Ett skålpund dubbelmoral

Ja, vi fattar att DU gillar träning. Men måste det verkligen gälla även alla andra?

Marcus Syvertsen

Ibland stoltserar jag lite grann för mina vänner utanför branschen och min familj om att jag har hittat en ådra guld i gråstenen när det gäller folk jag omger mig med på jobbet. Det jag pratar om då i huvudsak är den överrepresenterade gruppen introverta mjukisar som gillar att lyfta vikter tillsammans, de missförstådda björnhundarna till grabbar och en ibland lite glammig tjejliga som kan se ytlig ut men samtidigt är rediga nog att plåstra om ett sår om det skulle vara så.

Branschen är sig själv närmast som alla andra fiskstimm och även om det blir lite dokusåpadrama ibland i backstage-surret eller på instagram‌ så finns en genomgående skapligt kammad förhållning till andra människor i träningssvängen. Det tycker jag är fint, och vill ha mig när så att säga. Just därför får jag lite extra skoskav av att se polarisering, aggressiva gruppbildningar och "coola bordet"-skit växa fram i en annars skapligt reko grupp gymråttor.

Förra gången föreslog jag avhållsamhet på knivkastningen mellan de olika sporterna och tyckte att grannar kunde vara vänner även om en grillar med kol och en med gasol. Det har jag inte gett upp på än, och till min stora glädje fanns där en eller två medmänniskor som kände att det inte var så tokigt ändå. Därför drar jag upp en annan grej att fundera på - vad är det som är så obligatoriskt med träning, egentligen? Och vem bestämmer det?‌

Vad jag sneglar lite skeptiskt på är hela den här påtryckande hetsen med kaxiga hashtags, motivationsfilmer av handikappade atleter som överkommer sina förhinder och extrema viktnedgångar när någon har tappat lusten för Big & Tall-sortimentet och hyvlar av typ 100 pannor har en ful baksida. Efter musikmontaget kommer örfilen som överraskande ofta verkar få flyga under rättvisans radar, när de avslutar motivationsfilmen med något i stil med"What's your excuse?"‌ och lägger upp mackan att kan han så kan du. Och självklart ligger det mycket i det, det är sannolikt (aldrig provat) rätt mycket svinigare att ta sig i tävlingsform om man saknar något ben eller inte har full nytta av de man har. Jag kan knappast föreställa mig tankeprocessen att se sig i spegeln och känna att "fan nu väger jag över 200 kg"‌ eller att göra dips med en hel rullstol fastsurrad runt underkroppen. Jag fattar bara inte varför de bedrifterna, hur monumentalt jävla beundransvärda och obegripliga de än må vara, ger någon rätten att föreslå vad jag ska tycka är viktigt och inte?

Träning och hälsa må vara ert liv, och honnör åt er för det i den mån att det fortsätter gynna er och förbättra ert mående - men bär i minnet att det är långt ifrån allas. Att godtyckligt trycka på värderingar och ideal är inget sätt att bädda sängen om man hoppas på lite sällskap. Argumentet kan föras att det är bättre att tvinga folk till en hälsosam livsstil än annat grupptrycksbeteende som vara mycket mer destruktiva saker, men om du vill vara en hygglig prick får du svälja att ditt ja är lika mycket värt som din grannes nej. En del människor är genuint ointresserade av idrott, vissa gillar en träningsstil men inte en annan. Och ibland kan man till och med hitta de som gud förbjude tränar ben hälften så mycket som de gör överkropp, eller tvärt om.

Nog fan kan jag också som vanlig dödlig tycka att det ser lite knasigt ut om en strandhunk med vingspann som en skaplig havsörn har jeansstorlek 28 i midjan, eller en till synes otränad tjej med så stor rumpa att hon nästan blir längre när hon sätter sig. Men – vem tror man att man är då, egentligen? Är det rimligt att hacka på dem för deras utseende, men inte på att "tjejer ser ut som killar"‌ eller "det där är för mycket"‌ som ni lite mer grovbyggda gäss får höra av okänsliga medelsvenssons alldeles för ofta? Är det mer ok att garva åt en lönnfet servitör än det är åt en tungviktare som får gå sidledes genom tunnelbanespärrarna? Är "hon ser ju ut som en man"‌ sämre attityd mot en främling än "hahaha han sket i 'legday' vilket rangligt discobygge"‌ ? Jag vet vad jag tycker i alla fall.

De av er som känner igen det här beteendet lite motvilligt ska få hemläxa av mig nu. Vill ni få era val och er livsstil accepterade är det kanske dags att samtidigt visa lite grundläggande respekt även för de som inte håller med om dem – inte bara hänga läpp över att ni inte får göra som ni vill för att alla "bara är avundsjuka"‌ eller någon annan variant som föreslår att alla vill vara som ni. Antingen det, eller begå det aktiva valet att stångas lite och förespråka det ni själva tror på – det har man också rätt att göra. Men håll er lite rumsrena i påhoppen ibland, va?

Träningslivet med en hälsosam livsstil är en väldigt fin och vördnadsfull gåva att ge sig själv, det säger jag ingenting om. Samhället skulle nog må bättre av att folk rörde lite mer på sig och sabbade sina organ aningen mer sällsynt – men det är ett olymiskt tresteg i medvind mellan det och att spotta på folk som värderar andra saker för sitt välmående än pers i splitböj.

Ta hand om er och jag hoppas att vi ses på Tyngre Classic V!



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022