Mer testosteron och bättre resultat med DAA?

Går det att påverka sin hormonflora och därmed träningsresultaten med kosttillskottet D-asparaginsyra? Jacob Gudiol har kikat på det.

Jacob Gudiol

Som jag nästan alltid brukar inleda mina artiklar kring olika kosttillskott så finns en väldig massa kosttillskott på marknaden och få av dem som har någon verklig bevisad effekt. Många av dem är bevisat verkningslösa medan vissa helt enkelt inte är studerade.

Ett kosttillskott som har funnits på marknaden i flera år men där det funnits väldigt få studier är D-asparaginsyra‌ , även känt som DAA‌ . D-asparaginsyra är en icke-essentiell aminosyra vilket innebär att det är en aminosyra som vi inte behöver få i oss via kosten för att överleva, kroppen kan bilda det som behövs på egen hand.

Att något är icke-essentiellt innebär dock inte att det per automatik är meningslöst att äta, vilket många verkar argumentera kring när det gäller framför allt kolhydrater som inte är essentiella de heller. I stället är det så att bara för att kroppen kan skapa tillräckligt för att överleva så kan mer av varan vara ännu bättre.

D-asparaginsyra säljs som en testosteronbooster och studier på framför allt råttor har också visat att det är en möjlig effekt. En studie från 2009 visade också att dagligt intag av 3 gram ökade testosteronnivåerna med 42 procent hos inaktiva män med nivåer som låg lite under normalvärdet (1). Det är också den här studien som används flitigt i marknadsföringen av produkten idag.

Nyare studier på män som tränar med normala eller högre nivåer av testosteron

Att D-asparaginsyra kan höja testosteronnivåerna hos inaktiva män med ganska låga testosteronnivåer är kanske intressant i sig själv men det är inte särskilt relevant för personer som styrketränar. Styrketräning i sig själv innebär nämligen att du troligen har aningen högre nivåer av testosteron i ditt blod redan och dessutom äter du troligen mer protein vilket innebär att du troligen också får i dig mer D-asparaginsyra via maten.

För att undersökta om D-asparaginsyra också kan fungera hos tränade män så utfördes en ny studie 2013 där man endast inkluderade män som hade tränat styrketräning minst tre dagar i veckan i ett år (2). Tjugo deltagare fick sedan under fyra veckor inta antingen 3 gram D-asparaginsyra varje dag samtidigt som de fortsatte med sin träning eller så fick de en placebo. Före och efter den veckorna så mätte man deltagarnas testosteronnivåer och man fann ingen förändring alls från början till slut, varken i förhållande till värdena före eller jämfört med placebogruppen. I studien mätte man också styrka och muskelmassa och även där fann man ingen skillnad alls mellan gruppen som fick D-asparaginsyra och gruppen som fick placebo.

Deltagarna i den här studien var mellan 18-23 år gamla medan deltagarna i den tidigare studien på inaktiva män var 27-37 år gamla så kanske kan skillnaden ha berott på åldersskillnaden? Mer troligen är dock att skillnaden i resultat berott på att deltagarna i den första studien hade låga nivåer av testosteron, i nedre gränsen för normalvärden, medan deltagarna i den här studien istället hade värden i närheten av de övre. Om du styrketränar regelbundet är det som sagt mer troligt att du tillhör den andra kategorin, att dina nivåer är högre än det normala.

Våra kroppar reglerar nämligen testosteronproduktionen via en feedbackloop. Om de blir höga så minskar kroppen sin egen produktion och blir de låga så ökas istället produktionen något. Så inom normalspannet kan ibland testosteronet röra på sig lite men oftast går det inte att få värdet att sticka ut åt något håll utanför det, förutom om du tar verkliga hormoner som mediciner.

Ytterligare studie på tränade män med en större dos D-asparaginsyra

Föra några veckor sen publicerades ännu en studie på D-asparaginsyra som också den använde sig av män vana vid styrketräning (3). Exakt hur gamla de var vet vi inte men man var tvungen att vara mellan 18-36 år gammal för att vara med i studien och i slutändan var medelåldern på deltagarna mellan 23-26 år i de olika grupperna. Så det var troligen män någonstans mellan åldern i den första och den andra studien som jag skrivit om här ovanför.

I den här studien hade man tre olika försöksgrupper: En grupp som fick placebo, en grupp som fick 3 gram D-asparaginsyra per dag och en som fick 6 gram D-asparaginsyra per dag. Själva studien pågick i två veckor.

Resultatet i den här studien blev inte bara negativt ur bemärkelsen att D-asparaginsyra inte hade någon effekt utan det var faktiskt så att gruppen som fick 6 gram D-asparaginsyra varje dag fick lägre nivåer av testosteron efter två veckor.

Förändringen i procent var en minskning på 12,5 procent vilket inte är någon stor förändring men samtidigt är den signifikant och den är åt fel håll. Diagrammet här ovanför visar endast på så kallat fritt testosteron men även när man mätte de totala nivåerna av testosteron såg man en signifikant minskning på 15,3 procent för gruppen som fick 6 gram D-asparaginsyra varje dag.

När det gäller gruppen som fick 3 gram D-asparaginsyra varje dag såg man ingen förändring i någonting alls. Deltagarna i den här gruppen hade testosteronnivåer nästan precis på medelvärdet för normalbefolkningen och det var därför alltså något högre än hos de inaktiva deltagarna i den första studien och något lägre än hos de aktiva männen i den andra studien jag tog upp här ovanför.

Summering - D-asparaginsyra verkar tämligen meningslöst om du styrketränar

Om resultatet från de här tre studierna ska summeras så verkar det som att D-asparaginsyra är ett meningslöst kosttillskott för någon som styrketränar. Forskarna till den sista studien spekulerar i diskussionen till deras resultat att det kanske blev en sänkning av testosteronet eftersom det blev för mycket D-asparaginsyra. Detta är en effekt man har sett tidigare hos djur där nivåerna ökar något fram till en viss gräns vartefter de istället börjar minska igen. Det man tror kan ha hänt hos försökspersonerna var att de redan var på den övre gränsen tack vare sin regelbundna styrketräning och att extra D-asparaginsyra då istället tog dem ”över toppen” så deras testosteronproduktion började sjunka lite igen.


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Hur påverkas resultaten när du tränar allt närmre failure i gymmet?

Jacob och Wille diskuterar i betydelsen av att bli trött under ett set av styrketräning och hur resultaten förändras när du kommer närmre och närmre failure.

26 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Ida Kyrilis om att vara fysansvarig för hockeylandslagen och arbeta på Bosön

Ida Kyrilis är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Denna gång delar hon med sig om hur det går till på hennes arbete med hockeyförbundet samt som testledare på Bosön.

19 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023