Fitspo eller folkrörelse? – en uppföljning

Vi skrapar ett varv till på tanken om sociala mediers mest verkningsfulla plats i tillvaron.

Lorena Gustavsson

Förra veckans text väckte både en del entusiasm och lite högst välgrundad kritik från alltid lika träffsäkra Marek. Han har en imponerande förmåga att sätta fingret på det jag vill förmedla i mina långa, svävande texter i en enda mening. I det här fallet löd den ungefär så här "Sociala medier kan bara bli en positiv kraft om vi verkar i det syftet"‌ .

När jag skrev tänkte jag naivt nog att i stort sett alla har det som endgame att sprida något slags positivt budskap. Ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag att så är definitivt inte fallet. Många är ute på en oreflekterad like-jakt där priset ofta är att göra avkall på sin integritet, sårbarhet och medkännande förmåga. Används sociala medier på det sättet tvivlar jag på att det faktiskt blir någon "rörelse för rörelse"‌ . Det vi får blir istället mest ett ängsligt härmande av reklamens språk. Det är kanske inte mer av det vi behöver?

Det behövs egentligen ingen forskare för att konstatera att ensam inte är stark, men belägg är ju aldrig fel. Nu råkar det finnas en del studier där man kikat med magnetröntgenkamera på vad som händer i människohjärnan när vi hjälper varandra. Jag är verkligen ingen expert på att tolka studier, men det verkar luta åt att vi känner välbefinnande, minskad stress, mening och sammanhang i tillvaron när vi gör saker för andra, delar med oss och samarbetar.

Förra texten var således inte en bild av min verklighetsuppfattning, det var en vision. Varför skulle inte sociala medier kunna vara ett verktyg för att göra sånt som får oss att må bättre? Påståendet att vi har verktygen och kapaciteten att generera rörelseglädje via internet står jag fast vid, men det kräver eftertanke. Självklart utesluter inte ett reflekterande förhållningssätt att vi lägger upp snygga selfies i syfte att klappa oss själva på axeln. Klart vi ska fira en framgång då och då! Det är heller inte individers unika drag vi behöver mindre av. Det vi vet att folk tar skada av är snarare det motsatta, den ouppnåeliga idealbilden som skärmar av oss från varandra och som lurar oss att tro att den där perfekta ytan som så ofta visas upp är ett realistiskt mål.

Hur ska man då bära sig åt? En bärande tanke som funkat hyfsat för mig är att visa utvalda delar av mitt liv, företrädesvis de som handlar om träning och hälsa, på ett sådant sätt som jag själv hade velat få det presenterat för mig när jag var femton-ish. Utifrån den grundtanken upplever jag att det är det lite lättare att staka ut sina moraliska riktlinjer. Sikta på att bli den personen du hade behövt när du var yngre. Det här är bara ett av många förhållningssätt, vilket du anser är bra är upp till dig. Vi behöver i vilket fall ha en tanke bakom det vi gör.

‌ Den tydliga skillnaden är helt enkelt att nu förväntas en fortfarande vara smal, men därtill också muskulös och kurvig – på rätt sätt.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Någonting snarlikt men ändå väldigt annorlunda, som nästan helt saknar moralisk kompass är så kallad "fitspo". Det vill säga fitnessreklam/pseudoaffirmationer som hävdar att det vill inspirera till hälsa och fitness. Ofta är det personer med många sponsorer i fitnessbranschen som står för konton med idel perfekta frukostar, rumpbilder och pigga morgonpowerwalks eller så saknas det en tydlig avsändare. Ännu oftare har fitspon lite väl tydliga kopplingar till thinspo, om du inte tror mig fundera bara en kort stund på fitspons första budord "Strong is the new skinny", exakt. Frågor på det? Den tydliga skillnaden är helt enkelt att nu förväntas en fortfarande vara smal, men därtill också muskulös och kurvig – på rätt sätt. Frågan är vilket av dessa ideal som är svårast att uppnå?

En del mår bra av fitspo och finner den positiva kick de behöver för sin träning genom det. Flera andra är lätt ambivalenta till, för att inte säga stoppmätta på budskap i stil "Unless you puke, faint or die - keep going" eller "Sweat is fat crying" - alltid levererat med en bild på en sexualiserad och returscherad tjej. Budskapen handlar inte direkt om att ta sig upp ur soffan och köra ett pass, desto oftare om att köra över sin kropps gränser, att göra saker mot sin vilja för att få storvinsten, drömkroppen som alltid ser likadan ut. Det är inte konstigt att en sådan mentalitet kan skapa en känsla av att aldrig räcka till, aldrig ha en tillräckligt perfekt rumpa, aldrig äta tillräckligt clean (vad tusan det nu innebär) och aldrig träna tillräckligt hårt och mycket. Fitspo tar i regel noll och ingen hänsyn till att vi har olika förutsättningar.

En annan tar allt det där med en klackspark idag, och blir inte heller nämnvärt provocerad. Blir jag det är det å andras vägnar, för att jag känner med dem. Av den enkla anledningen att det fanns en tid då jag också kände mig värdelös om jag tränade mindre än någon annan, inte tog ut mig mest på passet eller åt en enda kilokalori utöver det jag satt som gräns. Jag vill inte ens tänka på hur jag hade mått om jag i tillägg hade haft utseenderelaterad ångest att deala med. 

"Men är det inte det folk behöver då?" kanske du tänker nu. "Är verkligen så farligt? Jag blir ju pepp av att se det där." Kul och bra att du känner så, jag önskar verkligen att det var lika odramatiskt för alla men så är inte fallet. Du har absolut en poäng i att träning och livsstilsförändringar inte kan vara kul och mysigt hela tiden. Ja, en del av charmen med att träna hårt är just att möta sitt inre motstånd och besegra det. Fast – det är stor skillnad på att lyssna på kroppen men inte (alltid) låta den bestämma och på att totalt ignorera kroppens signaler för att man får ångest av att ta en vilodag och äta något annat än kvarg. De som verkligen har ett stökigt förhållande till mat och kropp kommer att ta varje uppmaning som en order, och när man till slut försöker följa a-l-l-a tränings- och kostuppmaningar för att man desperat försöker nå perfektion kommer det garanterat resultera i motsatsen. Till de som upplever att allt brus gör mer skada än nytta kan jag bara säga: avfölj sådant som du mår dåligt av. Till de som motsatt hävdar att de som påverkas bara är "lättkränkta" kan jag inte säga annat än:

1: Ingen kommer direkt att ta bort fitspo från internet. Så det finns ingen anledning att känna sig hotad av att vissa inte älskar det. Låt dem vara. Punkt. 

2: Det är skillnad på att bli kränkt och att bli knäckt.

‌ Fitspobilderna är skapade av en industri och det handlar om sälj.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Problemet med dessa bilder och videos är att de inte speglar verkligheten. De speglar inte vår vardagliga strävan efter hälsa, prestation och blivandet av "snygg naken". Fitspobilderna är skapade av en industri och det handlar om sälj. Annars skulle det inte alltid vara samma dyra kläder, svindyra naglar/hår/spraytan, maxdyra gymkort och stekdyra träningsresor som hajpades. Vore det någon slags välgörenhet fitnessindustrin sysslade med för folkhälsan hade den sett väldigt annorlunda ut, eller vad tror du?

Säljargumentet man använder är det äldsta i boken: Kom och köp drömmen om det perfekta livet™‌ . Det lyckliga eller iallafall lyckade livet som i vår kultur omfattar en nästintill robotaktig, alltid topptränad idealkropp utan skavanker som dessutom aldrig blir trött – "get fit – don't quit". Är det en tjejrobot så blir hon förstås inte heller hungrig. Hon kan leva på frisk luft, en fräsch acaibowl och lyckan över sina nya underkläder allena.

Mäktig ändå! Det där vill jag också ha och säkert du med. Vem vill inte det? Det vore coolt att vara snygg och odödlig, men precis som alla andra drömmar om perfektion som vi blir exponerade för, så är idealen ouppnåeliga.

Här kommer än en gång privatpersoners ansvar in. Varför måste vi reproducera fitnessindustrins budskap? Känns det inte lite gjort? Är vi inte bättre än att behöva dansa efter den pipan? Många av profilerna som producerar fitspo lever på det, de får spons eller betalt och har i regel professionell utrustning för att ta foton och skapa content till sina flöden. Vi andra betalar för att härma det (!) när vi skulle kunna göra någonting eget, någonting hur ska jag uttrycka det?...

...mänskligt?‌

Därför vill jag slå ett slag för att använda sina sociala medier till att vidga perspektiven lite. Sprida det man själv står för i balans. Vår passion träning och hälsa kan förmedlas på lika många sätt som det finns individer. Även om du är vrålsnygg på alla sätt och vis kan det ju faktiskt vara trevligt för dina följare att få stifta bekantskap med någonting utöver dina välsvarvade delts och din squatbooty ibland. Du är ju en lika intressant och komplex person som någon annan, du har en historia, mål och drömmar som gör att du kliver upp på morgonen. Vad är det värt enligt dig? Ganska mycket, enligt mig.

‌ Ett sätt är att våga påtala baksidan av myntet.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Reklamens språk kan aldrig ge hela bilden – men det kan vi. Ett sätt är att våga påtala baksidan av myntet. Våga säga att med en sådär låg fettprocent kommer det alltid en tom blick och ett tärt ansikte på köpet. En tokdeffad kropp är en hungrig kropp förenad med ständiga tankar på mat och en snarstuckenhet utöver det vanliga. Våga säga att utan återhämtning och periodisering kommer du aldrig nå dina mål, varesig det gäller prestation eller utseende. Det är delar av verkligheten som förtjänar att uppmärksammas för allas bästa.

Ett annat sätt är att uppmärksamma framsidan, rörelseglädjen och meningsfullheten. Att förmedla glädjen över en lyckad förändring i sin egen eller någon annans livsstil inger hopp. Det är en sann glädje att känna sig starkare, snyggare och tryggare än igår och när den är genuin smittar den av sig och ger ringar på vattnet.

Våra starkaste kort om vi vill påverka andra i positiv riktning är ‌

1: att vi kan tänka kritiskt. 

2: att vi kan kommunicera på en herrans massa nivåer. 

Vi har förmågan att uppskatta en vacker yta men vi har också förmågan att se bortom den. Vi kan lära av varandra, hjälpa varandra i det tuffa och givetvis också hylla varandra i segrarna. En helhet där vi vill varandra väl, det är vad jag tror att träningsvärlden behöver. Det är vad jag skulle kalla fitnessinspiration – på riktigt.



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022