Förändras musklerna för alltid av steroider?

Att man blir större och starkare av steroider är välkänt. Men är det ett förhållande som är permanent? Jacob Gudiol brottar tag i det.

Jacob Gudiol

Efter min förra artikel här på Tyngre kring muskelminne och satellitceller fick jag en liten pik från redaktionen här på sajten om att mina bilder och grafer inte alltid är särskilt roliga. Personligen förstår jag inte alls vad de menade?

Var den så tråkig, va?

Men jag är ju inte sämre än att jag kan förbättra mig efter kritik, så här har du en bild som visar i princip samma sak fast det är en verklig bild på två olika muskelceller där cellkärnorna är färgade med neogrönt!

Det du kan se i bilden är som sagt muskelcellkärnorna i två olika muskelceller. Skillnaden mellan de två cellerna är som du kan se att det finns många fler cellkärnor i den nedre. Vad som har gett den här skillnaden är anabola steroider.

Bilden ovan är från en studie där man lät möss styrketräna (ja, det går men de har svårt med basövningarna) regelbundet i fjorton dagar (1). Det låter kanske inte som mycket men för möss är det en relativt lång tid. Mössen delades sedan in i två grupper där den ena gruppen fick steroider. Effekten kan du som sagt se här ovanför.

Men att steroider hjälper till att bygga muskler är inte direkt någon nyhet. Det finns studier även på människor som visat det. Det som ändå gör studien där bilden kommer ifrån extra intressant är för att de faktiskt undersökte just muskelminne.

Efter det att mössen hade fått träna i fjorton dagar fick mössen nämligen vila från träningen i 21 dagar. Samtidigt plockade man också bort steroiderna från ”dieten” hos mössen som fick detta i samband med styrketräningen. Den här vilotiden på 21 dagar var tillräcklig för att båda gruppernas muskelmassa skulle återgå till mer eller mindre samma volym som innan träningen. Men som du kanske kommer ihåg från min förra artikel om muskelminne så försvinner inte muskelcellkärnorna när musklerna minskar i storlek. Så om du väl har tränat dig till mer muskelcellkärnor så kommer de att finnas kvar i muskeln.

Efter viloperioden på 21 dagar så undersökte man därför om, och i så fall hur stor, effekt du kan tänkas få av att ha fler muskelcellkärnor när du börjar styrketräna. Mössen fick därför styrketräna igen och den här gången varade träningen endast i sex dagar. På den här tiden så ökade gruppen som tidigare styrketränat med steroider under den första perioden sin muskelmassa mycket mer än gruppen som aldrig fått steroider. Här under kan du se hur skillnaden i muskelmassa mellan grupperna efter de tre olika perioderna.

Som du kan se är det en väldigt tydlig effekt även under den andra träningsperioden när gruppen som tidigare dopat sig inte längre använder steroider. Effekten finns alltså fortsatt där.

Endast tre veckor för en mus är dock inte särskilt lång tid även för en människa. Det motsvarar ungefär tiden för den dopingavstängningen på två år. För att undersöka om effekten fanns kvar över ännu längre tid så upprepade forskarna sitt försök med en annan grupp möss som fick vila i tre månader och resultatet bestod. Efter fjorton dagars styrketräning hade mössen som tidigare fått steroider ökat med 20 procent mer i muskelmassa jämfört med en kontrollgrupp.

Antydan till samma resultat hos styrkelyftare
‌ Det finns inga studier på människor där man undersökt samma sak som här ovanför. Det finns däremot studier som visat att styrkelyftare som tidigare använt doping har fler muskelcellkärnor jämfört med styrkelyftare som aldrig använt doping (2). Den här effekten var dock mest tydlig i trapezius (nackmuskeln) och inte lika uttalad i vastus lateralis (en av musklerna på framsida lår).

Summering
‌ Det här resultatet öppnar verkligen upp en diskussion för tiden för dopingavstängningarna. Det kan alltså mycket väl vara så att en dopingkur kan innebära en liten fördel prestationsmässigt även många år senare. En studie på möss tycker jag personligen dock är alldeles för lite material för att straffa någon så hårt. Men hur hårda straffen ska vara kring doping är ju mer än tyckesak än en faktafråga.

Hur som helst önskar jag nu från tomten att någon forskare som för några år sen gjort en studie på effekterna av steroider vid styrketräning samlar ihop sina gamla försöksobjekt igen och ser om de svarar bättre på träning än andra försökspersoner med liknande ålder, kön och livsstil men som aldrig tagit steroider. Inget jättestort arbete och samtidigt en studie som garanterat hade gett stora rubriker och sannolikt forskningsanslag så det borde ju locka någon forskare tycker jag J

***

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)


Liknande artiklar
Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Hur påverkas resultaten när du tränar allt närmre failure i gymmet?

Jacob och Wille diskuterar i betydelsen av att bli trött under ett set av styrketräning och hur resultaten förändras när du kommer närmre och närmre failure.

26 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Ida Kyrilis om att vara fysansvarig för hockeylandslagen och arbeta på Bosön

Ida Kyrilis är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Denna gång delar hon med sig om hur det går till på hennes arbete med hockeyförbundet samt som testledare på Bosön.

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023