Efter min förra artikel här på Tyngre kring muskelminne och satellitceller fick jag en liten pik från redaktionen här på sajten om att mina bilder och grafer inte alltid är särskilt roliga. Personligen förstår jag inte alls vad de menade?
Var den så tråkig, va?
Men jag är ju inte sämre än att jag kan förbättra mig efter kritik, så här har du en bild som visar i princip samma sak fast det är en verklig bild på två olika muskelceller där cellkärnorna är färgade med neogrönt!
Det du kan se i bilden är som sagt muskelcellkärnorna i två olika muskelceller. Skillnaden mellan de två cellerna är som du kan se att det finns många fler cellkärnor i den nedre. Vad som har gett den här skillnaden är anabola steroider.
Bilden ovan är från en studie där man lät möss styrketräna (ja, det går men de har svårt med basövningarna) regelbundet i fjorton dagar (1). Det låter kanske inte som mycket men för möss är det en relativt lång tid. Mössen delades sedan in i två grupper där den ena gruppen fick steroider. Effekten kan du som sagt se här ovanför.
Men att steroider hjälper till att bygga muskler är inte direkt någon nyhet. Det finns studier även på människor som visat det. Det som ändå gör studien där bilden kommer ifrån extra intressant är för att de faktiskt undersökte just muskelminne.
Efter det att mössen hade fått träna i fjorton dagar fick mössen nämligen vila från träningen i 21 dagar. Samtidigt plockade man också bort steroiderna från ”dieten” hos mössen som fick detta i samband med styrketräningen. Den här vilotiden på 21 dagar var tillräcklig för att båda gruppernas muskelmassa skulle återgå till mer eller mindre samma volym som innan träningen. Men som du kanske kommer ihåg från min förra artikel om muskelminne så försvinner inte muskelcellkärnorna när musklerna minskar i storlek. Så om du väl har tränat dig till mer muskelcellkärnor så kommer de att finnas kvar i muskeln.
Efter viloperioden på 21 dagar så undersökte man därför om, och i så fall hur stor, effekt du kan tänkas få av att ha fler muskelcellkärnor när du börjar styrketräna. Mössen fick därför styrketräna igen och den här gången varade träningen endast i sex dagar. På den här tiden så ökade gruppen som tidigare styrketränat med steroider under den första perioden sin muskelmassa mycket mer än gruppen som aldrig fått steroider. Här under kan du se hur skillnaden i muskelmassa mellan grupperna efter de tre olika perioderna.
Som du kan se är det en väldigt tydlig effekt även under den andra träningsperioden när gruppen som tidigare dopat sig inte längre använder steroider. Effekten finns alltså fortsatt där.
Endast tre veckor för en mus är dock inte särskilt lång tid även för en människa. Det motsvarar ungefär tiden för den dopingavstängningen på två år. För att undersöka om effekten fanns kvar över ännu längre tid så upprepade forskarna sitt försök med en annan grupp möss som fick vila i tre månader och resultatet bestod. Efter fjorton dagars styrketräning hade mössen som tidigare fått steroider ökat med 20 procent mer i muskelmassa jämfört med en kontrollgrupp.
Antydan till samma resultat hos styrkelyftare
Det finns inga studier på människor där man undersökt samma sak som här ovanför. Det finns däremot studier som visat att styrkelyftare som tidigare använt doping har fler muskelcellkärnor jämfört med styrkelyftare som aldrig använt doping (2). Den här effekten var dock mest tydlig i trapezius (nackmuskeln) och inte lika uttalad i vastus lateralis (en av musklerna på framsida lår).
Summering
Det här resultatet öppnar verkligen upp en diskussion för tiden för dopingavstängningarna. Det kan alltså mycket väl vara så att en dopingkur kan innebära en liten fördel prestationsmässigt även många år senare. En studie på möss tycker jag personligen dock är alldeles för lite material för att straffa någon så hårt. Men hur hårda straffen ska vara kring doping är ju mer än tyckesak än en faktafråga.
Hur som helst önskar jag nu från tomten att någon forskare som för några år sen gjort en studie på effekterna av steroider vid styrketräning samlar ihop sina gamla försöksobjekt igen och ser om de svarar bättre på träning än andra försökspersoner med liknande ålder, kön och livsstil men som aldrig tagit steroider. Inget jättestort arbete och samtidigt en studie som garanterat hade gett stora rubriker och sannolikt forskningsanslag så det borde ju locka någon forskare tycker jag J
***
Jacob Gudiol är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat" , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2" , som du hittar här.
[
](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)