Det hjälpsamma folket

Är träningsbranschen missförstådd?

Alex Danielsson

Åsikter om träning har under senare år rotat sig fast rejält på internet och gammelmedia, det är bara att välja och vraka. Det finns allt från stora byggartidningar med välputsade bilder på triceps och inoljade magar till amatörbloggar med selfies som illustrerar författarens pumpade bröstmuskler efter onsdagspasset. De stora forumen levererar allt. Högt och lågt. Det finns gurus och experter som ger ut tips du bara måste följa. Träningshemlighet efter träningshemlighet avslöjas för massan som väljer att hylla, rata eller bara betrakta. Ur denna ständiga åsiktsleverans föds mycket hat och avundsjuka. Kommentarsfälten präglas ofta av ensidiga och knäskålskapande motargument med uppdraget att förlöjliga och avfärda inlägget. Men den här texten har inte det primära syftet att trycka ner hatarna, utan att påminna oss om vilken fantastisk kultur vi tillsammans skapar. Vi är det hjälpande folket.

En hjälpande hand eller två kan se ut på olika sätt.

Hur började allting? Jag är antagligen inte rätt person att svara på det, men jag kan precis som många andra slänga ur mig en teori. Styrketräning kom på ett eller annat sätt till Sverige och en liten klick människor vidgade sina vyer om vad träning och motion kan innebära. Det lyftes säkerligen alldeles för mycket och antagligen med stundtals tveksam teknik. Någon i gruppen fick ett bra resultat och en annan drog på sig en skada. Personen med skadan skapade en teori och hur den uppkommit och förmedlade den vidare. Personen med goda resultat skapade en teori om vad som fungerade och förmedlade framgångsreceptet vidare. Trots ökad kunskap om anatomi, fysiologi och det mentalas betydelse inom träningssvängen så jobbar även vi vidare på samma vis. Vi gör någonting, får ett resultat, förmedlar det vidare, ser att mottagaren får liknande resultat, ler inombords och fortsätter att träna.

Att hjälpa någon med exempelvis tekniken i bänkpress behöver inte vara svårt.
Det är inte i många andra sammanhang som det finns så mycket hjälpsamhet. Men i vår värld finns det många fantastiska människor som spenderar flera timmar på att förmedla till omvärlden om hur just de tränar, med bifogade tips att ta med sig till gymmet. Det kommer frågor och skribenten svarar. Man klickar sig runt och hittar ett faktafel och inte allt för sällan lämnas det en kommentar med konstruktiv kritik utan knäskålarna i sikte. En annan laddar upp en video på sitt senaste marklyft och får många positiva kommentarer, trots allt hen aldrig träffat dem i det verkliga livet.

Som nyförälskad i sporten sprider man gärna kostråd och träningstips om hur stronglift 5x5 är den rätta melodin och att torsken ska ugnsbakas på en plåt smord med kokosolja. Det räknas macros och reps och oavsett vad man skriver så kommer det förr eller senare komma en kommentar om hur upplägget med viss förändring kan optimeras. Träningsvärlden skapar otaliga kokböcker online med alla tänkbara inriktningar. Vill du ha tryck i passet ska du äta si och vill du gå ner i fettprocent ska du äta så. Vi till och med tipsar varandra hur man gör sin fuskdag så komplett som möjligt. För visst kan man inte hålla inne med den gastronomiska upplevelsen kring kanalmandlarna i naturgodisplocket?

Vi är många som är mottagliga för alla budskap. 

Likt kemister ges det ut inhandlingslistor på kosttillskottsbutiken med 14 olika piller och pulver som måste testas och vi lyssnar gärna med öppna öron på när producenter och de sponsrade atleter pratar om sitt tillskott i olika medier.

Men framförallt. Vi berömmer varandras framgångar och hjälper varandra upp på hästen igen. Det spelar ingen roll om det är Fredrik Smulter eller om det är Micke från Jönköping som tar ett nytt personbästa, här finns bara kärlek. Det spelar inte heller någon roll om du själv lyfter 230kg i mark eller bänkar din partners kroppsvikt några gånger utan problem. När du läser om någon som gått ner sina första 5 kilon av 70 mot normalvikt så blir du inspirerad och känner kärlek till resan.

Dorian Yates är en av världens mest uppskattade träningsprofiler. Trots det är han aldrig för stor för en highfive.
Vi är ju alla på samma resa. Oavsett om det är mot tyngre vikter eller ett hälsosammare liv, om man jobbar mot ett permanent handikapp eller lyfter för att kunna sitta upprätt igen. Vi är alla på en resa.

Det här tror jag alldeles för ofta glöms bort. Vi får inte låta de fåtaliga kommentarerna om att ens upplägg absolut inte funkar eller att man äter på helt fel sätt påverka oss på fel vis. Jag tycker man ska läsa kommentaren och försöka se det som att personen försöker hjälpa. Har hen faktafel i sin kommentar så kan man bara låta det vara. Går det inte att hitta ett uns av hjälpsamhet i kommentaren så är hen inte en av oss. Vi kan inte låta negativitet störa vår resa, men vi får inte heller vara lättretliga. Vi måste se det som något positivt att det finns en träningsvärld där vi bryr oss om varandras reps, set, kost, vila och mentala hälsa. Vi tävlar inte mot varandra utan med varandra. Vi är det hjälpsamma folket!


Vill du komma i kontakt med Viktor når du honom här.


Liknande artiklar
Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Den banala känslan av att vara mäktig

Om varför vi väljer att underkasta oss stålet.

Erik Sander

31 jan. 2017

Inga hinder för sann laganda

I en värld som alltmer präglas av individuella prestationer är det uppfriskande med mer gruppbaserade former av tävling.

Lorena Gustavsson

17 juli 2016

Det här med gymtränande tjejer

Att vara stark är inte könsbetingat.

Leddya Reimann

6 juli 2016

Erfarenhetens långa stig

Den omåttligt populäre Linus Carlén delar med sig av det som till så stor del formar oss människor – upplevelser, intryck och erfarenheter.

Linus Carlén

15 jan. 2016

Du är större än din placering

I alla tävlingsmoment är det betydligt fler som kommer efter än de som vinner. För många av oss som tävlar i fysik kan det vara rätt trickigt att hantera.

Viktor Källberg

23 okt. 2015

#JAGpåRIKTIGT

Gästkrönikören Petter Damré vill slå ett slag för en mer nyanserad och mer sann projicering av oss själva.

Tobias Strand

8 juli 2015

Girl Power – comeback för kvinnliga muskler?

Till er tjejer som vågar drömma lite större, bokstavligt. Den kvinnliga byggningen försvinner alltmer, och är då tiden för kvinnliga muskler förbi? Gästkrönikören Viktor Källberg tror tvärtom och tar upp kampen.

Viktor Källberg

22 apr. 2015

Miami – svenskarnas hetaste turistmål

Frusen efter en lång kall vinter? Trött på att våren aldrig riktigt slår till? Gör som alla andra träningsglada svenskar. Åk till Miami.

Ylva Birgersdotter

25 mars 2015

Bland tomtar och troll – om det växande näthatet

Krönikören Viktor Källberg riktar den gången in sig på den tvivelaktiga trenden med näthatet. Bakom en skärm har vi alla en enorm makt över hur vi påverkar andra. På vilket sätt använder du din?

Viktor Källberg

31 jan. 2015

2015 – vårt år

Det är härligt att träna på gymmet, något väldigt många nya får upptäcka i början av varje år. Men antalet leende nybörjare blir säkert större om vi erfarna bjuder in ordentligt och visar hur det går till. Gästkrönikören Viktor Källberg resonerar om frågan.

Viktor Källberg

30 dec. 2014

Den där bänkbryggan igen

Gästkrönikören och SL-tävlanden Ludvig Gislason går igång på onyanserad kritik över sanslösa prestationer.

Ludvig Gislason

13 dec. 2014

Tiden efter tävling – En viktig period

Gästkrönikören Viktor Källberg var en av de tävlande under Fitnessfestivalen i helgen. Knappt hade han hunnit få av sig poseringsbyxorna innan tankarna gick varma igen.

Viktor Källberg

2 dec. 2014

Mycket väsen för bänkpress – hur lyftet vi älskar håller styrkelyft tillbaka

Bänkpress ter sig som en enkel gärning. Men under ytan döljer sig en samling snåriga regler. Gästkrönikören Philip Wildenstam ger sig här på den om lyftvägen.

Philip Wildenstam

22 nov. 2014

VM-medaljörens bästa bänktips!

Hur man sätter upp själv lyftet kan ofta vara avgörande för resultatet. Gästkrönikören Christian Martinsson, till vardags en av världens bästa juniorbänkare, ger oss sina bästa tips.

Christian Martinsson

20 nov. 2014

En prestation som bryter ny mark

Hur definieras styrka, och förutsättningarna för att nå dit? Det och lite till resonerar krönikören Marianne Randers kring.

Marianne Randers

10 nov. 2014

Vad gör dig starkare?

Gästkrönikören Daniel Richter lägger ut texten och går till grunden med kanske det finaste vi har – styrkan.

Tyngre

3 nov. 2014

Men's Physique och Bikini Fitness – vart tar de vägen?

Utvecklingen av de nyaste och och mest populära fysikgrenarna är påtaglig. Men vart tar de vägen? Gästkrönikören Aron Persson fördjupar sig i frågan.

Aron Persson

28 okt. 2014

Spara kvittot

Vår uppskattade gästkrönikör Viktor Källberg funderar den här gången kring orsak och verkan.

Viktor Källberg

18 okt. 2014

Åt vilket håll är utveckling?

Bloggaren och föredragshållaren Daniel Ekstam gästar idag Tyngre med en samling tankar om utveckling på ett personligt plan.

Daniel Ekstam

13 okt. 2014

En fysik med inbyggd sprängkraft

Kvinnors intresse för styrketräning har alltid varit utmanande. Så ock idag.

Marianne Randers

12 okt. 2014

Ingenmansland

Låt inte din ständiga strävan framåt hindra dig från att vara nöjd med det du redan har uppnått!

Viktor Källberg

8 okt. 2014

När träningsglädjen dör

Gästkrönikören Mattias Martikainen om viljan att träna, men också om dess motsats.

Mattias Martikainen

27 sep. 2014

Att bedömas efter sitt utseende

Och inte efter sina åsikter.

Christoffer Lagerskog

24 sep. 2014

Mjölk är för knåddar – riktiga hominider dricker öl!

Det här dryftandet om Jante och mellanmjölk i samma stön som Sverige är så tröttsamt.

Patrik Andersson

10 sep. 2014