Igår var det val. Mycket snack innan, och såklart massor av eftersnack nu. Intressant och rentav fängslande en stund. Men efter ett tag får man mest ont i huvudet, tycker jag. Alla bär på snarlika budskap, där alla avsändare skriker sig allt hesare i ambitionen att övertyga dig att de har rätt och alla andra fel.

Ofta märker jag att det är samma förhållande i träningssvängen. Folk gör högljudd skillnad på inte bara sina tekniker och sin applicering, utan numera dessutom på motiven. Till varför man överhuvudtaget går och tränar. Och kanske är det av exakt samma anledning jag skulle bli en usel politiker som jag ivrigt känner att allt det där – om hur, om var, och även då också om varför – i det stora hela inte betyder något?

Jag vet att det finns massor som använder så kallade byggarsplittar. Asmånga som kör lågvolym. Ett brottarstort gäng använder också dogg crap, starting strength, 5-3-1, heavy duty och även crossfit. Och för den som till äventyrs saknar resfeber finns ju också både tyska volympass och norska styrkeprogram att tillämpa. Vad som är bäst, mindre bra eller rent av en rektal grej? Fan vet. Ställer man frågan till någon på gymmet, eller på något träningsforum får man snabbt lika många ”bergsäkra” alternativ som man stod med i vallokalen igår. Enligt mig är allt detta oviktigt. För mig är nämligen all träning bra träning.

Låt 2022 bli ditt starkaste år – Träna sällan ofta och inte ofta sällan
Verktyget nummer ett för hälsa, välmående och det där andra.

Men även om jag kan störa mig på käbblandet ovan – ty de veta icke vad de göra‌ – så är jag än mer trött på tjafsandet om vilka motiv till träningen som är OK, och vilka som inte är det. För somliga är det inte lika alright att träna för att vara snygg, som för att exempelvis vara stark. Fåfängan som primär drivkraft är med andra ord mindre acceptabel än exempelvis hälsa, rehabilitering eller, som det heta just nu stavas, prestation.

För mig är det oerhört märkligt. Jag bryr mig inte ett skvatt om varför folk går till gymmet – så länge det blir gjort. Givet att du inte avser att tävla i någon av våra olika sporter och grenar så kommer all form av styrketräning ge dig grundbulten till alla de fördelar man önskar, vill ha, eller rent av drömmer om: bättre hälsa, bättre styrka, bättre prestationsförmåga och – trumvirvel – bättre utseende.

Att träna med vikter är för mig en av de viktigaste aspekterna för ett liv med en fungerande fysik, där ingen rörelse är omöjlig och ingen uppgift för svår. Styrketräningen är också vital för att skapa ett välmående där kraft, lust och glädje kan ta en allt större plats. Därför är jag förbannat glad över att så många som möjligt tar sig till gymmet, genomför sina träningspass med eftertryck, och också tar del av frukterna efteråt.

Men jag skiter i varför.

Alex

***

REDAKTÖREN LISTAR
Roligast just nu.

  1.      Tyngre igång – och det mitt under tävlingssäsongen
  2.      Familjens minsting – Lill-Alex – uttagen till ungdoms-EM i boxning
  3.      Mr Olympia bara några dagar bort
  4.      SM är i dubbel bemärkelse runt hörnet
  5.      Inte en golfboll slagen i år – och ingen är ledsen för det