Survival of the fittest

Fit, vältränad eller i form. Vad är skillnaden och vilket vill du helst bli?

Lorena Gustavsson

Efter att ha haft gymträning som en del av livet i snart ett decennium har jag kommit att lära känna ett flertal personliga tränare. Mer om denna ständigt expanderande yrkesgrupp som alla älskar att ha en åsikt om kommer i en framtida text. Idag fokuserar vi på deras klienter, vars allra vanligaste önskan enligt mina PT-vänner är att "bli fit"‌ .

Tydligare specificerade målsättningar hade besparat många personliga tränare åtskilliga extraknäck som grävande journalister och lyhörda terapeuter. Lyckligtvis är det ganska intressant att undersöka vad ens kunder egentligen önskar sig och många PTs ser det som en givande utmaning. 

Uttrycket bli fit har ingen universell betydelse, men i ärlighetens namn rör önskemålet oftast viktnedgång, gärna i kombination med ökad muskeltonus. En god vän med en hög andel nybörjare som kunder brukar säga att en utseendemässig förändring kan vara ett bra incitament för en kund till att börja träna. Förhoppningen då är att målsättningen successivt ska expandera. Antingen genom att kunden utvecklar helt andra mål eller till en mer djupgående approach till skulpterandet av kroppen.

Det råder inte sällan en diskrepans mellan vad folk säger att de vill och vad de egentligen vill med sin träning. Speciellt bland väldigt nya eller väldigt unga utövare men osäkerheten förekommer även bland rutinerade. Föga förvånande då Fitness‌ är ett ord laddat med tusen betydelser och känslor som svetsats samman i folks medvetande. Intrycken kommer solklart från den gigantiska industri som skapats just kring ordet Fitness‌

Din PT är alltså varken okunnig eller dum i huvudet som frågar vad du menar med att bli fit. Tvärtom vill PTn bara förstå vilka kriterier just du tillskriver begreppet. Så vad betyder det egentligen? Vad är fitness enligt dig? Är det skillnad på att vara fit, vältränad och i form?

Fitness‌ direkt översatt från engelskan är ungefär lämplighet eller duglighet och från början användes ordet inte helt oväntat inom evolutionsbiologin, då som en benämning för att beskriva organismers genetiska förmåga att anpassa sig till de krav som den biologiska miljön ställer.

Den evolutionsbiologiska termen blir därmed ett logiskt första steg till det vi pratar om här, det vill säga Physical Fitness‌ . Ett begrepp som beskriver kroppens funktion och effektivitet inom olika typer av fysiskt arbete, utförandet av specifika idrotter eller inom andra fysiska utmaningar. I begreppet ingår även andra hälsomarkörer så som frånvaro av sjukdom och skador, även motståndskraft mot virus och bakterier räknas in.

‌ Även om definitionerna skiljer sig åt något mellan olika vetenskapliga områden handlar det överlag om att vara anpassad till en specifik fysisk uppgift. Anpassningen sker genom specifik träning och resultaten är mätbara.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Inom idrottsrelaterad forskning från både natur- och samhällsvetenskapligt håll och även inom vissa företagsamma sporter har flertalet försök gjorts för att specificera vilka mätbara förmågor som ska omfattas av begreppet. Vanliga mätvärden för att avgöra graden av Fitness‌ är till exempel VO2Max, maxstyrka, mobilitet och explosivitet. Även om definitionerna skiljer sig åt något mellan olika vetenskapliga områden handlar det överlag om att vara anpassad till en specifik fysisk uppgift. Anpassningen sker genom specifik träning och resultaten är mätbara. 

Om vi nu stannar upp en sekund så ser vi snabbt att ingenstans i detta ingår en enda stavelse angående utseendet på den person som förutsätts vara fit. Att bli vältränad kommer dock alltid att påverka utseendet i någon mån, och därför är det så svårt oavsett nivå av pragmatism att helt bortse från den faktorn som tränande individ. Spegelbilden är svår att sudda bort ur ekvationen men den är knappast objektivt mätbar.

Det ska sägas att fettmätningar och vågar inte är några oviktiga redskap. De mäter definitivt någonting. Kroppsmassan och fördelningen av denna är superviktigt att hålla reda på för en del, och kan absolut relatera till subjektivt ökad skönhet, men dessa parametrar säger väldigt lite om hur tränad du faktiskt är. En lite knepig tanke då vi är invanda i tänket att associera hälsa och fitness med en viss, hyperrationaliserad förpackning. Perfekta idealkroppar i dam- eller herrmodell ser vi oss mätta på dagligen. Hur mycket det än må kännas som att definerade muskler är en garant för hälsa och styrka finns det trots associationerna inget likhetstecken att sätta mellan de två.

Med det sagt riktas ingen kritik i övrigt till de som drömmer om räfflade, solbrända beach- eller scenkroppar. Jag har tvärtom alltid haft respekt för just denna egenskapen hos kroppsbyggare – de är brutalt ärliga i sitt uppsåt. De är inte som jag (och många med mig) som gärna mörkar att vi tränar delvis för utseendet. Looken är ingalunda det viktigaste för mig, men det vore världens fetaste lögn att säga att jag inte bryr mig. Ytan påverkar alla som någonsin satt sin fot i fitnessindustrin, punkt.‌

Att omfamna och stå för det ser jag som ganska djärvt i tider då mätbara resultat är det som premieras. Vi förväntas ha siffror på vår träning. Alternativet är möjligen att eftersträva en så kallad holistisk hälsa vilket jag tror betyder att lite mer ödmjuka målsättningar samsas med yoga och gröna juicer. Att säga att en tränar för att bli snygg ses inte alltid på med blida ögon. 

Ett bra träningsmål måste ju ändå vara att göra det som känns meningsfullt, även om det varken är tidsenligt eller politiskt korrekt. Trender och normer kommer och går men fysiologin består. Kroppen bryr sig inte ett dugg vilken etikett du sätter på din träning, så länge den får det stimuli den behöver.

Och där kommer vi till kärnan i begreppsförvirringen. Fitnessindustrin har byggt flertalet av sina produkter och varumärken till stor del utifrån sina fotogeniska företrädare. Skönhet säljer, och här är en viss kropp kraftigt överrepresenterad för att illustrera denna. Jag behöver inte beskriva den, för vi vet hur den ser ut. Superkroppen som har kommit att symbolisera all den kapacitet, funktion och effektivitet som Fitness‌ egentligen handlar om. Branschens har med sina profiler lyckats promota industrin via yta till den milda grad att vi förleds in i tron att funktion är sekundärt till spegelbild när vi talar om fitness‌

Ytan vinner förstås över allt annat ibland, och med ibland menar jag i kroppsbyggning. Den enda sport där de tävlande är som minst fit i ordets egentliga bemärkelse på själva tävlingsdagen. Paradoxalt nog är det också då de ser mest fit ut enligt den allmänt erkända mallen. Kroppsbyggare är enligt min erfarenhet starka av guds nåde under uppbyggnadssäsong, ganska uthålliga och ganska fit överlag, men det inträffar i de perioder då de inte ser scenklara ut. Det här kontraintuitiva exemplet kan i någon mån förklara missförstånden kring begreppet fitness‌ .

När du är med på att fitness‌ kan betyda olika saker är det dags att ta ställning till sitt mål. Du tjänar på att veta vad du vill när det kommer till träning, och varför. Investera lite tid i att skaffa koll på detta. Förutom att träna på kan du med fördel också fördjupa dig genom tillförlitliga böcker, träningssidor och utövare av träningsformen. Få nu inte panik, det behöver inte alls bli överdrivet nördigt, jag förstår att långt ifrån alla älskar att mata in information i skallen men specificera åtminstone alltid vad du vill. Om din önskan är att "bli fit"‌ eller "må bättre"‌ bör du åtminstone övergripande kartlägga vad det innebär för dig.

Tydliggörandet kommer att leda till att det blir lättare för dig att hitta ett gym, en atletklubb, en träningsform och en eventuell PT som är inriktade på att hjälpa dig att komma närmare din önskan. En aspirerande olympisk lyftare har i alla lägen större möjligheter att utvecklas på en utpräglad tyngdlyftarklubb än på Friskis‌ . På Gymmet Sverige,‌ som är rena himmelriket för alla kroppsbyggare, blir det däremot krångligt för den som föredrar gruppträning. Det här är oftast självklarheter, speciellt för alla som har sin träningsidentitet klar för sig sedan åratal, men jag påminner om det ändå och det är av en anledning... 

Fitnessindustrin är bra på många sätt, men ibland kan den bli så upp över öronen inspirerande att det känns som att en vill satsa på allt. Tyvärr är det svårt att se ut som en gud, vara snabbast och starkast och smidigast på samma gång. CrossFit‌ är kända för att utlova just detta och just därav tror jag en stor del av deras kommersiella framgångar kommer. Lyckat i marknadsföringssyfte, men hur effektiv den träningsformen än är så passar den inte alla.

Påståendet ovan kan eventuellt få mothugg av min käre skribentkollega men till mitt försvar vill jag lugna dig käre Sebastian (med flera) och försäkra er om att jag är övertygad om att de flesta skulle ha stor behållning av CrossFit‌ . Inte mins ur strikt fysiologisk synpunkt. Dock finns det personer med en viss typ av psyke där ute som hur vi än vänder och vrider på det, blir för uppskruvade i en CF-box med alla gruppsykologiska processer en sådan härbärgerar. De som utan undantag sliter ut sig och alltid maxar förbi sina gränser under grupptryck får försöka hitta andra sätt att periodisera och multitaska sin träning (svar ja, personlig erfarenhet). vilket leder oss in till pudelns berömda kärna. 

‌ Det blir varken kul eller lyckat i längden att träna någonting som påverkar dig negativt för att ett mål anses bättre än det andra i din kompiskrets eller för att det ena ger 100 fler likes än det andra.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Kärnans mitt innehåller nämligen dig‌ . Det är extremt viktigt att träna för sin egen skull. Det blir varken kul eller lyckat i längden att träna någonting som påverkar dig negativt för att ett mål anses bättre än det andra i din kompiskrets eller för att det ena ger 100 fler likes än det andra. Att träna för att bli stark är inte bättre eller finare än att träna för att se bra ut. Du måste inte förstå andras val av träningsform, du behöver bara acceptera dem precis som du själv vill bli accepterad och respekterad i dina beslut. Mångfald ger framgång åt fler. 

Att träna det du brinner för är nyckeln till framgång, spelar ingen roll vem du frågar, detta är svaret. Simple as that.‌ Gör du det kommer du automatiskt att bli fit i det du tränar på, det vill säga – du kommer av fri vilja och med glädje göra de anpassningar som krävs för att bemästra din träningsform och din träningsmiljö. Hade jag varit mer socialdarwinistiskt lagd hade jag kanske till och med kallat det för Survival of the fittest...‌

Själv behöver jag jobba på min explosiva fitness‌ , och min agility, och min kondition, och min styrka, och min... 

...träning, så vi ses garanterat på gymmet, om inte så ses vi på Tyngre Classic V hoppas jag!



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022