First rule of crossfit…

Alla har rätt att känna passion för vad de gör.

Sebastian Avindell

Jag vet inte om jag kan räkna in mig som crossfitare nu. Om det ens heter så. Det är inte mer än drygt nio månader sedan sporten lyckades fånga mig med all sin härlighet (och, djävlighet), då jag i Tyngres tjänst gjorde ett reportage på Crossfit Highway. Klart är i alla fall att crossfit är min huvudsysselsättning vad gäller träning numera, även om jag ibland faller till föga och gör en del bicepcurl i smyg. Man är ju inte mer än människa, trots allt.

Jag var beredd på att få utstå lite elakheter. Att byta från regelrätt styrketräning till att börja med crossfit är lite som att först vara jediriddare för att sedan tvärt börja hänga hemma i Darth Vaders‌ källare. Eller som om Frodo skulle gått raka vägen till Sauron med ringen och sagt: "Här! Du får den här. Jag pallar inte med att hänga med koleriska dvärgar och uråldriga trollkarlar. Nu går jag hem."‌ I alla fall i vissas ögon. Så. Lite kritik och kommentarer kan jag ta. Vad jag dock inte uppskattar är det onyanserade häcklandet av crossfit som tyvärr är vanligt förekommande.

För så är det ju. Lite varstans i sociala medier så fullkomligt haglar hatet och föraktet mot crossfit. Det pratas om att ”The first rule of crossfit is that you always talk about crossfit‌ ”. Gärna följt av upphetsade diskussioner om hur värdelöst crossfit är som träningsform och hur farligt det är för alla som utför det. För mig, som har stått på båda sidor, är det här fenomenet något som jag upplever som allt mer märkligt. Men, faktiskt också, provocerande. Måhända är det också just det som är meningen.

Det är dock en märklig företeelse. För jag, som befinner mig mitt i en malström av thrusters‌ , burpees‌ och olympiska lyft‌ , känner inte igen problematiken som målas upp. Jag har liksom aldrig träffat på någon som utövar crossfit, som inte kan prata om annat. Ni vet, så som det låter när det pratas om crossfitare på nätet. Någon som beter sig som ett nyfrälst Jehovas Vittne‌ . Det har aldrig uppstått en situation för mig, där jag frågar någon trevlig medtränande i boxen hur semestern var, varpå jag fått svaret: ”Fan vad jag älskar crossfit! Crossfit är bäst! Allt annat är sämst!‌ ” Inte heller har jag själv lovordat crossfit, när någon frågat mig vad det är för väder ute. Men visst, jag förstår att det inte är riktigt det kritikerna av sporten vill komma åt.

Det verkar som om kritiken som riktas mot crossfit och dess utövare främst berör det faktum att vi pratar om att vi gillar just crossfit. Men, om vi inte gillade sporten, då skulle vi väl inte hålla på med den? Eller? Och då skulle vi ju inte heller prata om det? När jag lyfte vikter på ett mer traditionellt sätt, ja då brukade jag stundvis prata om pump och bästa vinkeln för en bent-over-row‌ . Vad var bäst att kombinera, rygg-bröst eller bröst-armar? Det föll sig också naturligt att jag hade en del Better Bodies- och GASP- kläder i garderoben. Då, då var det ingen som klagade över att vi som lyfte vikter tog för stor plats. Att vi pratade för mycket om det vi gillade bäst. Då var det, så att säga, fritt fram.

Tänk efter lite. När man gillar något, ja då blir det ju naturligt som så, att man gärna pratar om det. Oavsett om det gäller träning, jobb eller något helt annat. En person som befinner sig några dagar ifrån en efterlängtad semester, vad pratar den allra helst om? Just precis. Så, om bodybuilders, styrketränande och alla andra får prata om sin passion, varför ska då inte crossfitare få göra det? Varför ska de få bära hundhuvudet för det fenomenet? Dessutom tycker jag mig inte ha sett att fenomenet ens existerar. Aldrig har jag hört eller sett en crossfitare klanka ned på någon annan träningsform, på det sätt som andra gör om crossfit. Inte heller har jag träffat någon som pratar överdrivet mycket om sin passion för sporten. Måste vi utpeka en grupp för att ha "för mycket" passion för det dom gör? Är det ens möjligt att kunna ha för mycket positiva känslor för något? Inte tusan ringde någon till Lars Lagerbäck‌ under fotbolls-EM och bad hans Island att sluta spela med så mycket passion? Nä. Just det.

Det hela borde ju egentligen inte vara så jäkla komplicerat. Så länge en person inte slänger en Reeboksko i pannan på dig och tvingar dig att göra burpees‌ , så behöver du ju inte bry dig så mycket. Att någon sen älskar crossfit, men du hatar det som pesten...Ja, det kan kanske få vara helt okej? Alla måste inte tycka på samma sätt. Jag lovar. Precis som att du tycker att ketchup på pannkakan är det bästa som finns, medan någon annan kräks av bara tanken? Du måste väl ändå få tillåtas uttrycka ditt gillande för processad tomat på pannkakan utan att nästintill bli mordhotad och häcklad på nätet? Precis. Och lite så är det med det här påhittade fenomenet av "...first rule of crossfit‌ " också. Crossfitare är inte värre än någon annan. Men vi gillar att prata om det vi gillar. Precis som alla andra. Och det måste väl ändå få vara okej?

Mer rörelseglädje (och mindre hat) åt folket!



Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022