Det här är en text om något som många älskar. Det är samtidigt också en text om något som rätt många har svårt för. Fortfarande, kanske man ska säga eftersom det vi pratar om faktiskt har existerat sedan 2010. Jag pratar såklart om tävlingsformen Bikini Fitness‌ .

Redan från början var grenen en stor favorit bland tjejerna själva. Äntligen kom det en tävlingsform där man inte behövde ägna sig åt år av hård träning och månader av skoningslös diet innan man kunde kliva upp i rampljuset. Äntligen kunde en stor grupp kvinnor ganska snabbt och förhållandevis fritt från lidande mäta sig med varandra inför en jublande massa. Flärdfullt, feminint och i mångas ögon nytt och fräscht.

Även delar av betraktarna sken ikapp. Framförallt det nya gardet, publik och fans utan större historiska arv, nära och anhöriga, och alla de som själva aspirerade. Såklart även arrangörerna drog på smilbanden. Äntligen en damklass som inte bara attraherade massor av tävlande, men även än större massor av betalande publik.

Alla var dock inte positiva. Förutom rena feministreaktioner så var även en stor del av den etablerade byggar- och fitnessbranschen skeptisk. Tjejerna hade inte tillräckligt mycket muskler, det var för mycket av en modell-/pinup-/skönhetstävling, den grenen passade inte i vår familj.

Jag själv skrev följande 2010, när grenen lanserats i USA och andra delar av världen (dock ej i Sverige):

 ”Men det är precis av den anledningen som jag tvärtemot alla de handtrallande tävlingsarrangörer och kåtflåsande expobesökare som i USA – The Land of Opportunity – både skapat och utvecklat denna ‘tävlingsform’, inte ställer mig bakom den. Jag anser nämligen att den inte hör hemma hos oss, de fysiktävlande.”‌

Hårda ord. Som jag där och då stod 100% bakom, och som jag ofta tvingats förklara och backa upp sedan dess. Jag följde också upp med:

“Men Alex, din förbannade mupp, ska man inte få tävla i Bikini då, om man vill det?”, kanske du utbrister nu? Absolut, menar jag. Varje dag i veckan, om man så vill. Och kanske kommer även jag sitta där i publiken någon gång. Kanske gör jag rentav min bänkgranne sällskap i hans av brunst inducerade busvisslingar. Men jag gör det i så fall på en charterresa, på en nattklubb, en Ålandsbåt, vid en galleriainvigning eller under en blötlagd after beach. Inte på någon av våra ordinarie tävlingar.”‌

Även det svenska förbundet, SKKF, verkade hålla med eftersom man trots uttryckta propåer från centralt håll valde att avvakta med att föra in grenen i den svenska tävlingskalendern. Detta till skillnad från våra nordiska grannländer Norge och Finland, som med fulla startfält och högljudda salonger kunde förmå sig att skaka sina huvuden åt det alldeles uppenbart trångsynta Sverige.

2013 var det till slut dags – under den vårens BMR Grand Prix‌ i Malmö genomfördes den första Bikini Fitness-tävlingen på svensk mark, och den första och därmed historiska segraren blev ingen mindre än den magiska Sandra Solaric.

Därefter har det runnit en hel del vatten under en hel del broar. Vi är rätt många som under resan tvingats acceptera läget, svälja förtreten och så sakteliga ansluta till de redan övertygades skara. Jag vek själv ner den rentav politiska lansen strax innan BMR, främst för att jag insåg att min personliga åsikt var irrelevant. Jag var i sammanhanget bara en trött stofil som under nostalgiskt nattljus krampaktigt hållit tag i det förflutna. Vem var jag att ha en åsikt om under vilka former tjejer skulle tävla? Det bestämmer de väl själva? Det blev helt enkelt dags att komma in i matchen och med det släppa in framtiden. Med denna text uppmanar jag dig som måhända ännu inte är helt frälst att göra detsamma.


Med denna text uppmanar jag dig som måhända ännu inte är helt frälst att göra detsamma.

Vi har vant oss‌
En orsak som gör det enklare att ta tävlingsformen Bikini Fitness‌ till bröstet är att tiden gör saker med oss. Sakta men säkert sker anpassningar och en sorts tillvänjning om vad vi har att förvänta oss på en tävlingsscen. Instagram och andra sociala medier har på både ett visuellt och kulturellt plan hjälpt till att perforera invanda traditioner och presentationsformer. Tidigare var symmetri, muskelmognad och definition de laddade värdeorden. Nu är det kvinnlighet, sensualitet och total package som gäller. Och när Anna Stålnacke, en av de bästa Bikini Fitness-atleterna vi har i landet, och samtidigt dessutom en redig och klok kvinna säger: ”Det är rumpan man vill se!”‌ , så understryks detta – det nya.

Sporten har utvecklats‌
Dessutom har sporten tagit stora kliv framåt. Idag är det en vanlig syn att Bikini Fitness-atleter kör både tunga marklyft och dito knäböj. Att tjejerna inte tränar ordentligt är därmed ett missvisande argument. Jag kan också skönja en glidning mot en generellt sett mer atletisk profil på tjejerna. Detta såklart förutsatt att de första och viktigaste attributen också efterlevs (se ovan). Man har även gjort förbättringar av regelverket. Poseringen bakifrån kommer under året att ändras från det tidigare ganska explicita skrevputet, till en mer sofistikerad version, där man med handen på höften mer ska ägna sig åt vickning än åt det där andra.

‌Så här har man gjort tidigare.

‌Det här den nya varianten.

Trenden är tydlig‌
Jag roade mig med att granska anmälningarna till årets samtliga svenska tävlingar för licensierade atleter. Och trenden är tydlig: från ett rent popularitetsperspektiv så sopar Bikini Fitness‌ banan med andra kvinnliga discipliner.

Notera att detta alltså är antal starter under året, inte unika individer.

Nästan dubbelt så många som i Body Fitness‌ , och mot Women’s Physique‌ och Athletic Fitness‌ är avståndet avgrundsdjupt. Detta säger en del om utvecklingen, och om vad som är mest intressant. Generellt sett ökar antalet tävlande i Sverige enormt, och det är främst inom Bikini Fitness‌ och Men’s Physique‌ ökningen sker. Samma trend går såklart att skönja internationellt, och även bland proffsen.

Classic Physique är USAs motsvarighet till Classic Bodybuilding. 

Vad vi gamla stofiler måste förstå är att kartan ser annorlunda ut idag, och vi måste helt enkelt anpassa oss. Bikini Fitness‌* utgör helt klart en stark kraft i form av tillväxt för vår industri och det är inte bara dödfött att vända den ryggen. Det är dessutom korkat. Jag släppte min egen sarg och anslöt till den nya sidan. Nu är det dags för dig att göra detsamma.

Lär dig att älska Bikini Fitness!

I dina växande musklers tjänst!

Alex