Till Semlans försvar

Varför inte låta de som gillar den också äta den?

Sebastian Avindell

Idag är det, om det nu undgått dig kära läsare, fettisdagen‌ . En alldeles förträfflig dag i mitt tycke, eftersom jag uppskattar semlor lika mycket som en bodybuilder älskar muskler. En god dag, en glädjens dag till och med, kan tyckas. Men ack så jag bedrog mig. Samtidigt som man förstrött ögnade igenom det sociala bruset med en semla i näven gick det solklart upp för mig att en vanlig simpel semmeldag, det är minsann inget som ska få finnas bara sådär. Jag fann, på riktigt (!), en debattartikel om att sådana här dagar (det finns ju kanelbulledagar och allt möjligt nu för tiden) minsann var djävulens påfund. Lite som när människor för dryga hundra år sedan gick i spinn över preventivmedel. Det var livsfarligt och skulle leda oss alla ned i fördärvet. Guds straff skulle träffa oss hårt och skoningslöst.

Jag vet inte vad du tycker, men det känns som om vi klarat oss undan det där gudomliga straffet, inte sant? Om vi bortser från Sverigedemokraterna‌ och Donald Trump‌ det vill säga. Jag tycker för all del kost och näringslära är rätt intressant. Att äta för optimal återhämtning och muskeltillväxt, ätardagens vara eller icke vara, allt det där går ju rätt hand i hand med att ha träning som sin livsstil. Och klart att vi ska ha råd och rön kring det vi äter. Men med det sagt, har det inte gått lite till överdrift nu? När det snart sätts varningstrianglar på semmelförpackiningarna med därtill hörande slagord om ond, bråd död.

Det känns ibland som om man snart inte kan äta minsta lilla grej utan att någon hjälpsam individ ska komma framstörtande och slå det du äter ur handen på dig, samtidigt som denne vrålar om riskerna för cancer, insulindippar och fan och hans moster. Och det skulle ju kunna vara fint, om det varit så att man bett om råd. Om jag till exempel stått på gatan med en chokladkaka och frågande utropat "Är den här miljöfarlig?", ja då skulle det kunna vara trevligt om en chokladkunnig individ dök upp ur skuggorna och rätade ut mina frågetecken. Men annars? Nej va?

Vi fullkomligt pulveriseras med motstridiga råd vareviga dag om vår kost. Ät kolhydrater! Ät inte kolhydrater - då dör du! Minska köttkonsumtionen och ät fisk! Nej, ät inte fisk, då har isbjörnarna inget käk!‌ Alla tycker och har åsikter så till den milda grad att vi väl snart får leva på vatten och kärlek. Jag har också en åsikt, likt många andra. Men den skiljer sig en del från alla andra förståsigpåare.

‌ Vi fullkomligt pulveriseras med motstridiga råd vareviga dag om vår kost. Ät kolhydrater! Ät inte kolhydrater - då dör du! Minska köttkonsumtionen och ät fisk!
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Jag är nämligen av den enkla åsikten att folk ska få ha sin kost ifred. Utan kommentarer, blickar eller för den delen alla goda råd. All denna hets kring vårt ätande har helt spårat ur, människor vet ju inte vad de ska stoppa i sig längre. Knappt finns väl den förälder som vågar säga att de serverar snabbmakaroner och falukorv åt barnen hemma. Risken blir ju då överhängande att någon ringer Socialen. Barnen kan ju få skörbjugg om de inte äter åtta olika tropiska frukter varje dag. Eller?

Nej hör ni, det här håller inte. Vi måste sluta skuldbelägga det här med att äta, för det skapar sådana otroliga bekymmer i form av både skuld och skam för vad vi stoppar i våra magar. Ingen ska ju faktiskt behöva känna dåligt samvete för det den äter. Även om det så skulle vara havregrynsgröt fem gånger i veckan‌ . Det som funkar för dig, funkar. Och mat ska betyda glädje och tillfredsställelse, inte skuldkänslor och räknade kalorier.

Därför måste vi sluta lyssna på alla dessa semmelhatande, sockerrädda fanatiker. För visst är för mycket av det goda just precis för mycket. Men det tror jag de allra flesta av oss vet. Och det är sannerligen inget vi behöver bli påminda om i form av skrämselpropaganda och osund hälsohets.

Men, jag är ju inte mer än människa jag heller. Så även jag drabbas ibland av panik och kallsvettningar när jag ätit en chipspåse och två munkar. Men mitt i denna accelererande ångestpanik brukar jag tänka såhär: om jag fick ett piano tappat i huvudet imorgon, skulle jag då inte ha velat äta i alla fall en sista semla. Svaret blir då alltid att, jo, det klart jag vill. För livet är alldeles för kort för att enkom äta sallad och dricka gurkvatten. Ibland vill man helt enkelt ha en semla, eller två. Och då ska man baske mig äta det också. Oavsett vad någon sådan där förståsigpåare säger om den saken.

Mer rörelseglädje (och mer semlor!) åt folket!



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023