Ta inget för givet

Om att aldrig glömma bort det viktiga i livet.

Viktor Källberg

Stora delar av ett liv som karaktäriseras av ambition är framåtsträvande, fokuserande och tunnelseende. Konstant planerandes nästa drag på schackbrädet, jagandes belöningen när kungen väl fått se sig besegrad. Bit för bit bygger vi pusslet som är vårt liv och det i tröstlös strävan efter att se det färdiga mästerverket. Det få av oss inser är att medan vi jagar skatten vid slutet av regnbågen så utspelar sig något fantastiskt i vår periferi. Våra liv.

El Arnoldo.
Faktum är att även den som lyckas färdigställa sitt pussel, som lyckas välta kungen, inte alltid kommer att nöja sig där. Det inre drivet och den starka ambitiösa karaktären blir sällan tillfredsställd till fullo. Möjligtvis för stunden, men sällan för gott. Ett nytt pussel börjar läggas och en ny omgång schack tar sin början. Arnold‌ nöjde sig inte med att vinna Mr Olympia‌ en gång. Han gjorde det sju. När hans karriär som kroppsbyggare sedan såg sitt slut, och det betydligt tidigare än den behövt just för att Arnold själv även hade andra ambitioner, så gav han sig in Hollywood‌ och blev den största filmstjärnan de hade. Som om inte det vore nog blev han dessutom guvernör för Kalifornien‌ , en roll han hade i åtta år. Arnolds inre driv och ambition var med andra ord inte bundet till en och samma betingelse utan något han kunde applicera till allt i livet.

Legendariskt hopp & studs.
Inte bara Arnold men en annan av våra största idrottsstjärnor, basketspelaren Michael Jordan‌ , nöjde sig inte med att tillsammans med sina lagkamrater i Chicago Bulls‌ bli bäst i världen bara en gång utan sex. Orädd för att följa sina drömmar slutade han dessutom helt med basketen, en sport han var bäst i världen på, för att istället ge sig in i baseball där han dessvärre inte hade den påverkan han kanske önskat. Idag är han ägare till NBA-laget Charlotte Hornets och driver sitt eget företag Air Jordan‌ som förmodligen är del sv basketvärldens absolut största. En legend dör aldrig. De lever vidare för evigt tack vare deras enorma driv under tiden de var i livet. Ambition, som vi märker, är med andra ord nyckeln till framgång och något vi alla borde eftersträva i viss mån. Med det sagt kan det också finnas en mörkare sida till denna stora egenskap man bör vara uppmärksam på.

Baksidan av ambition, när den får härja fritt, är det vi går miste om runt oss. Problemet tycks vara att tiden du spenderar jagandes dina drömmar, tiden som sträcker sig från projektets början ända tills dess eventuella slut, den tiden är ditt liv. Det enda liv du har. Medan din vakna tid ockuperas av drömmar om något större, drömmar som även får dig ligga sömnlös om nätterna, sker livets mirakel hela tiden runtom dig. Dessa ögonblick som hela tiden tvingas utspela sig i din ögonvrå tenderar att inte bli mer än dimmiga minnen, suddiga fotografin av stunder du aldrig kan eller kommer få tillbaka.

Människorna som omger oss, de som tillsammans bildar vårt livs färgsprakande målning, börjar tas för givet. Eftersom de alltid har funnits där är det också lätt att tänka att de allid kommer finnas där även i fortsättningen. Vi räknar med att de ska stå bredvid oss imorgon lika säkert som att natten blir till dag och att vinter följs av vår. Verkligheten däremot, är betydligt annorlunda.

Det ligger tyvärr i vår natur som människor att ta saker för givet. Du tar din kropp för givet ända till knät smäller mitt under tunga knäböj. Du tar ditt hus för givet ända till orkanen krossar det. Du tar ditt jobb för givet ända tills företaget tvingas varsla dig. Du är helt enkelt Stålmannen‌ i egen hög person ända till verkligheten hinner ikapp. Denna tankebana tenderar vi att använda inom alla aspekter av vår vardag vare sig det är jobb, relationer, vår hälsa eller vår tid här på jorden. Vi spenderar så mycket tid med att vilja ha mer att vi glömmer vara tacksamma för det vi faktiskt redan har. Vi glömmer hur otroligt rika vi är i de avseenden som faktiskt betyder någonting här i livet. Sällan uppdagar sig inte detta förrän vi, tragiskt nog, gått miste om just det vi tog för givet.

De bästa åren i våra liv är nu även om vi kanske inte är där vi önskar eller lever som vi vill. Men är inte det en del av livet? Att njuta av själva resan som livet faktiskt är och inte bara jaga destinationen. Någon som i åratal strävat efter att bli miljonär kommer kanske förr eller senare nå dit men vad händer sedan? Ett nytt hus, en ny bil och en schysst kostym kanske. Kommer glädjen därtill? Jag fruktar att sanningen är att när alla pengar väl är spenderade och alla materiella ting står i ditt hem, kommer de vara av lite glädje när du ser tillbaka på ditt liv. Det som faktiskt betyder något här i livet är personerna vi omger oss av och stunderna vi upplever tillsammans. Att bli uppmärksam på det här, hur man prioriterar sitt liv idag och hur man kan göra det rätt, är allt annat än lätt.

Anledningen till att jag skriver det här är för att jag konstant gjort mig skyldig till detta i mitt liv. Jag går in så hårt mot mitt mål att jag missar livet runtomkring mig. Faktum är att jag fortfarande gör det även om jag idag åtminstone är medveten om det och aktivt jobbar för att undvika det. Mina nära och kära, mina studier, mitt jobb; mycket har fått lida under mina tidigare tävlingssatsningar. Som tur väl är utvecklas vi hela tiden som människor och vi lär oss hela tiden bättre sätt att hantera saker, vi tänker i nya banor och vi tar oss framåt på nya vägar. Detta inlägg är med andra ord en påminnelse till mig själv, och alla som känner sig berörda, att inte begå liknande misstag och försöka tänka till. Träningen, jobbet eller vad det än må vara kan absolut vara en prioritering i våra liv, men däremot inte den enda. Livet är så mycket större än biceps och bänkpress. Blanda ut det med en touch av kärlek, vänskap och roliga erfarenheter däremot så har vi ett vinnande koncept. Jag vill inte vara den som sitter där under de sista åren av mitt liv och ångrar att jag tog min familj och mina vänner för givet för att jag ville bli grov eller stark. Jag vill känna att jag levt mitt liv fullt ut, inom alla områden som jag älskar, delat lika mellan familj, träning och annat härligt.

Kortfattat: Hitta balansen i livet och försök börja prioritera rätt. Vi lever bara en gång och den tiden som en gång varit kommer aldrig igen. Tid är den dyrbaraste tillgång vi har och den bör således hanteras därefter. Ta vara på ditt liv och lev det maximalt redan idag. Allt handlar i slutändan om dessa ord från Dustin Garis:

"Life is not the number of days you live, it’s the number of days you remember."‌

I hopp om att du lever ditt liv på dina villkor och med stor glädje,

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022