Bildtext: Om man går tillräckligt långt tillbaka så ser man att även redaktören hade hår. Här plåtandes den finländske kroppsbyggaren Jerry Ossi.

Vill man vara klinisk i den betraktelsen så finns det de som hävdar att det är betydligt mer fruktbart att bry sig om framtiden, eftersom den är något man defacto kan påverka när du ska gå framåt. Säkert sant.

För att klä denna rätt trevande argumentation i en lite mer greppbar skrud så vill jag helt kort prata om min skadehistorik. Diskbråck x 2, partiell ruptur på en av mina tricepssenor, en pajad ljumske (en adductor Magnus, av alla jäklar) och dessutom konstaterad artros i båda knäna är enligt mig en ”laundry list” med namnet duga. Vill man skylla ifrån sig så kanske nån del här kan tillskrivas otur, tilltagande ålder eller att vara ett måndagsex när det kommer till gener. Men jag kan dessvärre inte blunda för att alla mina skador på ett eller annat sätt kan kopplas till ett korkat beteende i gymmet. 

Och det är det jag vill prata om den här gången. Om du vet med dig att en viss övning, en viss vikt eller en viss sekvens av tänkta handlingar KAN medföra en ökad riskexponering för skador, så bör du kanske tänka om. Kanske är idag inte rätt dag att prova på ett nytt personbästa i stångrodd? Kanske ska du vänta till imorrn, när du fått sova ut och dessutom ätit ordentligt?

“Alla erfarenheter är inte trevliga, men de är förbannat nyttiga”

Hade jag nu inte brytt mig om min egen historik så hade jag liksom bara kört på. Sannolikt med fler och allvarligare skador på köpet. Sedan en tid tillbaka har jag därför slutat använda värmeskydd för knäna när jag ska böja. Betydligt mer obekvämt såklart, men samtidigt helt befriat från känslan av att ge mig själv en falsk trygghet. Ont efteråt får jag ju oavsett. Väldigt mycket mer så om jag lyft mer och tyngre, varför denna ”nakna” sanning för mig blir den bästa.

Därför försöker jag då och då liksom pilla lite på mina fysiska och själsliga ärr… Jag försöker då också minnas vad som en gång satt dem där, och även reflektera över vad jag i den situationen kunde ha gjort annorlunda. Allt detta för att till sist kunna  

Och det jag inte gjorde då, gör jag istället nu.

Här på Tyngre gör vi vårt yttersta för att anpassa oss efter omvärlden. Fortfarande har vi privilegiet att få möta nya kunder och kompisar i en ökad takt, och fortfarande hinner våra produkter knappt nå hyllan innan de hamnar i någons varukorg. Helt fantastiskt, såklart, men inget vi ta för givet.

Bland de nyheter vi nyligen lanserat hittar du våra olika bakmixer (Pannkakor i två olika smaker samt en riktig Kladdkaka), men även en hel serie av PWO:s, med tre olika inriktningar och syften: en med kreatin för dig som vill ha extra styrka, en med kolhydrater för dig som vill prestera max och en med leucin för dig som är ute efter muskelmassa. Fler nyheter hittar du här.

På eventsidan ser det av förklarliga skäl mörkt ut. Istället har vi försökt rodda en samling virtuella samlingar. Distansmästerskapen i Styrkelyft och Bänkpress har nyligen genomförts med stora delar av den svenska (och Nordiska) eliten på startlinjen. Superkul och superpopulärt, både att tävla men också att betrakta. Nästa projekt upp i samma anda är Distansmästeskapen i Bodybuilding & Fitness, där vi som bäst håller på att sammanställa resultat och ett tävlingsreferat.

Som vanligt försöker vi fokusera på det vi tycker är kul. Naturligtvis hade vi tyckt det var betydligt mer party att åka landet runt för att träffa dig i köttet, men den så kallade nöden har som bekant ingen lag. 

Med hopp om att få vigga en riktig kram riktigt snart!

Alex

PS! Du vet att du fortfarande kan bidra med egna skapelser till vår sektion med bara recept va? Skicka mig ett mail pronto, isf!