5 tecken på att du (inte) är träningsfanatiker

Vi antar att träning är din passion, eller åtminstone ett stort intresse? Om svaret är ett rungande “ja!” är steget inte långt till att du kanske också är träningsfanatiker.

Lorena Gustavsson

Låt mig beskriva oss träningsfanatiker helt kort. Vårt förhållande med träningen är så nära monogamt att våra familjer mer än en gång blängt svartsjukt på den jäveln medan vi hojtat “jag sticker iväg ut en stund, don’t wait up!” med shakern i ena handen och lyftardojorna i andra. Få saker trumfar dagens pass i viktighet och det mesta kan nedprioriteras för en lyckad serie knäböjsset. Våra (o)vanor är inte alltid helt populära hos omgivningen men vi bryr oss inte. Eller? Rätt vad det är kan skadan vara ett faktum eller så gör sig livet påmint och då ångrar vi bittert att vi inte lärt oss balansera träningen med resten av livet.

Konsten att få träningen att funka ihop med livet, hälsan och relationerna är sannerligen av den ädlare sorten. Vissa klarar av uppgiften bättre än andra. Det finns, tro det eller ej, människor som lyckas inkorporera träningen som en stor del av livet utan att den tar över helt...

...och så finns det träningsfanatiker. De (vi) som har träningen som livskamrat, drog och religion – samtidigt. Alla som låter livet komma i andra hand - efter träningen är de facto lite fanatiska.

I dessa fem punkter fokuserar vi på framgången hos det andra gänget. Hur gör de där mytologiska människorna som lyckas träna rigoröst, älska det och värdera det högt, men som kan bolla det hela utan att det går överstyr. Om du, liksom jag graviterar åt att tillhöra Team Fanatiker finns det säkerligen en del lärdomar att dra av Team Livsstil. De jobbar så här:

1. De bortser från tuffa budskap på internet

En sund träningsmänniska köper inte småfascistiska budskap i stil med "I don’t quit when I’m tired - I quit when I’m done” och "Weakness is a choice”. missförstå mig rätt. De KAN träna hårt och pressa sig till max, men inte till vilket pris som helst. De känner också skillnad mellan ont på rätt sätt och ont på fel sätt. I praktiken leder det till att de verkligen kan ta i när det är skarpt läge men undviker att köra maxfart med femte växeln i på halt väglag, ett beteende som med lätthet kan resultera i en krasch. Ett tecken på att du är lite för hardcore aldrig vila, train insane, et cetera är att du känner en ständigt närvarande trötthet som går ut över andra dimensioner av i livet på ett påtagligt sätt.

2. De laddar inför träningspass - träningen är inte uppladdning för att få äta

Det här har jag skrivit om förr men det tåls att upprepas. Äta bör man, annars händer det där andra. Kompensationsbeteenden kring träning är lurigt. Visst kan en sund person reglera maten för att den ska passa "utgifterna” i form av träning och vice versa. För dem är det dock ingen utstuderad regim, det bara händer. Tränar de mer blir de hungrigare, tränar de mindre blir de inte lika sugna. De för inte en ständig förhandling med sig själva a’ la "om jag tränar si får jag äta så”. De har gått grundkursen – "jag måste äta för att orka träna”. Så är det faktiskt, och det omvända förhållandet kära vänner är INTE samma sak. "Om jag tränar får jag äta” är alltså inte giltigt för gemene hen (avser inte tävlingsdieter och dylikt). Hur skulle vi göra med folk som är inlagda på sjukhus om detta stämde? Skulle de inte få någon mat alls då? Tänk igen. Mat är mer än bränsle, det är gemenskap och kultur och mycket mer. Att koka ner det till att bara handla om olika energisubstrat och x antal kcal in och ut, är att skapa sig en relativt sett tråkig tillvaro. Onödigt för de allra flesta dessutom, för det går faktiskt att äta hälsosamt, träna hårt och vara i form utan att bli fixerad.

3. De kan vila

Alla som tränar hårt kommer förr eller senare till en punkt där de behöver vila en dag, en period eller helt enkelt anpassa dagens pass. En sund träningsmänniska är inte fixerad vid att allt måste ske precis som planerat. Står det 90 % i schemat och den givna vikten känns som 100 %, då justerar de ner vikten. Kommer en långväga vän på besök klarar de av att skippa spinningen, för de vet att cykla på stället kan de ju göra varje torsdag klockan 18 medan vännen är en engångsgrej. De sunda träningsmänniskorna (som gudarna ska veta att jag har ett och annat att lära från) tar en vilodag INNAN överträningen/skadan är ett faktum. Bara en sån sak!

4. De måste inte följa varenda trend

Kostregimer, träningsmetoder- och koncept är vad hela fitnessbranschen är byggd på, och visst är det underbart att det finns sådana oändliga möjligheter att utvecklas och förnyas som fysisk varelse! Däremot blir det svårt att nå resultat och kontinuitet för den som hattar runt mellan träningsprogram, byter filosofi och kylskåpsinnehåll stup i kvarten för att någonting råkar trenda precis just då. Ett sådant beteende kan tyda på stress och osäkerhet som tränande individ. En harmonisk träningsmänniska känner sig själv och sina preferenser och ändrar någonting endast då detta genuint tilltalar vederbörande och hen verkligen ser potential i saken.

5. Deras motivation är det mentala (åtminstone delvis)

Få människor blir särskilt långlivade på gymmet om de endast och bara är där för att slipa på tvättbrädan. En sund inställning till sin kropp och fysiskt aktivitet innebär att hitta en träningsform som bidrar till ens mentala välmående på det sätt som en själv behöver. Må det vara för avslappning, för det sociala, för att få ur sig aggressioner eller för att få bukt med ångest. Alla behöver vi fylla på må bra-kontot i något avseende. Att bara göra det för utseendets skull är det få som klarar på lång sikt. OBS! Innan det blir lynchmob – jag är idel för kroppsbyggning. Just denna typ av träning handlar om någon just om att få en mental utmaning, att pannbena sig igenom hård träning och diet ger både en avkoppling från vardagens alla stressmoment och därtill kan det stärka självförtroendet och självtilliten avsevärt. Vad jag menar är, att de bästa kroppsbyggarna du ser, oavsett disciplin, har i nio fall av tio ett mycket högre syfte än att platsa i det rådande idealet. Och just därför är de så bra!


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023