En ytlig bransch?

På spaning i fitnessbranschens intressen undrar jag om vår värld är ond eller god? Ytlig eller djup? Om det tvista de lärde. Men kan det vara så enkelt att inget bara är det ena eller det andra?

Lorena Gustavsson

Varning! Den här texten kan ha producerats under påverkan av starkt glädjerus. Annat är nämligen inte möjligt efter att ha spenderat en helt fantastisk helg på Tyngre Classic IV.

Veckan innan höstens stora happening i Solnahallen‌ har kantats av en hel del tvivel. Mitt i all förväntan stötte jag plötsligt på patrull. Någon jag ser upp till oerhört mycket skrev några rader där hen bemötte mitt engagemang för Tyngre‌ med uppenbart ogillande och djupaste oro. Vederbörande fällde en ganska hård dom över min insats och hävdade med en sällan skådad bestämdhet att det mesta i "branschen"‌ är av girighet, ytlighet och allmän ondo. Min medverkan som skribent skulle enligt hen sannolikt inom kort leda till "drev"‌ . Hat och utfrysning var det jag tveklöst hade att vänta ifall jag vågade kritisera något. Hen menade att eftersom den stora stygga fitnessindustrin™‌ endast är intresserad av cash money och struntar blankt i hur många lik det klivs över på vägen, så kommer de att effektivt att tysta alla de ser som hot. Därtill var jag enligt personen en levande reklampelare för "ortorexi och doping"‌ så länge jag inte tar avstånd från precis allt som någonsin hänt på en kroppsbyggarscen, glädjetårar och segerrus inkluderat.

Aj! Den domen landade hårt på tårna. Ingen vill väl att göra fel enligt någon de ser upp till? Däremot anser jag trots allt att det är en obefogad åsikt. I mitt stilla sinne undrar jag om hen inte kunde ha läst någon av mina texter innan denna totalsågning? Vidare kan man ju fråga sig exakt vilka "de"‌ egentligen är? De är inte mina uppdragsgivare i alla fall. Att dra alla över en kant på det sättet verkar aningen enkelspårigt. Därför meddelar jag skiljaktig mening i frågan. Det kan och vill jag gott kosta på mig när den här världen, trots sina skavanker, har gett mig och många andra så mycket.

Visst förstår jag att det på sina håll finns rötägg och fult spel i fitnessindustrin, precis som i alla andra branscher. Pengar och makt har som bekant en tendens att påverka människor på de mest fenomenala sätt. Folk kallar sig coacher‌ för att sko sig på folks låga självkänsla och orsakar ibland stor skada. Andra dopar sig och har rubbad syn på mat. Det är vi alla medvetna och överens om. Det tjänar ingenting till att vara naiv, men ingenting är bara svart eller vitt. Argumentet att problemen existerar köper jag men hur ska vi någonsin kunna förändra saker till det bättre genom att tiga och fly från dem? En individ har begränsad kraft att påverka något, men det känns ändå bättre att försöka göra det lilla. Fortsätta ifrågasätta, lobba för respekt och fair game, försöka skapa lite mer förståelse oss emellan. Det är däremot inte min sport att gå i klinch, kanske är det anledningen till att hatet lyst med sin frånvaro, åtminstone så här långt.

‌ Det är däremot inte min sport att gå i klinch, kanske är det anledningen till att hatet lyst med sin frånvaro, åtminstone så här långt.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

För att illustrera ett annat perspektiv kan vi ta ett högaktuellt exempel ur verkligheten. Tyngre Classic IV gick lägligt nog av stapeln i helgen. Ett event i världsklass som befann sig så många ljusår från den där mörka beskrivningen av branschen, att det inte ens skulle gå att färdas dit med Star Trek-teknologi. Om jag bara fick använda ett ord för att beskriva helgen skulle det bli "Folkfest"‌ . Kanske missar jag något fundamentalt? Eller så har Tyngre‌ redan från början siktat på att bli någonting annat, någonting större än den där trista nidbilden – och lyckats. Min gissning är det sistnämnda. Framtiden kommer visa vem som får rätt.

Upplevelsen av vad som händer under ett Tyngre Classic‌ var för mig det här: En tapper skara volontärer sliter häcken av sig för att allt ska rulla, ljus och ljud ska sättas, folk ska utfodras, de tävlande ska sminkas och fixas, scheman ska hållas, alla ska slussas rätt, allt ska fotograferas och alla besökare samt atleter ska känna sig glada och trygga. Allt ställs på sin spets och allt rullar som tåget trots lite farthinder här och där. Inte för att någon slavdrivare står och piskar folk i ryggen, utan för att man är professionell och engagerad.

Alex och Andreas öppnar med pompa och ståt till tonerna av vår minsta gemensamma nämnare d v s Tyngre Radio-låten, det är genialiskt. Internt så det förslår, därmed blir det en lättsam men tydlig markering, det finns ett "vi"‌ , alla fattar. Jag må ha sett events i idrottshallar lyfta förr, det här exploderade.

‌ Internt så det förslår, därmed blir det en lättsam men tydlig markering, det finns ett "vi"‌ , alla fattar. Jag må ha sett events i idrottshallar lyfta förr, det här exploderade.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Atleter i mängder som alla tränar stenhårt året runt samlas under en helg och levererar sitt absolut bästa, oavsett om vi snackar Bikini Fitness‌ , Crossfit‌ eller Strongman‌ . Det finns någonting för alla smaker. Besökarna minglar, skrattar, bekantar sig med varandra utanför de sociala medier där vi oftast möts. Många virtuella brofists, kramar och skratt blir äntligen verkliga. Ingen jag träffar under helgen har ens en liten tendens till divighet, falskhet eller dryghet. Tvärtom, alla är snarare jordnära och avslappnade. Människor som ägnar mycket tid åt att träna hårt orkar oftast inte slösa tid på att bete sig oförskämt. Idrottsmentalitet lirar i regel inte med divamentalitet (utom för somliga exceptionella talanger från Rosengård‌ ). Tävlingarna i kombination med alla möten skapar magi. Det blir mänskligt och det blir kärleksfullt. Det här är vad jag ser när jag betraktar spektaklet från marken, där de allra flesta av oss går. Gemenskapen framför allt. Feststämningen från helgen kommer vi leva länge på. Världsklass.

Nu dröjer det till påsk innan Tyngre Classic V‌ tar seden vidare och såhär till vardags lär jag fortsätta bruka pennan på det sätt som såväl chef som läsare i regel verkar uppskatta. Självklart innefattar det att ta till sig av kritiken som då och då dyker upp. Kritik skapar dynamik och det går att lära sig massor av den.

Ett ämne som kommer luftas fler gånger är just ytligheten. Ytlighet som i oförmågan att sträcka ut en hand och förstå sina medmänniskor är ett stort problem, som finns i hela samhället. Det finns ett behov av att prata om. Träningsvärldens belackare ser dock ibland endast yta och kanske resultat ur sin synvinkel. Förståeligt ändå, för det finns såklart där, men det är bara toppen av ett isberg. Där under finns till exempel också en gräsrotsrörelse fylld av eldsjälar vars hjärtan slår för sporten. Där finns hårt jobb och engagemang, sena nätter och tidiga morgnar. Där under finns också alla de människor som funnit en plats i tillvaron i och med sin sport och sitt engagemang. Här finns de som varit vilsna, mobbade, stökiga, arga, förtvivlade, ensamma och andra tråkiga saker som alla har hittat sin tillhörighet i en träningsform eller sport. Communityt som kommer på köpet blir guld värt för de flesta. Antingen ser man den inbjudande attityden i sporterna som någonting falskt och förtärande. Exempelvis hörde jag ett resonemang om att det var lite finare att ha "funnit sig själv"‌ genom att gå i terapi, resa jorden runt och avsluta med meditation på en bergstopp i östasien eller liknande. Toppen – för de som vill och kan. Eller så kan man välja att tro att en rörelse vill väl till motsatsen bevisas. Då resonerar man istället lite såhär: Att träna och ha det trevligt tillsammans är helt eller nästan gratis. Det är tillgängligt och passar många. Ibland uppstår problem, då försöker vi lösa det. Så jobbar vi. Inga konstigheter.

Det som blivit tokigt här vad jag kan se, är att jag och den kritiska rösten blickar ut över helt olika nivåer av detta. Nivåer där både behoven och incitamenten är totalt annorlunda. Även om de som spelar högt har makt över alla oss som spelar på hobbynivå så är vi trots allt en majoritet här. Visst finns det tråkiga saker under ytan, som vissa tyvärr får smaka på mer än andra, men det finns också mycket bra att lyfta fram. Den positiva horisonten blir mer framträdande om man riktar blicken och energin ditåt. Det handlar inte om att blunda för problemen. Det handlar inte om att överge skeppet bara för att det är lite blåsigt. Det handlar om att hela tiden försöka hålla kursen mot en plats där det inte är full storm, och sen se till att få någonting uträttat där. Världen behöver mer av det. Inte minst om vi ska försöka få människor att röra på sig mer och må lite bättre i stort. Är inte det själva poängen?

Så nej, det är inte svårt att förstå verkligen både oron och kritiken. Så skulle jag säkert också tänka om jag nästan bara såg baksidorna. Lyckligtvis är jag övertygad att det går att leva, verka och påverka i den här världen utan att bli varesig köpt eller knäpp. Alla jag mött under Tyngres‌ tak har nämligen på ett imponerande sätt bevisat motsatsen. Min ambition är att göra detsamma.



Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023