Betraktelser över några av branschens snackisar

Framgång och nytänk får djungeltrumman att spela högt. Nästan all PR är bra PR men ibland blir det knasigt.

Lorena Gustavsson

Offentlighetens ljus når oss alla idag, strålkastarljuset är up for grabs. Alla som en gång har känt och smakat på några minuter av berömmelse vet att det kittlar dödsskönt i kistan. De flesta vill ha mer. Genom att branda och labela sig rätt blir den breda massan din publik. Enklaste sättet att synas är att förknippas med tydliga, visuellt gångbara attribut. Magnifika naturfotografier eller en motsvarande magnifik gluteus maximus brukar göra susen. Bakom dessa figurerar de varumärken som är på allas läppar.

Fitnessvärlden hade aldrig blivit vad den är idag utan sociala medier. Ingen hade haft en aning om vilken midjehöjd på tightsen som gällde eller när nästa event ägde rum. Tyngre hade sannolikt inte kunnat existera i sin nuvarande, ständigt expanderande form.

I takt med att Tyngre, NOCCO och Barebells loggor börjat synas på allt från ditt lokala Ica till SF-biografer riktas fler och fler gliringar mot privatpersoner vars namn är lite extra förknippade med de tre varumärken som just nu ger fitnessvärlden guldkant. Nästan lika garanterat som skitväder på semestern kommer det alltid finnas någon som bemödar sig att leta fel i andras framgång. Flow och uppmärksamhet väcker avundsjuka och att bryta traditioner höjer ett och annat ögonbryn.

Styrketräning, kanske särskilt bodybuilding och till viss del strongman, har fram till för bara ett par år sedan utmärkt sig genom att signalera pondus, hårdhet och en självständighet angränsande till kyla. Seriositet blandat med strikt dedikation har präglat sportens image och med hoodien och hörlurarna på har beslutsamma ensamvargar stått och krigat i Stairmastern med eyes on the prize för att sedan i ensamhet äta sin osaltade torsk ur micron utan att klaga.

Vad händer med den gamla sinnebilden nu då? Nu när Tyngre lanserar ett eget vin, Barebells pumpar ut "fitnessmat" som smakar efterrätt och NOCCO på ett remarkabelt sätt nått en bred och köpstark grupp? Klart att reaktioner väcks. Mest ros, men också ris...

Vem behöver PWO egentligen eller proteinpulver för den delen? Svar: inte så många men det förstnämnda ger en extra touch till träningen och det sistnämnda är gott och praktiskt. Håll i dig nu men det går att konsumera grejer utan att de är direkt relaterade till ens överlevnad bara för att de är schyssta. Vem behöver egentligen solresor, biobesök eller söndagsstek? Ingen, men lite guldkant har ingen dött av.

Vin? Hallå där? Vin innehöll alkohol sist jag kollade. Jobbar inte ni med träning? Vad sänder det här ut för signaler egentligen?

Signal nummer ett är att A & A tycker om vin. Signal två är balans. Hälsa är en helt fantastisk fördel med träning. Jag tackar min lyckliga stjärna varje dag för att min hobby råkar generera så mycket hälsa, men för oss som älskar styrketräning kan det ärligt talat kvitta. Vi kommer träna på så länge vi får prestera, ta ut oss, utvecklas. Träningsglädje är en sak. Optimal hälsa är någonting annat. Ett gott vin behöver inte rättfärdigas genom något tamt argument om hälsofördelar och antioxidanter.

Ett gott vin är ett gott vin. Inga konstigheter. Ur PR-synpunkt är Ett gott vin(™) förstås ett smart drag som genom sin snackispotential säkert fått en helt ny målgrupp att styra blickarna åt Tyngres håll.

Om vi kikar på det gedigna utbudet av puddingar, bars och milkshakes på marknaden. Ni vet, de som kan drickas utan att hålla för näsan med ena handen till skillnad från forntidens ökända proteindrinkar? Hallelujah för dem! Tråkmånsar och nejsägare hävdar såklart att på deras tid åt de torsk och höll käften, ville de någon gång festa till det tog de en kork Fun Light i den naturella kvargen. Ärligt talat, hade ni inte önskat då, när ni stod och köpte naturell kvarg på Lidl, att någon skulle uppfinna godis och chokladpudding som gick att käka utan att ni behövde bekymra er nämnvärt om blodsockerkaruseller och överskridna macros?

Svar: Jo, det hade ni, försök inte. De som skapade produkterna var liksom med på den gamla (inte så) goda tiden. De såg ett problem, de löste det. Hatten av. Nu när det finns alternativ kan alla som månar om sitt näringsintag underlätta vardagen och göra den ännu lite mer dräglig och tidseffektiv. En planerad kosthållning är krävande nog, varför göra det ännu svårare för sig?

Angående kritiken mot NOCCO som mest går ut på att håna alla som någonsin poserat på instagram med en burk i näven kan jag bara säga: Bra jobbat NOCCO.

Visst det fungerar utmärkt att dricka lightsaft i petflaska och dra i sig två koffeintabletter istället om man nu vill sippa på något sött på träningen (och bli pigg), det gör jag själv ibland. Å andra sidan är det väl himla trevligt att vi träningsmänniskor har fått en egen inofficiell sällskapsdryck. Precis som gamers har sina Jolt-color, yogamänniskor har sina smoothies och så vidare. Konsumtionsmönstret av dessa drycker får var och en ta ställning till själv.

Att ha synpunkter på produkter är tämligen oskyldigt och jag förstår självklart argumenten även om jag inte alltid håller med om allt. Givetvis ska de som når framgång kritiseras, oavsett om det gäller företag, politiska partier eller andra större och mindre makthavare. Vad jag verkligen gillar är när det görs på ett roligt och snyggt sätt, vilket en del konton och profiler verkligen lyckas med. Att plumpt riva av randomiserade, ogrundade anklagelser och allmänt missnöje riktat mot enskilda personer, oftast enkom för att de upptagits i Team Tyngre eller jobbar för något av ovanstående märken däremot… Kom igen!

Att kritisera företag, märken och fenomen och för all del personers verksamheter är inte mer än rätt, tvärtom är det ganska viktigt och bra att kunna. När det gäller människor finns det dock distinktioner att göra.

  1. Skilj på sak och person.
  2. Skilj på kritik och hat. Försök åtminstone. De människorna som utsätts har sällan eller aldrig gjort avsändaren något ont och skulle de mot förmodan ha gjort det, är det inte på grund av sakerna de blir anklagade för.

De största aktörerna oavsett område skapar alltid snack och skitsnack. Båda fyller ett syfte, men jag tror att de flesta skulle tjäna på att se och lära innan de sågar och avfärdar.

Lyft tyngre, hata mindre.


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023