Spegel, spegel på väggen där; säg vem som vackrast i landet är”‌ befallde den onda drottningen sin magiska spegel i Snövit och de sju dvärgarna‌ och vips så var vi redan som barn introducerade till ytlighet och att det är ”viktigt” att vara vackrast eller bäst. Nuförtiden matas vi dagligen med bilder av vältränade kroppar och modeller i sociala medier, reklam och tidningar. Hur mycket ska man ta till sig? Hur mycket bör man låta samhällets och andras åsikter styra sin egen väg och hur mycket ska man bestämma själv?

Du är produkten av dina egna livsval. Livet du lever idag reflekterar de val du gjort tidigare för att nå just hit. Är du inte där du själv hade hoppats? Då kan det vara på tiden att göra en förändring. Det ska tilläggas att detta tankesätt inte är begränsat till enbart träning utan livet i sin helhet. Om man inte gillar hur man lever sitt liv idag kan man alltid byta riktning, det är aldrig för sent. Om pengar inte existerade, hade du ändå levt ditt liv på samma sätt som du gör idag?

Din egen väg

Det viktiga när man påbörjar sin väg är att man ser till att kompassen och kartan verkligen är dina egna och inte någon annans. Det är lätt i vårt samhälle att se sig om och bevaka vad alla andra gör och vart de vill gå och på så vis glömma bort sin egen väg. Som uttrycket säger, bara döda fiskar följer strömmen, du måste hitta den väg som får just dig att må bra! För att exemplifiera kan vi nämna vår sport fitness som växer i rasande fart. I takt med detta så ökar också trycket på oss att prestera för det verkar ju alla andra göra. Att öppna upp sin instagram och se alla som tävlar, gör framsteg och ser ut att leva livet kan nog sätta igång suget hos de flesta men att gilla sporten behöver inte vara detsamma som att själv tävla i den. Här måste man vara ärlig mot sig själv. Är det verkligen detta jag vill? Tävlar jag för min egen skull eller gör jag det för att alla andra gör det och för att nå en form av status? Ibland är en tävling kanske inte svaret; att träna regelbundet och ha andra mål än just scenen är minst lika bra om det är det man trivs med. Låt inte andras val påverka ditt eget. Lyssna på din inre röst och gå ditt hjärtas väg. Då kommer du i slutändan vara som mest lycklig. 

Andras åsikter

”There is only one way to avoid criticism: do nothing, say nothing and be nothing”.‌  

  • Aristoteles.

    Det har länge varit, och är ännu, mycket prat om att samhället sätter upp orimliga bilder på hur vi ska se ut och leva våra liv. Måste man se ut som modellen i reklamen, ha biceps som Ronnie Coleman‌ eller sjunga som Beyonce‌ för att vara nöjd? Hur mycket ska man låta massmedias och andras åsikter styra sitt eget liv? Inte alls, tycker jag. Väljer man att ta del av mediavärlden kommer man få en väldigt stor och bred input, detta på egen risk. Att kritisera modellerna för att sätta orimliga krav på oss själva är inte rätt för de har ju, precis som du, valt en livsväg att vandra och vem är vi att kritisera den? Bara för att en viss person i media ser ut på ett visst sätt behöver inte det betyda att du ska se likadan ut. Om vi alla strävade efter att se ut som kändisar eller omtyckta individer skulle det bli en ganska tråkig värld. När vi inte länge kan urskilja oss från varandra på grund av att alla är likadana har vi missförstått syftet med våra liv. Vad man vill definiera som syfte med sitt liv är såklart olika men i mina ögon anser jag att man först och främst ska vara sig själv. Det finns bara en du och att ersätta den personen med en falsk bild och imitera någon annan är att kasta bort den unika möjlighet du givits. Vi lever bara en gång, vi får inga andra chanser och därför menar jag att vi måste leva livet fullt ut här och nu, precis på det sätt som vi själva vill…

Lao Tzu‌  [(1)] sade en gång: ”Care about what other people think and you will always be their prisoner”‌ och han kunde inte ha mer rätt. Det är ju du som ska trivas med ditt liv, inte personerna i din omgivning. Folk kommer alltid att tycka olika och media kommer alltid visa olika sidor utåt. Man hör oftare än sällan påpekanden från andra om sitt eget livsval men låt inte det röra dig i ryggen för du lever ditt liv för din egen skull, inte för deras. De har sina egna vägar att gå och du har din. De letar efter sin lycka och du efter din. Det är tyvärr lätt att ta åt sig av kritik från andra. Helst av allt önskar man ju att alla hade förstått och accepterat en som man är. Dessvärre kommer det inte alltid vara så och då är det viktigt att komma ihåg att det trots allt är just ditt liv – den enda som faktiskt behöver förstå din resa är du själv. Så vad massmedia framhäver är irrelevant, låt inte det påverka dig. Du har din kompass och de sina, följ dina drömmar.

Var trygg i dig själv

Grunden i att trivas med dig själv handlar om hur du ser dig själv. När du väl blir trygg i den du är kan ingen annan dra ner dig. Man kan alltid bli sårad, så mycket slipper vi inte undan. Livet kommer ibland ge oss prövningar av större magnitud som vi helst sluppit och den sorgen som medföljer måste vi bearbeta, den går inte att sopa under mattan. Vi kan däremot styra över hur vi låter saker av mindre betydelse påverka oss. Negativa kommentarer, som exempel. Om du lever på komplimanger kommer du också dö av kritik. Man måste inse att kritik och negativitet kommer finnas där, det gäller bara att lära sig stöta bort den.

Hur trygg man är i sig själv återspeglas lättare än man tror. En snabbkurs inom psykologin visar hur. Alla människor har en osynlig bubbla som omsluter oss, ett elektromagnetiskt fält som faktiskt kan uppfattas av andra. Den blir väldigt påtaglig om man exempelvis möter en främling för första gången. Oftast står vi då på ett avstånd som tillåter oss att skaka hand men ändå ger oss utrymme. Om personen i fråga istället skulle komma alldeles för nära och stå med sina tår vid dina skulle du förmodligen reagera. Det är för att personen trängde sig på i ditt energifält, din osynliga trygghetsbubbla. Om vi tänker oss att detta energifält består av färger, känslor och stämning blir det lättare att förstå varför man ibland blir gladare i närheten av vissa personer och i andras närhet istället tycks dras ner i en negativ spiral.

Beroende på våra tankar, vårt humör, vår sinnesstämning och vårt känslotillstånd kommer vårt energifält att se olika ut och uppfattas olika. När man således inte trivs med sig själv tenderar man att omges av en negativ aura vilket såklart bara gör det svårare att träffa andra och få de att vilja komma nära. Man måste börja med att älska sig själv och trivas med den man är. När du väl gör det kommer folk dras till dig för de känner av de härliga vibbarna du utstrålar. Tänk dig själv att du står med ett val av två dörrar som leder till olika känslotillstånd. En är sprudlande färgglad, du hör musik och glada skratt tränga sig ut och du får såklart ett postivit intryck av den. Dörr nummer två är gråmulen och ser hängig ut. Färgen har börjat lossna och stämningen är kall och ödslig, det känns nästan som att någon dött bakom den. Vilken hade du valt? Den som ger bra vibbar såklart. Så inse att du själv har en viss påverkan över hur folk uppfattar dig och vad du drar till dig. En positiv inställning kommer generera mer positiva saker som händer dig och är det inte det vi alla strävar mot? 

När du väl har den starka energin inuti och omkring dig kommer glåpord, fula kommentarer och andra försök att dra ner dig bara studsa bort. Du är så pass trygg i den du är och du vet vart du har dig själv och därför kan inte negativiteten påverka dig. Att nå denna punkten kan givetvis ta tid är viktigt att tilläggas. Det kan vara en längre process för vissa av oss beroende på vad man bär med sig i ryggsäcken och för andra går det desto lättare. Så länge man jobbar aktivt med det och hela tiden försöker bli tryggare i den man är så är man på rätt spår. Rom byggdes inte på en dag och det gör inte ditt självförtroende heller, ge inte upp.

Summa summarum

Du är din egen lyckas smed. Det är återigen du som väljer vart i livet du vill gå, det gäller bara att göra rätt val och gå den väg som tilltalar dig mest. Låt ditt hjärta vara din kompass och strunta i vad alla andra gör, du lever för din egen skull.

Låt inte heller andra dra ner dig. Man kan inte göra alla i sin omgivning nöjda, det ska man heller inte sträva efter. Däremot ska du se till att göra dig själv nöjd för mer än så kan du aldrig påverka. Inse vad som gör just dig lycklig och håll fast vid det så kan ingen dra ner dig.

Glöm heller inte bort att jobba på dig själv. Det är viktigt att vara trygg i den du är för du är unik. Du behöver inte jämföra dig med andra, det som sker i periferin är oväsentligt. Tyvärr insåg aldrig drottningen i Snövit‌ detta men du har fortfarande chansen. Ställ dig framför spegeln och möt blicken från individen som reflekteras tillbaka. Du behöver inte ens fråga spegeln vem som är vackrast för det är redan klart. Det här är du, den enda du i hela världen och därmed den vackraste du som någonsin funnits.

° ° °