Plåster

Det är inte avsaknaden av skador som definierar en god atlet. Det är istället vad man gör med den när den uppstår, som skiljer agnarna från vetet.

Sebastian Avindell

Du tror det måhända inte nu, kära läsare, men är du som de flesta andra av oss kommer du förr eller senare drabbas av en skada. Oavsett om du förtjänar dina endorfiner i löpspår, på ett gym eller måhända i en crossfitbox, så är det få av oss som kommer undan.
Knän som strular. Armbågar som ger upp. Ryggar som ansöker om förtidspension trots att kroppen de sitter på bara är dryga fyrtio år.

På många vis är en skada med efterföljande rehabilitering lite som när en förälskelse dör eller när något så omstörtande som att ett livslångt förhållande plötsligt upphör. Ena dagen levde ni ihop, nästa satt du plötsligt i en sunkig tvåa i Bagarmossen och undrade vad fan det var som hände. Just så uppenbarar sig ofta skadorna. På kvällen kör du en utmärkt ryggpass, morgonen efter kan du knappt ta dig ur sängen. Istället ligger du där och stirrar tomt i taket. Vaddå skada? Vaddå rehab och inte kunna träna som vanligt? Sådant händer ju andra, inte mig. Jag tränar ju jämt, jag kan väl för sjutton inte bli skadad. Någon måste ha fattat fel här.

Följaktligen blir din första impuls förnekelse. Du är inte skadad. Punkt. Andra kan få vara det, men inte du. Således kör du på som vanligt och om någon frågar så har du bara "lite ont". När detta inte går över söker du måhända expertishjälp. Men även här vill du vara annorlunda än alla andra. Om experten säger att det kommer ta "mellan 8-12 månader" innan allt är som det ska så hör du själv detta mer som en rekommendation. Du kommer vara tillbaka om en månad. Max två.

När det slutligen gått tre månader och din skada inte är bättre, kanske till och med värre, blir ditt svar inte klok eftertanke. Du blir istället vansinnigt arg. Vad är det här för skit?! Vansinnig söker du ny hjälp men får samma svar. Det här kommer ta sin tid. Lite mindre arg lägger du dig på soffan när du kommer hem och visualiserar ett modifierat träningsprogram. Experterna sa ingen tung belastning, men om du gör modifierade övningar så borde det gå att komma runt allt det där...

Men. Till slut inser du att så inte är fallet. Du får vackert sålla dig till mängden av atleter som lever med sina skador. Och där är vi alltså nu. Du har gjort resan fram till att acceptera din skada. Du gillar läget.
Och så är det nog. Helt enkelt. Tränar du, samtidigt som du faktiskt åldras (något som är rätt svårt att undvika har jag hört) så är risken mer eller mindre överhängande att även du kommer få genomgå den här resan. Och nej, inte alla kommer drabbas av en svårare skada. Men tro mig, någon gång kommer en armbåge, ett knä eller en hel jäkla rygg att börja jäklas. Och det viktiga då är att inte drabbas av panik. Att inte leka struts.

Vad jag vill säga är helt enkelt att det inte ligger någon skam i att vara/bli/råka ut för en skada. Oavsett vad de mindre förstående runt omkring dig säger ("hur kan du bli skadad, du som tränar så mycket" eller favoriten "du tränar för mycket! Du borde lugna ned dig!") så är det på sätt och vis en del av att vara människa helt enkelt. Och det finns inget nederlag i att för en stund ta ett steg tillbaka och träna annorlunda eller med väldigt lätta vikter på grund av en skada. Faktiskt inte.
Nederlaget ligger i sådant fall i att vara dum och bara köra på som vanligt. Att inte förstå skillnaden mellan att ha ont och att vara faktiskt skadad.
Det kräver en atletisk mognad att förstå den skillnaden.

Så till dig som dras med en skada och känner dig nedslagen. Eller till dig som länge känt att något är fel med din kropp - nu är det dags att ta tag i det här. Glöm skammen. Glöm känslan av att vara sämre än alla andra. Skador händer helt enkelt, på samma vis som shit happens. Det är inte avsaknaden av skador som definierar en god atlet. Det är istället vad man gör med den när den uppstår, som skiljer agnarna från vetet.

Glöm inte det.


Liknande artiklar
Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Niklas Andersson, kiropraktor

Niklas Andersson är en erfaren kiropraktor som hjälper människor att leva ett sundare, rörligare och ett mindre smärtsamt liv.

6 apr. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Tankar kring att introducera styrketräning för äldre tonåringar

Gudiol och Valkeaoja diskuterar styrketräning för nybörjare med fokus på vad de tycker är ett vettigt sätt för att introducera styrketräning för äldre tonåringar.

31 maj 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023