Strålkastarna har släckts, publiken har vänt hem och dammet av magnesium har långsamt sjunkit till marken på StubHub Center‌ . Games 2016 är över. Mat Fraser fick äntligen sin seger. Katrin Davidsdsdottir tog sin andra raka vinst och Team Mayhem‌ med Rich Froning i spetsen vann lagdelen. Vi fick bredvid detta se enormt fina svenska prestationer, med Team NordicOpex‌ på en sjätte plats och Team Solid‌ på en åttonde. Individuellt knep Lukas Högberg en fjortonde plats, Pia Gund en femte placering, Jessica Clevenvik (som fått rehabba en tråkig skada inför Games) blev femtonde kvinna av totalt tjugo i sin åldersgrupp. Filippa Ferm blev femma och Axel Lundgren sjua, i 16-17 års klasserna.
Som en bonus klev även Calvin Keyser-Allen in och lyckades bli Games "CrossFits Fittest Fan"‌ . Helt fantastiskt!

Men. Bortsett från glädjen jag känner över de svenska insatserna och de prestationer jag fått se av alla atleter i Games, så lämnar mig tävlingen med en något bitter eftersmak i munnen. Jag skrev förra veckan om hela rabaldret med en Glock‌ som en del av priset till de som tog sig till pallen. Påpekade att en spricka kommer att bildas i den annars så intakta crossfit-communityn. Och här står vi nu, efter att krutröken lagt sig. Vad händer nu? Kommer allt att flyta på som vanligt? Eller?

Jag har fått visst mothugg för att jag tycker att pistoler inte har att göra på en tävling som berör fysiska prestationer. Fått gliringar om att jag är larvig, en mjukis eller att jag bara ska strunta i det. Men vet du vad? Jag kan faktiskt inte strunta i en sådan här sak. För, den är så bisarr att den måste reageras på. Plus att det här ju är "min" sport. Något som jag vill kunna representera med stolthet! En pistol är enkom skapad för ett ändamål, att skjuta med. Man kan för all del skjuta på måltavlor, burkar, låtsaszombies och annat matnyttigt, men när saken kommer till kritan så är en pistol ett vapen. Och vapen är till för att skada, eller döda andra. Så enkelt är det faktiskt, oavsett hur mycket man vill hårklyva hela saken. Och visst, crossfit kan vara på blodigt allvar. Men bara bildligt talat. Och då spelar det ingen roll att idrotten har sina rötter starkt förankrade inom militär- och polisväsendet. Fälttävlan har sitt ursprung inom militären, inte tusan delar de ut huggsablar och musköter på sina tävlingar för det?!

Crossfit som företag gjorde två misstag när de lanserade pistolen som ett pris. Det första har vi redan berört, nämligen vapnet som sådant. Det gjorde folk lite sneda, lite irriterade och något upprörda. Jag tycker nog dock att misstag nummer två var av modell större. Nämligen att man medvetet struntade högaktningsfullt i att ens bemöta den kritik som väcktes mot hela saken. Dave Castro‌ gjorde istället tvärtom, han hånade på ett mycket uppenbart sätt alla de som inom crossfit tyckte priset var konstigt. Från huvudkvarteret var det, och är fortsatt, tyst som i graven. Castro fick istället hälla än mer bränsle på elden, när han dagarna innan Games krasst konstaterade att "Om inte vapenlagarna i USA förändras innan Games, så är det så här det blir"‌ .

Och jag tror det är det här folk retar sig på mest. Den totala nonchalansen. Människor lägger ned hela sin själ i crossfit, de tränar, andas och lever sporten. Försvarar den då den dras i smutsen, agerar ambassadörer när någon är nyfiken. Allt det här gynnar givetvis crossfit som företag. Då är det kanske inte så märkligt att folk räknar med att få sin röst hörd, när de tycker att något hemskt håller på att hända. Möts man då av kalla handen, ja då är det rätt självklart att man reagerar med ilska och frustration.

CrossFit kan fortsätta bete sig som om sporten är enkom amerikansk. Stoppa huvudet i sanden och slå sig för bröstet över "America, fuck yeah!"‌ . Men, då väljer man helt att bortse från fakta. Vinnaren i damernas individuella klass var från Island. Tvåan kommer från Australien. Tredje och fjärdeplatsen i herrarnas klass gick till Kanada. Av de tio lag som gick till finalheatet i årets Games kom fyra stycken ifrån andra länder än från USA. I Open hade Europa flest deltagande atleter. Så. CrossFit har inte riktigt råd att behandla hela sin community som om den kom ifrån det innersta, mest vapenälskande Texas. Verkligheten ser annorlunda ut.

Huvudkvarteret har sannerligen en hel del jobb framför sig. Upprörda röster från flertalet boxar i England talade om att bryta sig loss från CrossFits affiliate-system. Samma åsikter florerade från många länder runt om i världen. Och CrossFit ska nog passa sig lite för att bara låta denna sak bero. Det finns redan exempel på gym som bryter sig loss från det totala monopol som är crossfit. Jason Khalipa‌ , vinnare av Games 2008, har till exempel startat en egen kedja av gym som sysslar med "högintensiv träning". Att ha en pistol som pris, att strunta i protesterna mot det och inte ens svara på kritiken kan mycket väl bli den gnista som tänder en eld som blir omöjlig för CrossFit att släcka.

2016 var året då Mat Fraser‌ äntligen fick vinna sitt Games. Det kommer också vara det mest betydande året för crossfitens framtid. Allt står och faller med hur företaget tar tag i det missnöje som nu bubblar i leden. Och detta tack vare något så dumt som en pistol som pris. Tragikomiskt är bara förnamnet.

Mer rörelseglädje (och mindre Glocks!) åt folket!