Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men då och då måste vi kanske ge oss själva en liten mental lavett för att verkligen fatta kraften i det vi får uppleva?

Få saker varar för evigt. Inspirationen och lusten att träna kan både komma och gå. Vi förändrar dessutom ofta vår inställning till det vi gör. För egen del har min självbild i träningslokalen fått sig ett antal knuffar i olika riktningar genom åren. 

Det började med byggningen

Under min första ganska långa period i gymmet så var bodybuilding det som gällde. Inte att tävla i det och ställa sig på en scen såklart. Men att med styrketräningen som främsta redskap forma min i det läget rätt sorgliga fysik till något jag liksom kunde ha större nytta av. Klassisk byggarsplit, 4 x 12 reps i alla övningar, och 7 matlådor per dag var melodin, och naturligtvis verifierade jag alla mina ansträngningar i både FLEX och B&K.

Några år senare fann jag mig lustandes efter mer mätbara framsteg. Via den i alla delar briljanta Patrik Anderssons varsamma vägledning så lyckades jag till slut dra upp 200 kg i marklyft. Och det får nog markera starten på en mer styrkelyftsorienterad träningsresa. Knäböj, bänkpress och marklyft utgjorde under en lång period de fasta huvudrätterna. Men även lite fjöms runtomkring användes flitigt som garnityr.

Som sagt – få saker varar dock för evigt. Diverse skador och uppenbara psykiska tillkortakommanden fick mig att återigen flytta siktet. Därför har de senaste åren mer handlat om att försätta mig själv i en fysisk status som gör att jag alltid kan tacka ja till livet. Oavsett vilka förslag om aktiviteter som kommer min väg så ska jag kunna vara såpass fungerande att jag spontant alltid kan säga ”absolut”.

Och så har vi det här med golfen då. Är man inte inte minsta intresserad av golf så ter sig den sporten (ja?) såklart lite mesig, långsam och mer i linje av någon sorts strukturerat trädgårdsarbete. Men för den invigde är sanningen en annan. En monoton och utmanande rotationsrörelse som kräver både symmetrisk rörlighet, balans, explosiv kraft och koordination. Rakt igenom egenskaper jag helt saknar. Därför har jag de senaste månaderna ordinerats massor av komplexa övningar, där åtminstone delar av min ansamlade gubbstelhet till slut ska få ge vika.

Styrketräningen är grunden i allt!

Min poäng är denna: Oavsett vad vi vill göra med våra liv och våra kroppar så är styrketräningen grunden. Det är den essentiella del som skapar det fundament och den stabilitet som allt annat kan utgå från. Det är ju självklart om vi vill hålla på med fitness, crossfit eller nån annan sorts lyftning. Men även för oss som vill pyssla med racket- eller bollsporter, konditionsidrotter, motorsport, klättring eller bordshockey. Eller om vi bara vill hålla oss friska och starka. Och snygga.

Som jag fiskade efter i början – du och jag sjunger såklart redan i den kör jag nu predikar för. Men genom att inte bara ta värdet av styrketräningen för givet så kanske vi kan inspirera andra att göra som vi. Och därmed bidra till en bättre tillvaro även för andra.

I dina växande musklers tjänst!
Alex