*Den här artikeln är en replik på en tidigare krönika som du hittar[här.

](https://tyngre.se/artiklar/i-mellanmjoelkens-land/)‌*

Vilka är ni, alla dessa stjärnmänniskor, som lider så svårt i samvaro med oss övriga bananer?

Jante är inte svenskt utan norskt, formulerad av en herr Aksel Sandemose‌ under sitt liv i danmark. Lagen är spännande eftersom den passar så pass mycket bättre åt andra hållet, då med utgångspunkt i de största åberoparna av förtrycket.

"Du ska inte tro att du är lika god som vi."‌ – andra paragrafen.

Det som i själva verket händer är att en självutnämnt krigare tar på sig en fet offerkofta: jag hålls tillbaka av pöbelns jantelogi. Man vill hindra mig från att nå dit jag vill. Det är väl ändå lika mycket ett val, om än ett icke-, att välja snabbmackisar och bullar fyra dagar av fem varje vecka som att min kostcirkel består av spånskivor med ris? Här avslöjas ett holier than thou-komplex grundat endast i valet av träningsform och kost. Så mycket för antytt nedhållande av huvuden och ett eller annat privat val som gjorts.

Mina högst utmärkta hörselorgan nås aldrig av klagomål om Jante-lagen från människor som är verkligt framstående inom si eller så område alternativt: som dömts laserbra i ett eller annat Sport-VM; istället hör man det konsekvent från samma smala källa: pojkar och flickor som tränar för en utseende-parad. Inte vilka som helst heller utan dem som gjort det till sitt livs uppgift att upplysa omvärlden om sin egen förträfflighet, sin kamp mot att nå drömmen – samma personer vars slutmål är att få visa kalsongerna för så många som möjligt. På Instagram! Den till sin framtoning kanske mest provocerande och minst intressanta samlingen människor som någonsin frekventerat vilken nejd som helst. Sällan löka!

Det är inte för att binda dig vid din läst som någon frågar dig om din delikata ris- och torsk-kompott, inte heller för att din broccoli luktar skit. Frågan är naturligtvis av mer social karaktär och vilken vanlig människa som helst skulle sortera det hela som en knekt till en triss i den vanliga samspelspokern. Denna självpåtagna arrogans och det spelade oförstående som du bygger en fet don’t hold me back bjåtch av – det är den du får smaka av sen. Det är lagen om förbudet mot att få vara en douche i andras generella riktning som dömer dig – inte någon efterbliven Jante-mjölk.

Ditt behov av specialmat, kesella till mellanmål och annan optimerings-parafernalia vilar på ett lövtunt fundament av lika delar narcissism som upplevelsen av att vara den där diamanten på golfbanans utkant. En osande kombination som oftare än inte leder till frusna smalben, ömma tår och särskrivna utrop i versalgalopp. Ät och gör vad tusan du vill men allt är inte Jante som spör dig saker. Du är inte speciellt utpekad av Jante-polisen, det är din energi som blivit helt felriktad – tillsammans med resten av församlingen i The Lifestyles kyrka. Ironin i att jag nu bildar Trojka med stöd i sagda balk undgår mig så klart inte men stopp och belägg nu för höge farao.

Men jag gillar din uniform. Byggning också! – tack och puss!

 

Patrik "Deadlift Jesus" Andersson är en av Sveriges ledande styrkecoacher. Du hittar honom och hans teamhär.

***