Den sista idioten är ännu inte född

För att manifestera Källkritikens Dag skriver Erik Sander idag om just det – att allt som finns "där ute" inte nödvändigtvis behöver vara sant.

Erik Sander

Ni vet hur det är vedertaget att: ”den sista idioten är ännu inte född”‌ , och hur ofta de flesta av oss beklagar sig över hur korkade, idiotiska eller dumma i huvudet andra människor i ens närhet är – för visst är det sådant man hör med jämna mellanrum, kanske till och med säger själv? Spaningen i sig är att ingen av oss som, ens under pistolhot, blivit tillfrågad om man var mer korkad än medelsnittet hade svarat jakande på frågan. De flesta av oss hade nog blundat hårt och försiktigt mumlat ur sig ett lika försynt som hoppfullt nej, med båda tummarna hårt hållna i hopp om att pistolen inte skulle blåsa av.

Men det kan väl inte stämma? Då hade det ju inte funnits en enda idiot där ute. Och så långt kan vi väl vara överens att nog finns det väl ändå ett par stycken att välja på?

Kanske är det så enkelt att vi alla i någon mån och mening är just detta – idioter alltså. Vi är bara förblindade av vår egen excellens och det magnifika avtryck vi gjort på omvärlden i stort att vi glömmer bort att det faktiskt finns vissa områden, ämnen och färdigheter vi inte bemästrar. Vi är helt enkelt bara för dumma att förstå det. Eller kanske snarare är vi på det hela taget för smarta för att inse att vi i vissa avseenden är den raka motsatsen.

Dessa ämnen vi inte förstår oss på, hur gärna vi än vill tro det, finns i repertoaren hos oss alla. I vart och ett av dessa ämnen kan vi nu – och fram tills den dagen vi lär oss något vettigt – av den välinformerade med gott samvete kallas ”idioter”.

Något som förundrar mig är att det känns som att många lika välutbildade som välbeställda personer har just sin PhD i idioti inom kost och träning. Detta till trots att rådande konsensus är att högre studier korrelerar med normalvikt. Jag kavlar upp mina ärmar, skitar ned byxorna medans jag på knä kravlar upp på barrikaderna, ställer mig upp på darriga ben och skriker för allt jag är värd ”Det må så vara, men idiotin undslipper ni inte!”‌ .

Tänk er en X- och Y-axel där X = inkomst och Y = benägenhet att betala en förmögenhet för snabba och ansträngningslösa resultat när det kommer till kost och träning. Det verkar som att den vertikala y-axeln rusar exponentiellt uppåt i takt med en ökning i den horisontella x-axeln. Kanske är det så för att en ökad inkomst möjliggör ett slösande. Eller är det så enkelt att man blir dummare av mer pengar? Jag vet inte, men korrelationen är för tydlig för att negligeras, det är det enda jag vet.

‌ Tänk er en X- och Y-axel där X = inkomst och Y = benägenhet att betala en förmögenhet för snabba och ansträngningslösa resultat när det kommer till kost och träning.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Missförstå mig rätt nu, jag anser att det bor en idiot inom oss alla, oberoende av hur mycket pengar som vilar på kontot. Vissa har en större och mer extrovert idiot inneboende än andra, men likväl finns den hos var och en av oss. Det som skiljer oss åt är på vilket sätt och i vilka sammanhang vi ger utlopp åt idiotin samt även vad som föder den. Men som det verkar är det enskilt största födoämnet till idiotin föga förvånande ”dä wörld wajd webb”‌ .

I och med internätet finns det lättillgänglig och ofta helt gratis information om nästan precis vad som helst. Detta är i merparten av fallen helt fantastiskt, don´t get me wrong, jag är inte emot internet. Men i och med detta medföljer däremot en problematik – vem som helst kan plantera informationen där utan vidare granskning eller ifrågasättande. Då tenderar merparten av den att vara, om inte helt och hållet felaktig, så i bästa fall missvisande. Det är därför extremt viktigt att kunna sålla i informationsflödet och granska det man läser med ens mest kritiska glasögonen vilandes på nästippen.

När det kommer till träning fullständigt svämmar det över av information om dieter och träningsmetoder med den gemensamma nämnaren att de är de bästa och ofta enda vägarna att gå för att uppnå sina mål. Gärna utan nämnvärd ansträngning, bara man köper en viss produkt eller följer ny supermetod. Men läser man ”Byggar-Börjes blogg”‌ , ”Protein-Pers hemsida”‌ eller följer ”Glutenfria-Gretas youtubekanal”‌ är risken överhängande att det som lyfts fram är baserat på anekdotiska erfarenheter snarare än vetenskap.

Men varför? Ingen vettigt funtad människa skulle ta det som sanning och renovera om badrummet efter att ha läst ”Toalett-Tinas tio renoveringstips för under hundringen”‌ . Varför väljer vi att följa liknande råd och supertips när det kommer till kost och träning? Då kan man tydligen lyssna på vilken kvacksalvande bilförsäljare som helst. Och tyvärr är det på liknande manér många tar till sig information inom det område jag gärna vill kalla mitt gebit.

Tyvärr tror jag ett tänkbart scenario för hur många skapar sig sin sanning när det kommer till kost och träning ser ut ungefär såhär:

Under fikarasten på jobbet får du höra av en vältränad kollega att alla borde sluta med kolhydrater, man går nämligen upp i vikt av att äta dem. Då du själv passerat epitetet ”mysmullig”‌ för tre evigheter sedan vässas öronen och likt en jakthund som fått korn på sitt byte fryser du snabbt till is med huvud, axlar, knä och tå vända mot kollegan. ”Jaha, det är så det fungerar. Tro fan att jag aldrig lyckas.”‌

‌ Självklart blir du intresserad av att veta mer, du måste bara äta upp din kanelbulle först.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Självklart blir du intresserad av att veta mer, du måste bara äta upp din kanelbulle först. Sedan återgår du till ditt skrivbord, googlar på ämnet och slussas vidare till en träningsblogg med typ superdupermånga följare, och några till. Bloggen drivs av en kille som, av bilderna att döma, har en kropp som skulle få vilken grekisk gud som helst att på stående fot skrota självförtroendet och håglöst gå raka spåret mot vassen för att gömma sig och inte kliva ut förrän i början av oktober.

Den naturliga slutsatsen blir givetvis att denna svensk-grekiska gudom är någon att lita på. Han skriver att kolhydrater gör dig fet och att det inte alls är omöjligt att du även kan få cancer av dem dessutom. Shit, tänker du och rannsakar dig själv och din vardag snabbt i huvudet. Du äter ju kolhydrater varje dag, inte konstigt att du är lite överviktig, och någon cancer vill du ju inte ha.

Sagt och gjort slutar du med kolhydrater och börjar mer eller mindre omedvetet dela med dig om detta till din omgivning. Omgivningen i sin tur, liksom du själv, häpnas av informationen som undgått dem under så lång tid och delar även de med sig av sin nyfunna sanning. I rakt nedstigande led från dig själv har helt plötsligt en halv medelstor kommun fått veta att kolhydrater inte bara gör oss feta utan även är ensamt ansvarig för dåligt väder på helgerna, ett försämrat immunförsvar och den tredje största riskfaktorn för att utveckla vuxenacne. Eventuellt är det även kolhydrater som får ta på sig skulden för att smörgåsen alltid landar med smöret mot marken – utan kolhydrater ingen macka.

Men alltså på riktigt, skämt åsido tar alltför många till sig sin sanning gällande träning på samma sätt som barn på dagis uppfattar en mening i ”viska i örat"-leken. Kommer ni ihåg den? Man sätter sig i en ring på golvet och viskar något i örat på sin vänstra kompis som i sin tur viskar vidare till nästa snormaskin och upprepar proceduren tills det att alla barn smittat varandra flera gånger om och ursprungsmeningen gått laget runt.

Om det hela började med meningen ”Hej, jag heter Erik och jag är vegetarian”‌ så kunde det gott och väl komma fram hos den sista ungen som ”Hej, jag heter Fredrik och jag är en pelikan”‌ . Liknelsen är i bästa fall långsökt men målar detta till trots upp en bra bild över hur fakta blir förvanskad eller i värsta fall rent av felaktig medan den sprids från person till person. Om det inte var helt felaktig redan från början, då kanske den i bästa fall ligger närmre sanningen efter att ha färdats runt ett par varv i galaxen.
Därför är det extra viktigt att själv ha en bred kunskapsbas att stå på när tvivelaktiga uttalanden gång på gång slängs i ansiktet på en. För det gör de, så ofta att man egentligen skulle behöva gå på knäna för att undslippa att ha hela ens vackra ansikte fullsmetat av halvsanningar och lögner.

Innan krönikan övergår till en hel bok ska jag försöka sätta punkt. Lär dig grunderna, granska informationen kritiskt, återkoppla till grunderna och fråga dig själv om det låter rimligt, bilda dig en egen uppfattning och var ödmjuk inför det faktum att livet inte är svart och vitt och kom ihåg att bara för att det fungerar för någon annan betyder det inte att det är sant för alla.

Om du nu vanligtvis inte är en idiot, varför bli en bara för att du vill tappa några kilon eller ha lite maffigare brödkorg?



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Börja med att läsa böcker och längre artiklar

Jacob och Wille diskuterar lyssnarfrågor i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Tre spännande ämnen tas upp.

21 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022