ut ett ödmjukare budskap; "jag är inte odödlig, jag är en av er"‌ . En sådan påminnelse som jag ofta ser på Instagram‌ som jag inte tror kan ges nog många gånger är när personer som innehar en erkänt estetisk-atletisk fysik slänger upp en jämförelsebild när de poserar versus när de slappnar av. Ett grepp som i all sin enkelhet är ansvarsfullt och tydligt. Att vara ödmjuk och respektfull inför sig själv och andra på internet och utanför är en bra grej. Det funkar i alla lägen och kostar noll kronor.

En praktisk grej är att använda instagram som en form av träningsdagbok där vi noterar dagens pass och känsla. Ett utmärkt sätt att addera en visuell komponent till sina atletiska förehavanden. Det är en tillgänglig och bra motivationshöjare för många människor att kunna dela med sig av sin träning till omvärlden. Vi människor behöver alla lite bekräftelse ibland för att hålla farten uppe, och jag ser verkligen ingen skam i det. Att "göra det för sig själv"‌ i all ära, inre motivation varar längst, men att vi följer och gillar andras träningsuppdateringar och offentliggör våra egna bidrar till någonting mer, en känsla av att göra det tillsammans som gör att vi får nya ideér och kanske orkar det lilla extra.

Samtiden är på många plan individualistisk och tillvaron erbjuder måhända inte folkrörelser på samma sätt som dåtiden, men när sociala medier används rätt så är vi faktiskt där och nosar på en gemenskap för de många, även om vi lever och verkar individuellt. Jag säger det igen, det blir vad vi gör det till, och jag tänker att det vi skapar med alla tusentals inlägg som bär träningsrelaterade hashtags kan bli en gemenskap som grundas i just detta – en rörelse för rörelse. Vissa lever för träningen, majoriteten tränar för att leva, men vi är alla delaktiga.

Summan av all aktivitet på sociala medier kan bli en schysst mångfald om vi bara är lite öppna, välkomnande och inkluderande. Alla kan och får delta, efter sin form och förmåga. Vi fyller olika funktioner och alla kommer att kunna vara en inspiration för någon. Vi blir peppade av så vitt skilda saker. Om alla skulle röra sig precis åt samma håll skulle det bli trafikstockning, dötrist och tråkigt. Det verkar onödigt.

‌ Lägg upp! Släpp prestationsångesten. Du är välkommen här. Berätta vad du gör och hur det känns, vart du ska om du gör en satsning.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Det ska i mitt tycker gå helt smärtfritt att lägga upp en enkel selfie eller sitt livs första träningspass utan att någon ska behöva oroa sig ens en millisekund över att det ska ses ner på eller häcklas. Lägg upp! Släpp prestationsångesten. Du är välkommen här. Berätta vad du gör och hur det känns, vart du ska om du gör en satsning. Eller delge oss helt enkelt lyckan av att ha rörelseglädjen som en del av livet om du främst är en själaglad motionär utan specifika mål. Det räknas också!

Frånsett denna självklarhet tycker jag att det är viktigt att det vi skapar också får vara ambitiöst, inspirande och motiverande genom att vi tillåts vara vårt bästa jag. Vi får faktiskt lägga ut våra snyggaste bilder och mäktigaste videos. Jantelagen göre sig icke besvär. Det går absolut för sig att vara vass, vassare än de flesta, ja till och med bäst. Lägg upp! Beskriv dina mål och din dedikation, berätta för oss vanliga dödliga hur det gick till alla de år av slit som gjorde dig sådär stark, snygg eller snabb. Eller var hemlighetsfull om du hellere vill det, bygg upp myten om dig själv. Det har också sin charm.

Oavsett ens nivå, så är det i slutändan människorna bakom fysiken och prestationerna som skapar klimatet på sociala medier och utanför. Hur vi mår och hur vi ser på varandra spelar roll och det påverkar helheten. Om du lägger tid på att vårda det inre så kommer det speglas i det yttre, och den skönheten kommer skina igenom - oavsett hur många filter du lägger.



Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023