Åren har tagit ut sin rätt kan vi lugnt konstatera. Men det finns något magiskt med att bli äldre och inse att jag samlat på mig väldigt mycket kunskaper, men framförallt erfarenheter genom livet. Innan vi går vidare, låt oss bara först ta en resa tillbaka i tiden, mest för att skapa stämning till den här texten som den här “gubben” skriver.

Den första filmen av “The Fast and The Furious” släpptes några år efter att jag tog mitt körkort. På den tiden hade jag just gjort klart min militärtjänstgöring och börjat plugga, ekonomin var minst sagt knaper. Det var inte konstigt att jag förlorade min själv i mina egna tankar när jag åkte fram i mina gamla halvrostiga Volvo 240.

Drömmen var att vara Brian O’Conner‌ med en bil fullpumpad med lustgas, toksänkt, med blingblingfälgar och neonljus som kunde blinka i takt till musiken, samt en vinge som fick en jumbojet att tappa andan. Det fanns verkligen ingen annan bil jag kunde tänka mig. Skulle jag ha en sådan skulle jag vara lyckligast i hela världen.

Nu 25 år senare så har jag fortfarande en Volvo trots bättre ekonomi. Viktigast nu är att ungarna sitter säkra i baksätet, att lastutrymmet är stort, men framförallt är jag riktigt nöjd över att jag har dragkrok på den. En helt OK bil, även om jag faktiskt lika gärna skulle kunna sitta i vilken annan större bil som gjorde allt detta.

Det är någonstans dit jag vill komma. Saker är inte alltid vad de varit, utan med kunskap ökar alternativen. Från att som fjunig 20-åring tycka att allt är svart eller vitt, till att idag tycka att det mesta endast är en stor grå massa. Precis som när jag skulle starta min första diet. Då fanns det bara ett sätt att göra det på. Till att jag idag kan välja bland flera olika vägar att vandra för att pricka formen.


Det är någonstans dit jag vill komma. Saker är inte alltid vad de varit, utan med kunskap ökar alternativen. Från att som fjunig 20-åring tycka att allt är svart eller vitt, till att idag tycka att det mesta endast är en stor grå massa.

Men låt oss inte grotta ner oss i det mer. Istället tänkte jag dela med mig av några kunskaper och goda råd som jag samlat på mig under mina dieter. Tanken är faktiskt att jag helt ska utesluta kostråd och trenddieter. Här är tre enkla tips att ta med sig på sin väg mot en bättre form:

1. Aktivera dig

Det absolut viktigaste under en diet är att inte bara sitta och tänka på mat. Utan se istället till att aktivera dig. Då pratar jag inte om att träna, för det antar jag att du redan gör. Utan om att aktivera dig i livet. Själv brukar jag se till att renovera hemma, starta ett fotoprojekt eller t ex ta en promenad i skogen med familjen. Egentligen funkar vad som helst, förutom att sitta i soffan och fundera på hur hungrig du är.

Att mentalt förbereda dig på att inte äta är ett gammalt knep som alltid har funkat. Det är faktiskt enklare än vad du tror. Ta en promenad till badrummet och borsta dina tänder. Vi har från barnsben lärt kroppen att vi inte äter något efter att vi borstat tänderna. Väldigt enkelt och effektivt.

2. Gå och lägg dig

Sitt inte uppe på kvällarna. För är det något som händer när du stannar uppe på kvällarna så är det att suget efter att stoppa något i munnen ökar. Se istället till att gå och lägga dig i tid varje kväll. Dels så slipper du känna dig hungrig, då du sover. Plus att det är otroligt viktigt under en diet att se till att få sin sömn och återhämta hela systemet. Det är inte för intet som utbrända/deprimerade personer ofta får sömntabletter. Kroppen behöver återhämta sig och stressa ner.

3. Ät när du väl äter

Nu lovade jag att jag inte skulle grotta ner mig i kostråd, så det här är lite av en kantboll. Men det absolut klokaste jag har gjort när jag gått på diet är att se till att när jag äter så äter jag verkligen. Då menar jag att se till att tallriken är fylld till bredden. Det gör du väldigt enkelt genom att addera kost som upptar en stor volym men som ger lite energi. En vanlig tallrik på diet för mig kunde bestå av en proteinkälla och 500 g sallad (typ gurka, tomat, paprika mm), eller kokt broccoli och blomkål. Saker som fick tallriken att svämma över. Här kommer också det mentala in i bilden. Du vill ju bra mycket hellre titta ner på tallriken och tänka “Oj, vad det här är mycket. Undrar om jag hinner äta upp allt på min lunch…”‌ än att fastna i en negativ spiral och sitta och titta på maten och tänka “Ja, det här är ju tre tuggor. Det här kommer jag aldrig bli mätt på…” . Eller så kan du köra en annan gammal goding och äta på en mindre tallrik än vad du är van vid. Direkt känns det som om du får mer mat.

Så för att summera: Se till att aktivera dig, istället för att sitta och fundera på mat. Borsta tänderna så att du inte vill stoppa in något i munnen. Lägg dig i tid på kvällen istället för att sitta uppe och bli kvällssugen på att stoppa in något i kakhålet. Plus att se till att när du äter så låt psyket få sitt med större volym på tallriken.

Som du ser är Andreaz själv betydligt mer lustgas än Volvo 240.  

Att gå ner i vikt är egentligen inte speciellt fysiskt jobbigt, utan allt handlar om den mentala biten där hjärnan kan sätta käppar i hjulet. Med de orden vill jag passa på att önska dig ett stort lycka till med dina dieter framöver.

Allt gott!